Mechelen en Mobit samen voor deelfietsen in de stad

Deelfietsen nu ook in Mechelen

0 Shares

Innoverend proefproject met deelfietsen in Mechelen

Deelfietsen is een uniek innoverend fietsdeelconcept. De Belgische startup Mobit en de stad Mechelen trappen samen dit project in gang vanaf september. Met dit proefproject zal er in onze stad geen nood meer zijn aan vaste standplaatsen.  De fietsen maken gebruik van een ‘slim slot’.

Proefproject met deelfietsen door Mobit en de stad Mechelen

Duurzame mobiliteit is waar Mechelen blijft op inzetten
Stad Mechelen zet volop in op duurzame mobiliteit en wil daarvoor het gebruik van de fiets op alle vlakken een boost geven. Uit onderzoek bleek dat invoeren van een fietsdeelsysteem met vaste standplaatsen zoals Villo! in Brussel of Velo in Antwerpen niet rendabel is voor Mechelen.

Als alternatief zette de stad dan ook volop in op Blue-bikes via de invoering van het derdebetalersysteem waardoor de gebruiker slechts 1,15 euro per dag betaalt en de realisatie van een extra standplaats aan het Nekkerspoel Station.

Met het proefproject van Mobit, een innoverende speler in het domein van de deelfietsen, kan nu onderzocht worden of dit alternatieve deelsysteem wel een haalbare kaart is.

“Delen wordt het nieuwe bezitten. Als we in de toekomst mobiel willen blijven, zullen we vervoersmiddelen moeten delen”, zegt Alexander De Bièvre, co-founder Mobit

Slimme sloten dankzij GPS en smartphone app

Het systeem van deelfietsen zonder vaste standplaatsen wordt mogelijk dankzij het gebruik van slimme sloten. De sloten beschikken over een ingebouwde GPS, en kunnen geopend worden met een app op de smartphone.

Schepen van Mobiliteit Marina De Bie legt uit: “Gebruikers kunnen op de app zien waar de dichtstbijzijnde fiets staat. Wanneer je de QR-code op het slot scant met de app springt het slot open en begint je rit te lopen. Wanneer je de fiets parkeert en sluit met de app, wordt de betaling automatisch gestopt en staat de fiets klaar voor de volgende gebruiker”

Deelfietsen project gratis in september

Dit toch wel interessante project, neemt je ook het onderhoud van de fiets uit handen, dit doet Mobit voor jou. Tijdens de proefperiode zullen er een 200-tal fietsen aanwezig zijn verspreid over de binnenstad. Het deelfietsen project gaat van start op 1 september 2017, en zal de hele maand gratis zijn. Gebruikers betalen bij registratie een waarborg van 49 euro (ook in de eerste, gratis maand). Deze waarborg wordt terugbetaald indien je u uitschrijft.

Mechelen en Mobit samen voor deelfietsen in de stad

Als u na de gratis proefperiode gebruik blijft maken van het systeem, zal je een bedrag kunnen opladen in de “wallet” van de app. Na elke rit zal het verschuldigde bedrag dan in mindering worden gebracht van de wallet.

Mobit rolt deelfietsen systeem uit in andere steden

In de loop van de maand september wordt het systeem ook in drie andere Belgische steden uitgerold. Mobit heeft de ambitie dit in een latere fase in meer Europese steden te doen. Hierbij willen ze maximaal in overleg met de steden zelf gaan om een zo optimaal mogelijke samenwerking te realiseren. “Geen twee steden zijn hetzelfde en daarom handelt Mobit altijd in samenspraak met de stad en de gebruikers om een optimale oplossing te kunnen aanbieden,” zegt Bernard De Groote nog.

Voor het rijklaar maken en onderhouden van de fietsen tijdens de proefperiode werkt Mobit samen met vzw ’t Atelier uit Mechelen.

Alle verdere vragen en info via Mobit zelf: www.mobit.eu of info@mobit.eu

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.