Schepen Stefaan Deleus geeft tips tegen inbraak en fietsdiefstallen

Inbraakpreventie tips in Mechelen en deelgemeenten

0 Shares

Gemeenschapswachten geven inbraakpreventie tips

Inbraakpreventie tips kan je ontdekken bij de Mechelse Gemeenschapswachten tot en met vrijdag. De gemeenschapswachten stappen naar stadsbuurten om de bewoners meer bewust te maken van manieren om hun woningen en fietsen beter te beveiligen. Dinsdagnamiddag werd al halt gehouden in Hombeek waar een veertigtal leerlingen van de Sint-Maartenschool hun fiets gegraveerd werd.

Schepen Stefaan Deleus geeft tips tegen inbraak en fietsdiefstallen

Vrijdag is het nationale actiedag tegen woninginbraak. In Mechelen wordt deze dag “1 dag niet’ breder getrokken in tijd en inhoud. “Een hele week lang gaan we met onze gemeenschapswachten de boer op en Mechelaars sensibiliseren en informeren over de verschillende mogelijkheden van inbraakpreventie. Je kan aan de standjes ook zelf testen hoe veilig je woning is. Naast tips tegen woninginbraken kan je van de gelegenheid gebruik maken om gratis je fiets te laten graveren, rookmelders aankopen en je wijkagent ontmoeten. Het eerste half jaar van 2018 is er een stijging met 28% van het aantal woninginbraken in onze stad en de donkerste periode van het jaar moet er nog aankomen. Preventie blijft dus nodig. Bij de fietsdiefstallen zien we dat onze acties met het graveren en plaatsen van zendertjes stilaan succes opleveren”, zegt schepen Stefaan Deleus (CD&V).

 

Dieven blijf aub van mijn verjaardagsfiets
Een veertigtal leerlingen van de Sint-Maartenschool stonden in het rijtje aan te schuiven om hun tweewieler te laten graveren. “Bijna 70 procent van onze leerlingen komt met de fiets naar school. Deze actie mag er dus zijn”, zegt schooldirecteur Dirk Buelens.

Niels Pikaerts (31) ging bij de gemeenschapswachten wat tips opsnuiven en zijn fiets laten graveren. “Vroeger, toen ik nog in Mechelen-stad woonde, hebben ze bij mij thuis al eens een fiets uit de garage gestolen. Dat is een heel raar gevoel dat ik geen tweede keer wil meemaken”.

De negenjarige Emiel Bosselaers uit de Zemstseweg is vandaag jarig. “Mijn fiets is nog maar nieuw en die heb ik voor mijn verjaardag gekregen. Laat ons hopen dat dieven er alstublieft afblijven. Hij heeft een flinke duit gekost”, geeft de jarige nog mee.

Dat is ook de mening van Stijn Cleymans (10) uit de Kattestraat. “Een paar jaren geleden hebben dieven de fiets van mijn zus Lieselotte gestolen, toen die achteraan de gevel van onze woning stond”.

Gemeenschapswacht Staf De Bakker hamert het er bij de bezoekers aan zijn standje nog eens goed in. “Om de zes minuten wordt er in ons land in woningen ingebroken. De mensen blijven nonchalant en tonen te gemakkelijk aan dieven dat ze er niet zijn. Via Facebook worden vakantiefoto’s gedeeld. Aan sommige brievenbussen kleeft een papiertje met de boodschap dat ‘pakjes bij de buurman mogen afgegeven wegens vakantie’. Ja, dat is dieven uitnodigen hé”, besluit Staf.

Gemeenschapswachten geven antiinbraak- en fietsdiefstal tips te Mechelen

Woensdag tussen 14.00 en 18.00 staan de gemeenschapswachten in Battel aan basisschool De Ark, donderdag aan het Dienstencentrum Den Abeel in Mechelen-Zuid en vrijdag in het stadscentrum op de Botermarkt.

Tekst en foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.