VrijBOEKpark tijdens de zomervakantie

0 Shares

VrijBOEKpark elke zondag tijdens de zomervakantie

VrijBOEKpark heeft plaats iedere zondag in de zomervakantie in het Provinciaal domein Vrijbroekpark.  Kinderen kunnen in het Vrijbroekpark onder een grote boom luisteren naar de mooiste verhalen. Vrijwilligers lezen er voor in het Nederlands en in een andere taal. De helft van de voorlezers zijn NT2-cursisten die via het CVO Crescendo Nederlands leren. Ook voor volwassenen worden vertelavonden georganiseerd en een boekenruilkast biedt lectuurinspiratie voor boekenfans.

Voorleessessies

Elke zondag lezen vrijwilligers verhalen voor in het Vrijbroekpark, dat deze zomer eigenlijk een VrijBOEKpark wordt. Je hoort steeds een ander verhaal in het Nederlands en in een andere taal: Arabisch, Pools, Engels, Spaans, … “Er wordt in verschillende talen voorgelezen. De verwondering bij de kinderen die de taal al dan niet begrijpen zal leiden tot dialoog tussen kinderen en voorlezers. Deze dialoog is minstens even belangrijk als het voorlezen zelf” zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

VrijBOEKpark voor kinderen tijdens zomervakantie te MechelenAlle kinderen vanaf 3 jaar en mama’s en papa’s of grootouders zijn welkom. Het voorlezen gebeurt in samenwerking met de bibliotheek, CVO Crescendo en het Agentschap voor Integratie en Inburgering. Per voorleessessie leest een vrijwilligersduo voor dat bestaat uit een reguliere bibliotheekvrijwilliger en een student NT2.

Chitra Sharma is een van de vrijwillige voorlezers: “Ik ben twee jaar geleden uit India naar Mechelen verhuisd en ben meteen begonnen met Nederlandse les. Door voor te lezen verbetert mijn Nederlands en Engels ook. Ik vind het heerlijk om voor kinderen voor te lezen in het Vrijbroekpark. Het is er de ideale locatie voor. Een poppenkast zou het nog leuker maken, misschien moet ik dat idee eens voorleggen aan de bib. Eigenlijk lees ik thuis bijna nooit boeken. Als ik in de bib een boek leen, is het een kinderboek omdat ik die verhalen het leukst vind en omdat de taal niet te moeilijk is. Vooral de sprookjes van Disney zijn fantastisch.”

VrijBOEKpark in het Vrijbroekpark te MechelenDe bibliotheek betrekt werkingen kansarme jeugd en het netwerk van de NT2-studenten om kinderen van verschillende origine aan te trekken op de vertelnamiddagen.

We streven ernaar om de deelnemende NT2-studenten toe te leiden naar de reguliere vrijwilligersgroep en de zondagvertellingen tijdens het schooljaar. Op die manier kan de vrijwilligerswerking diverser worden en kan ook onze publiekswerking verbreden”, zegt schepen Björn Siffer. ”We bouwen een nieuwe bibliotheek in het Predikherenklooster, maar daarnaast moeten we ook het publiek verder opbouwen.” Voor de realisatie van dit project kreeg de bibliotheek 5480 euro steun van de Koning Boudewijnstichting.

BoekenBOOMkasten
Op dezelfde plek in het Vrijbroekpark vind je originele boekenBOOMkasten vol ruilboeken voor kinderen en volwassenen. Breng een van jouw boeken mee, plaats het in de boekenboom en neem een ander boek mee. Je mag ook gewoon gezellig komen lezen in het park.

Vertelavonden

VrijBOEKpark tijdens de zomervakantie te MechelenTot slot biedt Terra Nova, het zomerprogramma van de provincie Antwerpen, ook spannende, dichterlijke en muzikale vertelavonden in het Vrijbroekpark aan speciaal voor volwassenen. Op donderdag 7 juli wordt gestart met de Sluimerende Gruwel van Geert De Belder.

Dit hoorspel is geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen. Op donderdag 28 juli neemt DICHTATUUR je mee in de wereld van hun poëzie. En op donderdag 18 augustus gaat Tine Vandenbussche de romantische toer op met Franse chansons en vertellingen in de rozentuin. Meer informatie en inschrijven via www.terranova2016.be.

Praktische informatie

Voorleessessies elke zondag in juli & augustus, 15.00 tot 16.00 uur
Bedoeld voor kinderen tussen 3 en 8 jaar

Vertelavonden voor volwassenen op 7 juli, 28 juli en 18 augustus

Locatie : Vrijbroekpark (volg de pijlen vanaf de hoofdingang)
Ridder Dessainlaan 65, 2800 Mechelen
Deelname : gratis

Meer info:
Website  bibliotheek.mechelen.be
Email  bibliotheek@mechelen.be
Telefoon  015 40 44 70

Datum bericht : 29 juni 2016
Interviews :
Björn Siffer (schepen van Cultuur)
Barbara Pardon (directeur Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark)
Chitra Sharma (voorlezer)

0 Shares