Hof van Cortenbach wordt parel van de stad

40 Shares

Binnenplein Hof van Cortenbach wordt rustig plekje

Het Hof van Cortenbach krijgt een binnenplein met drie ingangen en een groene invulling. Het ontwerp, door studiebureau D+A consult, van deze nieuwe rustplek midden het stadscentrum is klaar, en zal in 2021 een aangenaam binnenplein tevoorschijn toveren.

Hof van Cortenbach wordt groene oase
Foto stad Mechelen

Het Hof van Cortenbach was lang een doorn in het oog van het Mechelse stadsbestuur. Het vervallen pand ontsierde verschillende jaren de omgeving, tot de stad het monument op kocht en restaureerde. De restauratie van het voormalig stadspaleis is nu achter de rug.

Het nieuwe binnengebied heeft verschillende functies zoals verblijfsruimte en ruimte voor terrassen. “Daarnaast wordt het ook een gemakkelijke doorgang voor voetgangers en fietsers. Het wordt ingericht als een hof. Enerzijds verwijzend naar het Hof van Cortenbach. Anderzijds naar een omheinde plek waar bloemen, kruiden, struiken of bomen kunnen groeien. Het wordt een mooi stukje eigentijds Mechelen, met eeuwenoude roots”, zegt Greet Geypen als schepen van Stadsvernieuwing.

Aandacht voor groen en rust

Het nieuwe plein zal permanent bereikbaar zijn via de Onze-Lieve-Vrouwestraat, de Ziekeliedenstraat en via de poort op de Korenmarkt. “Een variatie van beplanting met gevelgroen, grassen en vaste planten, moet kleur geven aan het plein. Er worden ook hoogstammige bomen geplaatst. In de beplanting wordt een zitbank verwerkt om even tot rust te komen. Verder zal er gebruik gemaakt worden van mozaïekkeien, die goed zullen aansluiten bij het openbaar domein van de binnenstad. Met dit nieuw binnenplein zetten we de versterking van ons groen stadsweefsel verder”, aldus schepen van Openbare Werken, Patrick Princen.

Heraanleg binnenplein in twee fases

Omstreeks augustus wordt de aannemer aangesteld. “In het voorjaar van 2020 beginnen we eraan. We hopen het Hof van Cortenbach te kunnen openen in de zomer van 2020. De tweede fase van de werken aan het binnengebied zullen eind 2020 van start gaan”, weet Patrick Princen.

Gezien de situatie was dit geen eenvoudig dossier. Er zijn plaatsen in de stad die moeilijk te ontwikkelen zijn. Toch nemen we graag de handschoen op om van zulke stadskankers, mooie stadsvernieuwingsprojecten te maken. Het nieuwe plein wordt ongetwijfeld een meerwaarde voor de buurt. Maar tegelijkertijd wordt het een aantrekkingspool voor bezoekers en passanten. Dit komt ook de horeca en het lokaal handelsapparaat ten goede”, zegt Greet Geypen.

Residentie Cortenbach

Een aantal leegstaande panden van de in de Onze-Lieve-Vrouwestraat zijn intussen gesloopt. De bouwwerken draaien intussen op volle toeren. Residentie Cortenbach zal nieuwe appartementen en handelszaken herbergen en zullen de straat een mooier uitzicht geven. De eerste bewoners kunnen eind 2020 hun intrek nemen in residentie Cortenbach.

De werken worden geraamd op zo’n 320 000 euro en zullen in twee fases uitgevoerd worden, te beginnen volgend voorjaar.

Tekst Verschueren Eddy / Foto stad Mechelen en Verschueren Eddy

40 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.