Dag van de Fiets aan Nekkerspoelbrug Mechelen

De fiets onder de aandacht aan Nekkerspoel

11 Shares

Dag van de Fiets onder de aandacht

Vandaag was het Dag van de Fiets, en dat heeft de afdeling van Open VLD Mechelen, extra aandacht gegeven. Mensen die zich deze morgen met de fiets verplaatsen naar school of het werk, werden aan Nekkerspoelbrug prettig verwelkomd. Enkele mensen van de Vlaamse liberalen spraken de fietsers aan, om het doel van hun actie te verduidelijken.

Gadgets voor Dag van de Fiets te Mechelen

De leefbaarheid in een stad wordt in belangrijke mate beïnvloed door de mobiliteit en de mate waarin alternatieve vervoersmodi hun plaats in het straatbeeld kunnen afdwingen. De fiets speelt hierbij een ontzettend belangrijke rol, zowel voor burgers als voor winkels en bedrijven.

Naast het plezante en gezonde karakter van de fiets, moeten we steeds meer aandacht hebben voor het feit dat de fiets ook vanuit praktisch oogpunt een heel belangrijke rol kan spelen. Winkels en leveringsdiensten nemen hier en daar al initiatieven, maar eigenlijk is dit vaak nog veel te beperkt. Veel bedrijven zien de mogelijkheden van de (elektrische) fietsen wel in, maar durven vaak de stap nog niet te zetten. Het vraagt natuurlijk een zekere investering.” aldus Fabienne Blavier (gemeenteraadslid Open VLD Mechelen)

Brommers maken plaats voor fietsen
Voor de partij is het belangrijk dat het stadsbestuur een beleid uitwerkt dat de switch van brommers naar het fietsen al dan niet elektrisch blijft promoten. Hiervoor willen de Mechelse liberalen een fiscaal systeem ontwikkelen dat, bedrijven die vandaag met brommers door de stad rijden, enerzijds belast en anderzijds ook degelijk financieel ondersteunt bij het maken van de omslag naar elektrische fietsen.

Laura Cornette verduidelijkt: “In het verleden voerden we al een gelijkaardig beleid ten aanzien van nachtwinkels. Ook deze handelaars werden eerst door middel van een specifieke taks belast, maar hadden vervolgens, indien ze aan de gestelde voorwaarden voldeden, wel de kans om voor hetzelfde bedrag een subsidie te krijgen waarmee ze hun zaak konden opwaarderen. Voor de pizzakoeriers en andere leveringsdiensten hebben we eenzelfde scenario voor ogen.

Mechelen evolueert naar een echte fietsstad

Dat onze stad de laatste jaren steeds meer naar een echte fietsstad is geëvolueerd is niemand ontgaan. Het wordt steeds moeilijker om een plaatsje te vinden om je fiets te stallen..

Met de fietsstraten, de vele stalplaatsen en de fiets zendertjes nam het stadsbestuur al heel wat positieve maatregelen om als het ware een fietscultuur te creëren. Als we de elektrische fiets promoten gaan we uiteraard ook zorgen voor de nodige fietsoplaadpunten in de stad” zegt Blavier

Dag van de Fiets aan Nekkerspoelbrug Mechelen

Vorige week nog maakte ik een artikel over de koeriersdienst UPS die gedurende 6 maanden een test uitvoert in onze stad, om goederen met een cargofiets te leveren in de binnenstad. Ook enkele pizzakoeriers zijn intussen overgeschakeld naar levering per fiets.

We zijn ervan overtuigd dat zo’n ingreep op korte termijn heel positieve gevolgen zal hebben voor de leefbaarheid in de stad. Vandaag hebben de brommers al te vaak een storend karakter en zorgen ze vaak voor onveilige situaties, met (elektrische) fietsen is dit sowieso veel minder het geval.” aldus Tim Stenuit

Fietskoeriers doen het goed in onze stad

Burgemeester Bart Somers liet vorige week al verstaan, dat door het inzetten van fietsen voor onder andere leveringen aan handelaars, er zeker geen arbeidsplaatsen verloren zullen gaan, integendeel, het zal meer werk verschaffen voor diegenen die op de arbeidsmarkt minder kansen krijgen.
Het is voor de werknemers die de leveringen doen ook een stuk gezonder om de stad met de fiets en niet langer met de brommer te doorkruisen. In Mechelen is er trouwens al een pizzakoerier die de fiets helemaal omarmt heeft: Kingslize Pizza bezorgt sinds september vorig jaar alle leveringen in de binnenstad met de elektrische bakfiets.” zegt Nils Roofthoofd

De actie die vandaag bij het begin van de Week van de Mobiliteit plaatsvond, was zonder twijfel een succes. De 250 fietslichtjes die werden uitgedeeld, werden zeer enthousiast ontvangen, en waren op 20 minuten allemaal de fiets uit. Met de fietslichtjes wou men aantonen dat ook veiligheid een belangrijk deel uitmaakt van het fietsen. Zowel volwassen fietsers, kindjes en voetgangers vonden het een leuke actie om het fietsen in de stad meer aandacht te schenken.

Tekst Verschueren Eddy – Foto’s Open VLd.

11 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.