Klokkenwerpen in de stad Mechelen

Toeristen loven bijzondere gave van Mechelen

0 Shares

Toerisme in Mechelen blijft evolueren in positieve zin

De Mechelse toeristische sector doet het uitstekend. Dat werd bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie naar aanleiding van het Kunststedenonderzoek door Toerisme Vlaanderen. Tussen april 2017 en april 2018 werden 3 873 recreatieve verblijfstoeristen bevraagd uit eigen land en uit de belangrijkste buitenlandse herkomst landen: Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland en Zwitserland.

Mechelen blijft op het verlanglijstje bij toeristen

Vragen als, hoe ziet de “gemiddelde” Mechelse toerist eruit, en waarom kiest hij of zij voor onze bestemming of welke activiteiten staan op het verlanglijstje van onze bezoekers ? Dit zijn maar enkele vragen waar toeristen die onze stad bezoeken hun mening gegeven hebben.

Het recreatief verblijfstoerisme in kunststeden als Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen en Brussel, is goed voor een omzet van ruim 1 miljard euro. De meest recente cijfers van Mechelen spreken voor zich: In 2017 hadden we 145.681 aankomsten en 232.463 overnachtingen. “Een stijging met respectievelijk 42% en 29% sinds 2011”, zegt Björn Siffer als schepen van Toerisme. “Binnen en buitenlandse bezoekers, jong en oud ontdekken Mechelen en zijn gecharmeerd door het historische erfgoed. Ze genieten van het uitstekend horeca-aanbod en kwaliteit van de logies. Deze cijfers geven ons inzicht waarop we verder kunnen inzetten om Mechelen nog beter bekend te maken bij ons doelpubliek

Inhuldiging Zandpoortplein en Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest te Mechelen

Met een gemiddeld tevredenheidscijfer van 8,35 (verblijfstoeristen) en 8,39 (dagtoeristen) scoort Mechelen even sterk als de andere kunststeden.

Het charisma van Mechelen

De ondervraagde toeristen typeren Mechelen met stip als een prachtige bestemming, gastvrij en vriendelijk. Ook de netheid en geschiedenis van de stad valt hen op. Opvallende elementen om voor een trip naar Mechelen te kiezen zijn het aanwezige erfgoed, lekker eten en drinken en de aangename vakantiesfeer. In vergelijking met de andere kunststeden springt het (gastronomisch) tafelen in het oog. Andere uitschieters zijn de aantrekkelijkheid van de logies en de familie vriendelijkheid. Mechelen maakt haar reputatie als gezinsvriendelijke bestemming helemaal waar.

Eten en drinken hoog op het verlanglijstje bij toeristen

Toeristen informeren zich bij Visit Mechelen

Een fijne opsteker voor het team van toerisme is de populariteit van hun verschillende communicatiekanalen: de website, brochures en social media van Visit Mechelen scoren prima als informatiebron voor de bezoekers, zowel vóór als tijdens het bezoek. Veel minder worden boekingssites of reisgidsen geconsulteerd. Logies boeken gebeurt vooral rechtstreeks bij het hotel, ook zij hebben een belangrijke informatieve rol.

Ontdek Mechelen met digitale brochure
Toeristen plannen hun bezoek via Visit Mechelen

Gezien de aantrekkingskracht van lekker eten en drinken mag het niet verbazen dat dit als één van de belangrijkste activiteiten wordt genoemd. Uiteraard naast de bezoeken aan musea en attracties. De Sint-Romboutstoren scoort in alle leeftijdscategorieën als topper. “In december mocht ik de 40.000ste bezoeker verwelkomen, een Mechelse student die even kwam uitwaaien tijdens de examens” zegt Björn Siffer.

Visit Mechelen in Schepenhuis

De conclusie van dit onderzoek Conclusie zegt dat zowel binnen als buitenlandse bezoekers erg gecharmeerd zijn door Mechelen. Vaak zijn het ietwat oudere toeristen die veel in Vlaanderen reizen, maar ook gezinnen met kinderen kiezen voor Mechelen en appreciëren het gezinsvriendelijke aanbod. Eten en drinken scoort relatief hoog: zowel bij de keuze voor de bestemming als activiteit ter plaatse. Het bestedingspatroon in Mechelen ligt iets lager in vergelijking met andere Vlaamse Kunststeden, voornamelijk de uitgaven voor shopping en horeca.

Blik op de toekomst : Toerisme transformeert

Visit Mechelen grijpt nu de kans om samen met Toerisme Vlaanderen te werken aan het toerisme van morgen in Mechelen. Welke positieve invloed kunnen bezoekers aan een bestemming geven en wat zijn de valkuilen ? Om een antwoord te vinden op onder meer deze vragen, worden in het voorjaar enkele workshops georganiseerd met Mechelaars, ondernemers en beleidsmakers. De uitkomst van deze workshops voedt een beleidsnota over het toerisme van morgen, alsook het nieuwe strategische plan van Toerisme Mechelen (2020-2025). “De Mechelaar draagt de toerist op handen, maar de toeristische exploitatie mag in de toekomst geen beslag leggen op de charme en de authenticiteit van onze stad. Die unieke waarde moeten we koesteren in een duurzaam model”, besluit Björn Siffer.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Visit Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.