Opening Eetcafe "t ASS in Tivolipark te Mechelen

’t ASS pannenkoekenhuisje met sociaal gevoel in Mechelen

0 Shares

Eetcafé t’ASS geopend in Tivolipark

De Mechelaars kennen het als het Huizeke, maar sinds Paaszondag noemt het Eetcafé ‘t Ass. Midden het groene kader van het Tivolipark werd de opening van het eetcafé bijgewoond door burgemeester Bart Somers, schepenen Marina De Bie en Katleen Den Roover. Voor de Provincie Antwerpen kwam Eddy Verhaeven de opening bijwonen. Eetcafé ‘t Ass wordt uitgebaat door vzw jec-De Krone.

Tivolipark te Mechelen met speeltuin en Eetkafee pannenkoekenhuisje 't ASS

Het café bevindt zich net naast de vernieuwde speeltuin in het openbare domein. Het ‘Huizeke’ deed vroeger dienst als bureelruimte voor de stedelijke dienst Milieueducatie. In 2014 verhuisde deze dienst naar de voormalige conciërgewoning aan het neerhof, waardoor het pand vrij kwam. De stad is onmiddellijk op zoek gegaan naar een concessionaris voor het pand, maar dit bleek minder evident dan verwacht. Met vzw jec–De Krone werd uiteindelijk toch een goede partner gevonden voor een periode van minsten 9 jaar.

Jongeren met autisme krijgen kans op arbeidsmarkt

Hiermee is het niet enkel een meerwaarde voor Tivoli, maar het is ook een jobervaringscentrum voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). De vzw is niet aan zijn proefstuk toe, want zij baten sinds 2013 brASSerie De Krone uit in het Fort te Duffel. Nu breiden zij het project uit met een pannekoekenhuisje als vervolgtraject. De opbrengsten van het eetcafé vloeien terug naar de werking van de vzw. Het café zal draaien met 2 vaste medewerkers en 2 tijdelijken..

Heidi Heymans kwaliteits coordinator vzw De Krone

Hier is het de bedoeling dat onze mensen op meer zelfstandige basis gaan werken. Zo kunnen ze ondervinden of het hun gaat lukken of ze al of niet niet in een reële brasserie kunnen gaan werken. De mensen die hier werken doen dat deeltijds en beperkt in tijd omdat het een doorstroomtraject is, om ook anderen de kans te geven “ vertelt Heidi Heymans als kwaliteitscoördinator bij vzw De Krone.

Als stad blijft men in Mechelen investeren in sociale economie. Schepen van Economie Katleen Den Roover (N-VA) kijkt positief naar het nieuwe project. “Ik ben uiteraard zeer blij dat er extra arbeidsplaatsen geschapen worden voor specifieke doelgroepen die het iets moeilijker hebben om te starten op de reguliere arbeidsmarkt. Het is inderdaad een win-win situatie waarbij we enerzijds extra werkgelegenheid creëren, en de bezoekers kunnen voor kleine gerechten terecht “.zegt de schepen van Lokale Economie.

Lekker genieten in pannenkoekenhuisje 't ASS te Mechelen

Ook de Provincie Antwerpen draagt zijn steentje bij in de investereingskosten van dit fantastische project. Zo ontvangt de vzw jec-De Krone een renteloze lening van 30.000 euro uit het participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen dat recent is opgericht.

Vanuit de provincie zijn wij zeer blij dat we een project als dit kunnen ondersteunen. We doen dat overal in de provincie, maar dit is nu wel speciaal. Projecten als deze dragen zeker bij tot het welzijn, en tot het vinden van een job voor mensen die anders nooit de reguliere arbeidsmarkt bereiken. En net dat is ook een taak die voor de provincie is weggelegd.“ aldus Eddy Verhaeven (provincieraadslid Antwerpen).

Het Huizeke is nu pannenkoekenhuisje tussen het groen

Het stadsbestuur had enkele maanden terug een zoektocht gestart naar een uitbater van het Huizeke. Uiteraard was het huisje toe aan een grondige opknapbeurt. Deze structurele werken werden als eigenaar door de stad aangepakt. De totale investering van de stad bedraagt 20.000 euro, exclusief werkuren.

Kadodder bij opening pannenkoekenhuisje Tivolipark

Het pannenkoekenhuisje is voortreffelijk gelegen. Het is een mooie ontmoetingsplaats voor wandelaars maar vooral voor gezinnen met kinderen. Het interieur is netjes opgeknapt waarbij de woonstijl gerespecteerd bleef. De publiekstrekker zal zonder twijfel het buitenterras worden. genieten van een hapje en een drankje midden het groene kader. Op de kaart staan zoete en zoute pannenkoeken, slaatjes en iedere dag suggesties.

Het is een superzondag, dit is iets waar we al een hele tijd naar uitkijken. Een park dat vroeger een zorgenkind was, hebben we met een team sinds ik schepen ben onze schouders onder gezet. Vanaf dag één was het al onze bedoeling om hier in dit huisje een horecazaak te brengen. Het heeft tien jaar geduurd en vandaag is het zover. Ik ben super blij “ vertelt een tevreden Schepen van Groen en Parken, Marina De Bie (Groen)

Tot slot kon ik nog een reactie sprokkelen bij onze burgervader, die bij het zien van het Huizeke altijd denkt aan Hans en Grietje, gebouwd met zoete koek en ander lekkers.

Het is een heel mooi plekje en tegelijkertijd een heel mooi sociaal project. Wij willen des te meer een inclusieve stad zijn waar iedereen meetelt en we niemand achterlaten. Een job ervaring aanbieden aan mensen met autisme, job ervaring laten opdoen, zelfvertrouwen en eigenwaarde laten winnen, …dat is zeer belangrijk. Net daarom ben ik blij dat dit nu hier in Tivolipark bestaat “ besluit burgemeester Bart Somers (Open-Vld)

Succesvolle opening van Tivoli’s Eetcafé ‘t ASS
Voor de kinderen kon de pret niet op met een ballonnenclown en de aanwezigheid van Kadodder, de mascotte van het Tivolipark. In de namiddag stond op deze Paaszondag nog eieren schilderen, mandjes maken en eieren rapen. Ook aan de hongerigen werd gedacht met de komst van enkele foodtrucks.

Nu maar hopen op een mooi en warm weertje, zodat we kunnen genieten op het terras met zicht op ons voortreffelijk mooie Tivolipark. Ik kan enkel aanbevelen om er een dagje uit van te maken. Eetcafé ‘t Ass is hele jaar door geopend vanaf 10 uur tot zonsondergang. Sluitingsdagen zijn maandag en dinsdag. Tijdens schoolvakanties is men 7 op 7 geopend.

Tekst, foto’s en interviews Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.