116 deelnemers op 16de Maneblusser Classic Tour

93 Shares

Unieke oldtimers en classic cars pronken te Mechelen

De 16de editie van de Maneblusser Classic Tour trok weer heel wat volk naar onze stad Mechelen. Maar liefst 116 eigenaars van oldtimers en classic cars hadden zich ingeschreven voor dit evenement georganiseerd door MAK Historic Car Club

Oldtimers, pre-war cars en classic cars op Maneblusser Classic Tour 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Met mondjesmaat arriveerden vroeg in de morgen de auto’s op de Grote Markt. Daar werd op deze feestdag rond Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart verzamelen geblazen voor een dagje kijk- en rijplezier in oude knarren.  

Mechelse Auto Klub laat alle wielen draaien

Voor de organisatoren van de Mechelse Auto Klub is het ieder jaar een hele onderneming om alles voor te bereiden. Er moet dan ook een voor- en namiddag rit uitgestippeld worden, en juist dat is geen eenvoudige taak. Ze moeten rekening houden met tal van omstandigheden als wegenwerken, evenementen, toegankelijkheid, … 

Ook sponsors zijn een belangrijke schakel om een event als dit op wielen te zetten. De organisatoren zijn dan ook ontzettend dankbaar dat o.a hoofdsponsor Collection by Vermant maar ook Brouwerij het Anker en vele andere sponsors hun financieel of logistiek ondersteunen. Ook de stad Mechelen blijft dit privé initiatief ten volle ondersteunen, en dat is in tijden van lage-emissiezones, een mooi gebaar.

Rally dag start bij het ochtendgloren

Degenen die zich hadden ingeschreven voor het ontbijt werden tussen acht en negen uur verwacht op het stadhuis. Tegelijkertijd konden de autobestuurders hun wagennummer en road book afhalen. (Lees verder onder de foto’s)

Ontbijt in stadhuis voor deelnemers Maneblusser Classic tour 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Deelnemers krijgen deelnamenummer rally overhandigd
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Klokslag negen uur vertrokken de eerste wagens. Marie-Louise en Marcel uit Emblem waren zo vriendelijk ons mee te nemen op de rondrit in hun pre-war car Packard Phaeton uit 1929. Met deze 8-cylinder en drie versnellingen oldtimer namen ze me mee voor de 50km rit. Tuffen met zo’n imposant rijtuig door het historische stadscentrum doet je dagdromen van hoe het moet geweest zijn ten tijde van een toch wel woelige periode die de ‘Grote Depressie’ genoemd wordt volgens Wikipedia.

Packard Phaeton 1929 aan de photo boot bij WASCO
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Via de Adegemstraat verlieten we de stad en hobbelden als een koninklijk gezelschap met deze prachtige Amerikaanse auto langs wegen, bossen en de weidse natuur . Onderweg maakten we korte tussenstops om vragen op te lossen, en een photobooth bij Wasco Car Cleaning Expertise te Mechelen-Zuid, want ook dat hoort bij een rally als deze. De zoektocht bracht ons tot in het hart van Sint-Katelijne-Waver. Daar was het even pauzeren in Bistro Markt 21 waar we een drankje kregen aangeboden, en ik met deelnemers een praatje kon maken over hun passie voor oude wagens. (Lees verder onder de foto’s)

Rijden door landelijke wegen met oldtimers en classic cars
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Rijden als bestuurder in een classic car of oldtimer, het is een passie die wereldwijd volgelingen heeft. Ook als toevallig passagier is het een hele belevenis om in de voorloper van de cabrio te kunnen genieten van de frisse lucht. En dat was het wel. Noodgedwongen moest het dak door een korte regenbui dichtgeklapt worden. Tot mijn verbazing gaat dit eenvoudig en snel. We zaten al wel droog, maar de wind, die blijft gieren door het interieur. Het stemt je al direct tot nadenken hoe men destijds, bedekt met een warm deken, een dikke sjaal, handschoenen en een warme pet met oorwarmers, tijdens koude winterdagen een ritje maakte. Dit moet een heel avontuur geweest zijn voor hen, net als voor ons, maar dan in positieve zin. 

Tuffen door landwegen op de Maneblusser Classic Tour 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Onze bos haren hebben we gelukkig na de lange rit terug op een zindelijk niveau kunnen brengen. Wat een avontuur. Leve de oldtimer ! 

Oude automobielen, het blijft mensen begeesteren

Dagelijks rijden we bijna allemaal met de auto, en eerlijk gezegd en geschreven heb ik nog niet veel mensen aan de straatkant zien wuiven als we voorbijrijden. Met deze oldtimer was dit anders. Nieuwsgierige blikken van voorbijgangers, wuivend en glimlachend, … mensen bekijken je anders in een oldtimer of classic car. Is het heimwee naar vervlogen tijden ? (Lees verder onder de foto’s)

16de Maneblusser Classic Tour in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Vooroorlogse auto’s op Maneblusser Classic Tour 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

We rijden via Duffel terug richting Mechelen. Op de Grote Markt was het intussen al aangenaam druk, en flaneerden gezinnen met kinderen, senioren, fotografen, vloggers en influencers langsheen de kleurrijke fonkelende automobielen.  Draaiorgelmusuem Westerlo zorgde met het antieke orgel ‘Maxima’ voor een streepje aangepaste muziek uit de oude doos.

Concours d’elegance

Op het binnenplein van Brouwerij het Anker was er heel wat belangstelling voor het Concours d’elegance voor wagens van voor 1940. Het was voor de eerste maal dat men dit in Mechelen organiseerde, en met succes. Terwijl de eigenaars een rondleiding in de brouwerij kregen aangeboden, boog een vierkoppige vakjury zich over de gestalde pre-war cars. 

Vier juryleden maken winnaars Concours d’elegance bekend op binnenplein Brouwerij Het Anker
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Juryleden Roland D’hondt (BFOV), Karina Ramaekers (ICONS), Ruben Bos en Tijs Michiels (Collection by Vermant) bogen zich over diverse criteria, en maakten de prijswinnaars ter plekke bekend door een opsteker te bevestigen aan de auto’s. 

De eerste plaats was voor Marc Willem (63) en zijn echtgenote Diana Bonnaren (58) uit Ertvelde met een Renault Monaquatre (1935). (Meer interview op video). De tweede plaats werd toegekend aan Marcel Liekens met een Packard Phaeton (1929) gevolgd door Nicole Masseurs met een Buick (1913) dat meteen vandaag de oudste wagen was in het rijtje van de vooroorlogse automobielen.

Winnaars Concours d’elegance met een Renault Monaquatre (1935)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Alle foto’s van de winnaars zijn te bekijken op de facebook pagina van de Maneblusser Classic Tour 2019

Fotowedstrijd en mooiste deelnemer

Net als vorig jaar werd een fotowedstrijd op het programma gezet. Figuranten van de Mechelse vereniging Studio Belle Époque deelden stembriefjes uit om mensen aan te moedigen te stemmen op de mooiste auto van het event. (Lees verder onder de foto’s)

Studio Belle Epoque figuranten op Maneblusser Classic Tour
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Fotograaf en voorzitter Mich Verbelen beoordeelde de foto’s en zegt dat de deelnemers het hem niet makkelijk gemaakt hebben. Uit de categorie mooiste of origineelste, grappigste, mooiste portretfoto, knapste detailfoto en de mooiste foto genomen door een jonge fotograaf tot 16 jaar moest telkens een top 3 gekozen worden.  Via social media als facebook en instagram werden bezoekers warm gemaakt om foto’s te maken. Dit bleek meer dan vorig jaar een voltreffer.

De deelnemer met de meeste stemmen, kreeg een beker, een biertje geschonken door Brouwerij Het Anker en een bon geschonken door Herman van Brasserie Plaisances. De tweede en derde kregen een biertje geschonken door Het Anker.

Voor de kinderen zat er in de prijzenpot een beker, snoep en speelgoed. Het speelgoed met een bouwdoos voor een oldtimer, een meccano auto en “een spel voor onderweg” kaderde in het thema van het evenement.

Video verslag van de 16de Maneblusser Classic Tour te Mechelen
Wil je meer video bekijken, klik dan in de rechter benedenhoek op het rode vierkant en abonneer u gratis
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Publiekswedstrijd best geklede deelnemer

Het publiek mocht ook zijn stem uitbrengen voor de best geklede deelnemer aan de Maneblusser Classic Tour. Aan de deelnemers werd vooraf gevraagd zich te kleden volgens de leeftijd van het voertuig waarmee hij of zij deelneemt. Uit de vele inzendingen moest de jury bestaande uit 2 amateurfotografen en 1 professionele fotograaf, met dank aan Mich Verbelen Productions, een keuze maken. Degene met de mooiste foto ontving een beker, een fles wijn van MAKHCC en eveneens een biertje van Het Anker

Maneblusser Classic Tour sluit af met prijsuitreiking

Het evenement werd afgesloten met een prijsuitreiking op het stadhuis. Per categorie werden 3 prijzen voorzien die door schepen Koen Anciaux uitgereikt werden aan de nog aanwezige deelnemers.

Prijsuitreiking rally en wedstrijden
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tot slot wil MAKHCC en de jury van de fotowedstrijd iedereen bedanken voor hun medewerking aan een geslaagd evenement. Ook ik wil iedereen uit respect van harte bedanken voor de bereidwillige medewerking. Ik kijk alvast uit naar de 17de editie Maneblusser Classic Tour. Nog veel rijgenot allemaal ! Meer info hier over MAKHCC

Tekst, foto’s (Google foto’s) / (Facebook) en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best.

93 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.