Basisschool Ursulinen Schoolstraat Groenstraat Mechelen

Stad verhoogt verkeersveiligheid aan Groenstraat

15 Shares

Aangepaste proefopstelling aan school Groenstraat

Na de krokusvakantie gaat de nieuwe situatie in de Groenstraat (schoolstraat) aan Basisschool Ursulinen van start. Tijdens schooldagen mogen auto’s op voorgeschreven tijd stonden de zone niet inrijden. De proefperiode in de nieuwe opstelling loopt tot 5 april 2019.

Schoolstraat Groenstraat en Sint-Jabobstraat stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De verkeersveiligheid in schoolomgevingen is voor het stadsbestuur heel belangrijk. Begin januari startte men met een proefopstelling in de Groenstraat. Na overleg met school, ouders en buurt komt er na de krokusvakantie een verlenging van de proefperiode met een aantal wijzigingen.

Na de evaluatievergadering van 5 februari hebben we alle opmerkingen van buurt, de Ursulinen en ouders gebundeld. De voor- en nadelen werden afgewogen en in het schepencollege hebben we vervolgens beslist om de proefperiode te verlengen, rekening houdend met de bekommernissen die aanwezig zijn”, vertelt schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen.

Basisschool Ursulinen Schoolstraat Groenstraat Mechelen
Basisschool Ursulinenin (schoolstraat) Groenstraat
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Mechelen zet in op veilige schoolomgevingen

Waarom men de keuze gemaakt heeft om volop in te zetten op schoolstraten, dat vertelt schepen van Onderwijs Marina De BieWe werken stap voor stap aan het veiliger maken van de schoolomgevingen o.a. door de uitrol van de octopuspalen maar ook via mobiliteitsmaatregelen, zoals het invoeren van schoolstraten. We hebben ons bovendien geëngageerd voor Schoolomgeving 2.0 waarbij we nog een stap verder willen gaan en o.a. ook inzetten op betere luchtkwaliteit en het vergroenen van de omgeving. Binnen dit engagement ligt de focus ook op het versterken van ‘beweging’, ‘ontmoeting’ en ‘betrokkenheid’ binnen de schoolomgeving.” (zie ook www.octopusplan.info)

Extra kiss-and-ride zone Van Benedenlaan

In de aangepaste proefopstelling is er sprake van een aantal wijzigingen. Zo worden de volledige Groenstraat en de Sint-Jacobstraat schoolstraten. Hierdoor worden gevaarlijke situaties door foutparkeerders in de Sint-Jacobstraat vermeden. Op vraag van de bewoners komt het deel van de Groenstraat tussen de Sint-Jacobstraat en de Van Benedenlaan opnieuw dubbelrichting. Dat maakt omrijden via de Hoogstraat opnieuw overbodig.

Kiss-and-Ride zone nabij schoolstraat Groenstraat te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Daarnaast wordt de kiss-and-ride zone (lees ‘kus-en-vertrek’) aan de Van Benedenlaan uitgebreid. De paaltjes op de hoek verdwijnen en er komt een extra kiss-and-ride zone in de plaats. (Lees hier meer over de Kiss-and-ride zone’ aan schoolomgevingen). Bewoners en garagehouders van de schoolstraten krijgen steeds toegang. Deze mensen ontvangen een doorgangsbewijs dat ze achter de voorruit van hun wagen moeten leggen.

Tijdstippen dat je de schoolstraten niet mag inrijden:

  1. ’s Morgens van 08.00 tot 8.45 uur (maandag tot vrijdag)
  2. ’s Avonds van 15.15 tot 16.00 uur (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag)
  3. ’s Middags (enkel op woensdag) van 12.00 tot 12.30 uur

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Abonneer u gratis op mijn YouTube kanaal

15 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.