15de Maneblusser Classic Tour door historisch stadscentrum

47 Shares

Classic Cars pronken op Mechelse Grote Markt

De Mechelse Historic Car Club organiseerde woensdag 15 augustus de 15de editie van de Maneblusser Classic Tour. Voor deze speciale editie waren enkele deelnemers uitgedost in kledij aangepast aan het jaartal van hun classic car of oldtimer. Oldtimers evenementen betekent ook heel wat fotografen en selfies, de organisatie had voor de gelegenheid dan ook een fotowedstrijd ingelast

Deze toeristische rondrit, met vertrek, middagstop en aankomst op de Grote Markt van Mechelen, is een evenement waar echte oldtimers van minstens 40 jaar oud elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten.

Omdat we door de jaren heen een routine hebben opgebouwd, is het organiseren van dit evenement niet zo moeilijk. Het parcours uitstippelen blijft daarentegen toch wel een uitdaging” zegt Werner Pessendorffer als organisator.

Net geen 115 deelnemers gingen, na een uitgebreid ontbijt en briefing in de Keldermanszaal van het stadhuis, omstreeks 9.00 uur van start op de Grote Markt. Werner Pessendorffer knipte als organisator onder de vertrekboog het lintje door, wat dan ook het startschot was voor het vertrek van de Maneblusser Classic Tour.

Oldtimercars doorkruisen Mechels stadscentrum

De eerste auto die over de rode loper reed was een Opel uit 1922  Zowel Werner als de mensen in de oldtimer hadden zich netjes uitgedost in Belle Epoque stijl.

Alvorens de binnenstad te verlaten tufften de oude knarren nog langs Ijzerenleen, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Bruul passerend langs het stadhuis rechtsafslaand door de Befferstraat, de Biest en Frederik de Merodestraat. Vanaf hier konden de deelnemers een stukje Klein Begijnhof ontdekken langs de Jodenstraat, Sint-Katelijnestraat, AB-Straatje langs de vliet De Melaan, om via de prachtige Kraanbrug en de Adegemstraat, aan hun definitieve parcours te beginnen.

Maneblusser Classic Tour doorkruist randgemeenten

Door de doortocht van de wielerwedstrijd BinckBank Tour (UCI World Tour) doorheen het industrieterrein Mechelen-Noord moest men het voorziene parcours aanpassen. Via een uitgestippeld parcours, zeg maar roadbook, verplaatsten de classic cars zich richting Mechelen-Zuid, Hombeek, Leest, Tisselt, Blaasveld, Willebroek, Heindonk.
De voorziene pitstop bij de hoofdsponsor, Collections by Vermant, werd door de doorkomst van de vroegere Eneco Tour, verplaatst naar de voormiddag. Pittig detail hierbij is dat de deelnemers doorheen de werkplaats reden, waar een collectie Opel Messing auto’s van een clublid stonden opgesteld. Via de Antwerpse Steenweg en Sint-Katelijnestraat keerden de oude machines terug naar hun startpunt.

Intussen was het al gezellig druk op de Grote Markt. Heel wat liefhebbers, families, toevallige passanten en toeristen bewonderden de kleurrijke, blinkende en vooral tot de verbeelding sprekende auto’s. In de namiddag toerde de karavaan richting Zemst, Perk, Berg, Kampenhout, Hever, Hofstade, om via de Brusselsesteenweg en Brusselpoort het stadscentrum van Mechelen terug binnen te rijden.

Passie en gedrevenheid troef bij classic car bezitters

Het opzet van de MAK Historic Car Club is om, zoals steeds, een prettige mix bij elkaar te krijgen. Daarom zijn alle merken en modellen welkom, maar de voertuigen worden geacht zich in een goede staat te bevinden, een echte oldtimer hobbyist waardig. Door gedreven liefhebbers met ervaring in het vak wordt een parcours uitgestippeld en uitgetekend in het eenvoudige bol/pijl-systeem met afstanden, en dit via zo rustig mogelijke wegen. Deze tour van ± 100 km biedt de bestuurders en bijrijders ongetwijfeld veel plezier.

Net als eerdere edities zijn er steeds bekende gezichten te ontdekken die deelnemen aan dit evenement. Zo ontdekte ik terug het opvallende ‘groene geitje’ Mijn passie is een jaar of acht negen geleden ontstaan. Ik had zo graag een ‘deux-chevaux’ of ‘geitje’ en toevallig is dat een groen geworden uit 1979” vertelt Maria Geerts (Hombeek) vergezeld door haar dochter Inge. “Hij is toch nog in goede staat hé, en ik onderhoud hem goed want hij kan altijd binnen staan bij mij” besluit Maria, ook een classic maar met een jeugdig temperament.

Deelnemers ontvangen trofee op prijsuitreiking in stadhuis

Omstreeks 18 uur werden de deelnemers verwacht op prijsuitreiking in het Mechelse stadhuis. Mechels schepen Koen Anciaux (Open-Vld) mocht de top drie in de respectievelijke categorieën, de oudste wagen en uniek dit jaar, een publieksprijs voor de best geklede deelnemer volgens de leeftijd van het voertuig, belonen.

“Ik kom ieder jaar kijken naar de Maneblusser Classic Tour, en dit is een project dat we moeten blijven ondersteunen. Deze wagens rijden door onze historische stad, en ze hebben al heel wat kilometers op hun teller staan.” zegt een enthousiaste classic car liefhebber en schepen van Mechelen, Koen Anciaux. “Heel wat van die mensen zijn gepassioneerd bezig met hun hobby, en die moeten we als maatschappij ondersteunen.”.

In de categorie Pre War cars werd nr 94, Peeters Kurt, met een Mercedes 1936 winnaar, gevolgd door nr 63, Peeters Firmin ook met een Mercedes maar uit 1938. Buelens Rita behaalde met haar Ford uit 1938 en nr 70 de derde plaats.

In de categorie auto’s 1940 – 1965 behaalde De Lathouwer Patrick met een MG A (1968) de eerste plaats, gevolgd door Van Hool Luc (Fiat 1100 – 1962) en Van Camp Patrick (Jaguar MKII – 1965).

In de categorie wagens na 1965 behaalde nr 48 Meeusen An & Peter met een Opel GT (1970) de eerste plaats. Nr 52 Op de Beeck Jef (Lancia Beta Monte Carlo – 1976) en nr 50 Marien Luc (MG-B GT – 1973) volgende op de 2de en derde plaats.

In de categorie oudste wagen werd Buts Bart (Opel 1922) met een trofee bekroond. De publieksprijs is gevallen op oldtimer nr 69 van Bart Buts. Deelnemers aan de fotowedstrijd, waar vooral kinderen jonger dan 16 en de jeugd, de organisator aangenaam hebben verrast.Tenslotte heeft men beslist om alle deelnemers aan de fotowedstrijd een prijs te overhandigen.

De 15de editie Maneblusser Classic Tour was ongetwijfeld alweer een puike organisatie met heel wat gepassioneerde deelnemers, duizenden bezoekers en vooral prachtige oldtimer exemplaren. Ook hier uiteraard weer een pluim voor de inzet van de vele vrijwilligers en sponsors die het mede mogelijk maken dat dit evenement kan blijven doorgaan. Meer info Mechelse Historic Car Club

Uw reactie is onderaan dit artikel welkom !

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

47 Shares

One comment

  1. Bedankt voor het mooie verslag van ons evenement. Volgende editie 15 augustus 2019 ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.