Maneblussers maken sprongetje op Big Jump

138 Shares

Big Jump in Binnendijle Mechelen voor zuivere rivieren

Meer dan honderd deelnemers maakten zondag de Big Jump in de Binnendijle ter hoogte van de Haverwerf. Dit evenement gecoördineerd in België door GoodPlanet Belgium, werd niet alleen hier maar in meer dan twintig Europese landen voor de 19de keer op touw gezet.

Meer dan honderd deelnemers aan Big Jump 2019 te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Met deze jaarlijkse happening, uitgezonderd de voorbije vier jaar, vraagt Natuurpunt aandacht voor zuiver water. Dat de Big Jump zondag mogelijk was is te danken aan de verbeterde waterkwaliteit. De Dijle behoort tot één van de properste rivieren in Vlaanderen. Toch moeten we hier niet te vroeg juichen want het gaat slechts om een matige waterkwaliteit.

We vonden het van Natuurpunt Mechelen uit broodnodig om onze eisen voor zuivere rivieren nog meer in de kijker te plaatsen” vertelt Robin Verachtert als beleidsmedewerker water bij vzw Natuurpunt Nationaal. “We zitten natuurlijk met onze Europese Waterwet waar Vlaanderen belooft heeft aan Europa om tegen 2027 proper water te krijgen” (Veel meer interview binnenkort op video)

Meer dan honderd deelnemers jumpen in Binnendijle

Naar traditie werd Bellemadam Myriam gevraagd om de deelnemers aan de Big Jump vooraf te gaan. Met een beetje hulp van een stoere man, werd Myriam in badpak voorzichtig te water gelaten aan de voet van de brug tussen Haverwerf en Vismarkt.

Bellemadam Myriam Sips klaar voor de Big Jump
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

Ik heb absoluut geen kou” vertelt Myriam Sips. “Vorige keer in bikini en nu in badpak, maar het is voor propere waterlopen. Ik hou heel erg van zwemmen, maar je mag me niet kopje onder drukken, zeker mijn hoedje niet nat laten worden

Iets na drie uur in de namiddag maakten de meeste deelnemers, vanaf de Malinska bootjes steiger, zonder twijfel de sprong in het water. Gezinnen met kinderen met of zonder huisdier, maar ook senioren trotseerden de frisse zomerdag voor het goede doel.

De meeste mensen die ik de vraag stelde met welke reden ze deelnamen, gaven allemaal hetzelfde antwoord ‘Een signaal geven aan de overheden en industrie om onze rivieren gezond te maken’ of ‘Het is uitzonderlijk dat we in open water kunnen zwemmen, en als dat kan dan moeten we van de gelegenheid gebruik maken”.

Deelnemers aan Big Jump Mechelen voor zuivere rivieren
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Jong en oud eisen een zuivere waterkwaliteit in Vlaanderen en Europa
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een andere Mechelaar vertelde “Al die gebouwen aan de oevers van het water geven een extra dimensie als je in het water ligt. Maar het hoofddoel is deze actie ondersteunen voor propere rivieren

Groeiende vispopulatie in de Dijle

84% van het huishoudelijk afvalwater, dat is 2 miljard liter water per dag, wordt reeds gezuiverd door Aquafin, de Vlaamse afvalwaterzuiveraar, en partner van de Big Jump. Het effect laat zich duidelijk merken als we als Mechelaars o.a over het Dijlepad kuieren waar met regelmaat ‘straatvissers’ worden gespot. De heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren gaat dan ook de goede weg op. 

Vispopulatie in Binnendijle stad Mechelen doet het goed
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Natuurpunt Mechelen had de voorbije 24 uur een fuik geplaatst met de bedoeling voorbijgangers in een emmer en aquarium enkele soorten vis te tonen die bestand zijn tegen vervuild water. Het gaat hier over ‘zwartbekgrondel’, ‘paling’, ‘snoekbaars’, ‘brasem’, … vissoorten die vandaag in dit water nog niet geschikt zijn voor consumptie. Maar we gaan erop vooruit als we weten dat in 2003 helemaal nog geen vispopulatie te bespeuren viel in de Dijle.

Zuiveringsinstallaties doen goed werk

De laatste grote verbindingsriolering in het zuiveringsgebied, tussen Hever en Muizen, werd uitgevoerd in 2017. In de toekomst zal Aquafin vooral de bestaande infrastructuur renoveren en werkzaamheden uitvoeren om het afvalwater van het regenwater te scheiden, zodat de waterzuiveringsinstallatie nog beter kan functioneren.

Deelnemers klaar aan de Haverwerf voor de Big Jump
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Door de capaciteitsvergroting van de installatie van Mechelen-Noord in 2003, maar ook dankzij de opening van vier nieuwe zuiveringsinstallaties tussen Leuven en Mechelen (Bonheiden, Boortmeerbeek, Kampenhout en Steenokkerzeel-Noord), is de waterkwaliteit in de Dijle de afgelopen tien jaar stelselmatig verbeterd. Ook de verbeterde kwaliteit van de Demer, die ter hoogte van Werchter met de Dijle samenvloeit, heeft een positieve invloed.

Iedereen profiteert van zuivere rivieren. Dit merken we ook in onze Dijlestad waar waterrecreatie als kanovaren of Suppen in de lift zitten. Water slurpen uit de Binnendijle dat zal nog niet voor morgen zijn. Dat is ook de reden waarom het stadsbestuur uitzonderlijk voor de Big Jump toelaat om te zwemmen in de Dijle. Wordt vervolgd …

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Vind je een foto van jezelf terug in dit artikel of op de facebook pagina die je liever niet gepubliceerd ziet, laat het me dan weten via het contact formulier of een messenger bericht

138 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.