Fietstelpaal Station Nekkerspoel Mechelen

Fietstelpaal geplaatst aan station Nekkerspoel te Mechelen

0 Shares

Fietstelpaal telt fietsers voor beter fietsbeleid

De fietstelpaal aan de fiets- en voetgangersbrug aan het Nekkerspoel station stond al een tijdje ingepakt klaar. Momenteel is de paal nog aan het proefdraaien, de echte tellingen starten binnenkort. Het tellen van de fietsers is een instrument om het fietsbeleid af te stemmen, en worden opgenomen in de Fietsbarometer.

Fietstelpaal Station Nekkerspoel Mechelen

Een recent onderzoek van Test Aankoop zette onze stad op de derde plaats op het vlak van fietsvriendelijkheid. Een mooie steun voor de inspanningen die de stad Mechelen levert op dit vlak. Uiteraard is het werk niet af en blijft er verder gewerkt worden aan het versterken van het fietsbeleid. Het plaatsen van een eerste fietstelpaal aan het station van Nekkerspoel is daar een niet te onderschatten onderdeel van. Het budget voor de plaatsing van de telpaal is ongeveer 25 000 euro.

Schepen van Mobiliteit Marina De Bie legt uit:

Een goede manier om de efficiëntie van ons fietsbeleid te analyseren is het meten van de hoeveelheid fietsers op een aantal locaties. Door deze metingen continu te doen, hebben we het best zicht op de evolutie. De fiets- en voetgangersbrug aan het Nekkerspoel Station is een belangrijke invalsweg voor fietsers naar het centrum, zeker sinds de realisatie van de fietsostrade. De locatie is dus een logische keuze voor de eerste telpaal.”

Displays tonen zichtbare resultaten

De resultaten niet alleen intern verwerken, maar ze ook ter plaatse zichtbaar maken, geeft bovendien nog een extra bonus.

Op de displays van de telpaal wordt het aantal fietsers van de dag, maar ook van het lopende jaar weergegeven. Zo zullen dagelijkse passanten kunnen zien hoeveel fietsers er zijn en kunnen inschatten hoe het aantal fietsers evolueert. We verwachten dat dit ook een stimulerend en sensibiliserend effect zal hebben”, aldus de schepen.

De telpaal worden bovendien verbonden 2 tellussen (ook een op de autobrug van de Nekkerspoelstraat), zodat de volledige fietsers stroom op dit punt geteld wordt.

Daarbij is het de bedoeling om binnen enkele maanden in de Hoogstraat een tweede vaste telpaal te installeren.

Fietsostrade - Mechelen - Antwerpen

Fietsbarometer brengt fietsroutes objectief in beeld

De Fietsbarometer is het netwerk dat de provincie uitrolt waarin metingen gebeuren van de fietsostrades. Tevens worden ook de lokale meetpunten opgenomen in de fietsbarometer. Daartoe werden reeds op 15 plaatsen op het bovenlokale fietsnetwerk van de provincie vaste meetpunten geïnstalleerd.

Tekst en foto Verschueren Eddy / Stad Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.