Zelfstandig en veilig verkeer met voetgangersexamen

0 Shares

Voetgangersexamen Sint-Lambertusschool

Voorbije dinsdag hebben 48 leerlingen van de Sint-Lambertusschool het Grote Voetgangersexamen afgelegd. Met dit examen wil men bereiken dat de negenjarige kinderen uit het 4de leerjaar zelfstandig en veilig in het verkeer kunnen stappen. Uit de monden van de kids krijgt men meermaals te horen dat gsm’en achter het stuur een groot gevaar is.

Kinderen tijdens voetgangersexamen te Muizen

De Muizense Sint-Lambertusschool ligt vlak naast de drukke Leuvensesteenweg, en is verkeersveiligheid voor de leerlingen prioritair. Vorig schooljaar behaalde de school een zilveren medaille ‘Verkeer op School’. Al ettelijke jaren organiseert de Sint-Lambertusschool een fietsexamen voor het zesde leerjaar. Vanaf dit schooljaar willen ze ook van het Voetgangersexamen een vaste waarde maken. De school neemt ook deel aan Helm Op Fluo Top, de Strapdag en aan de Samweek.
Op 9 jaar zouden kinderen volledig zelfstandig in het verkeer moeten kunnen stappen. Het Voetgangersexamen test of ze dat effectief kunnen. Samen met de politie van Mechelen hebben we een parcours van ongeveer één kilometer uitgestippeld, waarbij de kinderen oversteken op een zebrapad, tussen geparkeerde auto’s, op een kruispunt, aan verkeerslichten of een hindernis voorbij gaan.

Op een aantal plaatsen staan controleurs die nagaan of de leerlingen alles juist doen. Bedoeling is dat dit niet alleen een test is voor de kinderen, maar we ook een beetje de ouders sensibiliseren. Want elke dag zien we hier mensen oversteken, recht tegenover de schoolpoort, naast het zebrapad. Dat kan toch niet, want dit is levensgevaarlijk en een slecht voorbeeld voor de kinderen”, zegt Els Hendrickx, één van de ouders van de Verkeerswerkgroep van de school.

Domme chauffeurs vaak met andere dingen bezig

Voor de kinderen aan hun voetgangersexamen begonnen, werden ze toegesproken door politie-inspecteur Christophe Verwimp van de lokale politie Mechelen-Willebroek.

Het belangrijkste wat ik de kinderen ga meegeven is dat heel veel autobestuurders in het verkeer redelijk dom kunnen zijn. Chauffeurs zijn vaak tijdens het rijden met veel zaken bezig waardoor ze soms weinig oog hebben voor de kinderen. Dat probeer ik deze kinderen duidelijk te maken. Ze moeten zeker geen schrik hebben, maar ze moeten beseffen wat de gevaren zijn”, zegt inspecteur Verwimp.

Gsm’en in de auto uit den boze

Het is zeer gevaarlijk op de weg. Ik zie dikwijls chauffeurs die achter het stuur zitten te eten of te gsm’en. Dat zijn de gevaarlijkste mensen op de weg. Daar moeten we goed voor uitkijken. Belangrijk is dat we zelf zien dat de bestuurder ons heeft gezien”, vindt Emma Van Horenbeeck (9), waarmee we kunnen stellen dat de kinderen het gevaar dat loert om de hoek wel degelijk begrijpen.

Leerlingen Sint-Lambertusschool te Muizen leggen voetgangersexamen af

Ook de negenjarige Dries Van Cappellen stapt met veel kennis het parcours af. “Oogcontact met de bestuurder vind ik belangrijk. Dat helpt hoor.”. Jarne is er zeker van dat hij het diploma zal behalen. “Je moet niet alleen goed kijken, maar ook goed luisteren. Dat helpt je al een stuk vooruit. Het klopt wat de politieman zegt, dat het gedrag van veel bestuurders een gevaar is voor de voetgangers.

De komende dagen worden alle beoordelingsformulieren verzameld en op school besproken. Een week later krijgen de deelnemers een diploma met de resultaten en een gratis toegangsticket voor Bobbejaanland.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.