De Zeeridder flexibele werkplek van Groep Mechelen

Flexibel werken in de vernieuwde Zeeridder

0 Shares

De Zeeridder heropend als eigentijdse werkplek

Het stadsgebouw De Zeeridder aan de Befferstraat is na drie maanden van herinrichtingswerken heropend.  Donderdag konden de medewerkers van Groep Mechelen opnieuw aan de slag op een eigentijdse werkplek. Het gebouw is ingericht volgens de principes van het Nieuwe Werken.

Als lokale overheidsorganisatie van het jaar moet je voorsprong trachten te behouden. Dat doen we door heel onze organisatie te modelleren naar het nieuwe werken. Dat vergt aanpassingen aan infrastructuur, bedrijfscultuur en apparatuur. Met de opening van de Zeeridder in zijn nieuw jasje wordt de implementatie van het nieuwe werken verankerd in onze organisatie”, zegt een fiere burgemeester Bart Somers.

Groep Mechelen (Stad en Sociaal Huis) wil evolueren tot een moderne werkgever in een duurzame en flexibele werkomgeving, op maat van verschillende generaties werknemers.

Flexibiliteit door geoptimaliseerde werkplekken
Met de opening van De Zeeridder gaat het aantal administratieve gebouwen in onze stad van zes naar vier. Een hoeksteen van het nieuwe werken is flexibiliteit, juist daarom werden beschikbare ruimtes geoptimaliseerd. Besparing op leegstaande ruimtes, optimalisatie en concentratie van koffiehoeken, copy hoeken en dergelijke heeft evident ook impact op de inrichtings-, energie- en schoonmaakkosten. Een keuze voor minder kantoorruimte veronderstelt ook dat het telewerken voluit ondersteund wordt.

Flexibiliteit betekent ook dat alle medewerkers hun werkplek kunnen kiezen in functie van hun taak op dat moment. Op elke plek is wifi voorzien, zodat het mogelijk is overal te werken als op een standaard werkplek. Ook het printing- en telefoniesysteem werden volledig vernieuwd en geoptimaliseerd. Het ICT-team van de stad Mechelen heeft hier ongetwijfeld ook een bijzondere bijdrage geleverd.

Door de make-over van De Zeeridder evolueert het stadsgebouw naar een moderne, duurzame en flexibele omgeving. Mechelen wil een efficiënte organisatie zijn, dit doen we door onze interne werkcultuur voortdurend bij te sturen. Hierdoor streven we naar een optimale dienstverlening, zowel naar de burger toe als naar elkaar”, aldus schepen Greet Geypen.

Welzijn van de medewerkers verdient aandacht

In het vernieuwde gebouw heeft men ook voldoende rekening gehouden met het welzijn van de mensen op het werk. Met aangepaste koffiecorners en loungehoeken worden medewerkers gestimuleerd om pauzes in te lassen die de concentratie verhogen. Zittende en staande werkplekken prikkelen werknemers om meer te bewegen, wat tot meer comfort moet leiden. Dit zal ook resulteren tot minder ziekteverzuim. “De gemoedstoestand van onze medewerkers is erg belangrijk bij het functioneren op de werkvloer, daarom creëren we verschillende aangename werkhoeken”, zegt Koen Anciaux (schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis).

Duurzaamheid rode draad bij herinrichting De Zeeridder

Dat Mechelen klimaatdoelstellingen hoog in het vaandel draagt, is zeker merkbaar in De Zeeridder. Zo is bestaand meubilair voor 41% hergebruikt. Bestaand materiaal werd gerecupereerd tot nieuw meubilair. De overschot werd maximaal ingezet in andere stadsprojecten of weggeschonken aan goede doelen en vzw’s. Evident werd overal ledverlichting voorzien en alle vormen van sluimerend energieverbruik werden verbannen.

De Zeeridder flexibele werkplek van Groep Mechelen

 

Aantrekkelijke werkplek en klantgerichter

De voordelen van het nieuwe werken zijn ontelbaar. Schepen van Personeel Marina De Bie vertelt. “Medewerkers kunnen veel eenvoudiger dienstoverschrijdend gaan werken. Flexibiliteit en een comfortabele werkomgeving zorgen ook voor een beter evenwicht tussen werk en privé. Met duidelijker omschreven resultaten en meer autonomie krijgen medewerkers ook meer verantwoordelijkheid. Teams zullen meer dan ooit zelfsturend gaan werken. Dit veronderstelt ook een andere vorm van leiding geven. De klassieke hiërarchische relatie ruimt plaats voor een ander type relatie waarbij de medewerker eigen verantwoordelijkheid opneemt en daarbij kan rekenen op coaching en ondersteuning van zijn of haar leidinggevende

Nu De Zeeridder in een nieuw jasje steekt, gaat de Groep Mechelen er als werkgever prat op dat het een aantrekkelijke werkplek gecreëerd heeft voor de werknemers. Dit alles zal ongetwijfeld resulteren dat men nog klantgerichter kan werken.

Aan de invoering van het nieuwe werken is een globale investering gekoppeld van 3,6 miljoen euro. Door de rationalisering van het ruimtegebruik wordt de investeringskost evenwel gedeeltelijk gecompenseerd.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.