Dorpshuis en dorpsplein ingehuldigd te Hombeek

Groen en autovrij dorpsplein voor Hombeek

0 Shares

Dorpshuis en dorpsplein Hombeek eindelijk geopend

Het dorpshuis en dorpsplein in deelgemeente Hombeek is na anderhalf jaar, zondagnamiddag feestelijk geopend. Hombeek heeft eindelijk een nieuw groen- en autovrij dorpsplein met wandelpaden en een waterpartij.

Dorpshuis en dorpsplein ingehuldigd te Hombeek

Zeer aangenaam om te wandelen en te ontstressen”, dat waren zowat eensluidend de reacties van de vele Hombekenaren die kwamen mee feesten nadat burgemeester Bart Somers het klassieke lintje kwam doorknippen.

Het nieuwe dorpshuis is met de werken zo’n 400 vierkante meter groter geworden, wat het totaal op 1000 vierkante meter brengt. Het  biedt voortaan plaats aan de dorpswerking, de wijkagent, heemkundekring Hoembeka en een pastoraal punt. Daarnaast zijn er ook verschillende zalen en een opbergruimte. Maar het zal vooral een plek zijn voor lokale verenigingen, die de oude parochiezaal in de Bankstraat, die zal gesloopt worden, vervangen..

Leibeek vormt mooie waterpartij
Naast de vernieuwing van het dorpshuis is ook het hele plein en de straten rondom heraangelegd. Het plein is ideaal om evenementen te organiseren. Door dat plein kronkelt ook een waterpartij die tot stand kwam door een deel van de vroegere Leibeek opnieuw open te leggen. Een schitterend geslaagd project, dat vonden de vele bezoekers die zondag een kijkje kwamen nemen.

Danny Volders (75) woont al 34 jaar in Hombeek. “Heel mooi aangelegd. We hebben een dorpsplein met allures en waar we fier mogen op zijn. Wat een schitterende uitstraling heeft ons dorpshuis. In vergelijking met wat het was is dit een grote metamorfose.

 

Met dit renovatieproject toont het stadsbestuur van onze stad aan dat het ook investeert in de dorpen. “Het is een van de mooiste projecten die we de voorbije tien jaar in onze stad gerealiseerd hebben. Met een beek die terug open ligt, een heel mooi dorpshuis waar veel functies onder één dak zitten, ook de heuvel naar de kerk is hersteld. We hebben veel met de bewoners gepraat. Zelf de Diepestraat, die voordien thuishoorde in een rijweg van Parijs-Roubaix, is nu een heel mooie straat geworden.” aldus burgemeester Bart Somers.

Hombeek klaar voor events in de dorpskern

Frans De Wachter, voorzitter Cultuurraad Mechelen. “Dit is een enorme opwaardering voor Hombeek. Water in een dorpskern heeft iets. Het verloederde dorpshuis is een juweeltje geworden met véél mogelijkheden. Ik hoop dat de politieke partijen hier nu actief vanuit de stad en het Cultuurcentrum wat gaan programmeren. De zalen laten mooie tentoonstellingen toe, het plein is geschikt voor grote evenementen. Dat met deze infrastructuur zeker lukken”.

Dorpshuis te Hombeek

Hombeek had dit nodig. In het dorpshuis zal een groot deel van de Hombeekse samenleving  samen komen. Voor veel verenigingen is dit een droom aan ruimte om hun activiteiten in te organiseren. Chapeau aan het beleid”, vindt Jos Collier als Hombekenaar.

Het sluitstuk van de hele renovatie wordt de hoeve ‘ Oudt School’ in de Sint-Martinusstraat, die midden het dorpshart ligt. De toekomstige uitbaters, Klaas Van Opstal en Hilde Lemmens stelden zondag hun renovatieplannen voor. “Binnen twee jaar is alles klaar”, zegt Klaas. Er komt een kleinschalige feestzaal in zogenaamde ‘begijnhofstijl’ en Klaas brengt er ook zijn tuinaannemersbedrijf in onder. Honderd jaar geleden was hier de eerste Hombeekse school gevestigd.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.