Stad Mechelen opent toerismehuis in oudste stadhuis van Vlaanderen

0 Shares

Opening Schepenhuis als toerismehuis

Het Mechelse Schepenhuis is zondag tijdens 30ste Open Monumentendag officieel geopend als toerismehuis. Het Schepenhuis is het oudst bewaarde stadhuis van Vlaanderen. Het werd opgericht in twee bouwfasen. Het 13de-eeuws gedeelte (Oud Schepenhuis) ligt aan de Schoenmarkt bij de Grote Markt en het in 1374 gebouwde deel (Nieuw Schepenhuis) grenst aan de IJzerenleen. er was al heel vroeg in de morgen heel wat volk op stap in het stadscentrum. Er was dan ook een waaier aan evenementen te bezoeken.

Toerismehuis officieel geopend in Schepenhuis te Mechelen

Heel wat prominenten en genodigden woonden dit heuglijke moment mee aan de voet van het Schepenhuis. Zoals het hoort bij een opening werd middels een woordje uitleg naar de bezoekers toe, het reilen en zeilen van dit prachtige gebouw en de voorbije en nog komende renovatiewerken uitgelegd.

Ik hoef je niet te schrijven dat schepen van Toerisme en Cultuur, Björn Siffer (Groen) voorbije zondag in zijn nopjes was. “Ik wik en weeg mijn woorden, het prachtigste Toerismehuis van Vlaanderen” zegt Siffer. “Het is een duidelijk statement van de stad Mechelen om de bezoeker van onze stad welkom te heten in het hart van onze stad. Een plek waar ooit de Grote Raad zetelde, waardoor onze stad het juridische centrum van de Bourgondische Nederlanden werd en onze stad mee de basis heeft gelegd van moderne rechtspraak”

Toerismehuis ligt centraal voor bezoekers aan onze stad
Het toerismehuis in de Borzestraat was voor veel toeristen moeilijk te vinden. Met de verhuis naar het Schepenhuis ligt het nu pal te midden van het publiek. “Dit is positief voor het toerisme, maar ook voor de handelsactiviteiten rondom. Het gebouw zal immers een knooppunt vormen tussen de Grote Markt, de IJzerenleen, de Sint-Romboutstoren en het winkelcentrum rondom de Bruul”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld)

Via een trap of een lift zal de bezoeker vlot worden geleid naar de onthaalbalie van

Visit Mechelen. Die balie bevindt zich in het oudste deel van het Schepenhuis. Om het verhaal van de stad Mechelen in al haar facetten te vertellen, is er een bezoekersruimte in de grote zaal: De Vierschaar.

Mechelen is nu voor iedereen te bezoeken in Virtual Reality

Bezoekers hebben de mogelijkheid om de toppers van Mechelen in virtual reality te bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden, musea en hotels kun je dus herbeleven in 360°; Zo wordt de Sint-Romboutstoren ook toegankelijk voor minder mobiele mensen. Diezelfde mensen afhankelijk van een rolstoel kunnen nu via een verlaagd balie gedeelte contact maken.

Grondige restauratie van oudste stadhuis in Vlaanderen

Greet Geypen, schepen van Monumentenzorg zegt “Er is de voorbije jaren hard gewerkt” en gaat verder “Om het even in cijfers te zeggen, er werd deze bestuursperiode zo’n 30 miljoen euro geïnvesteerd in onze Mechelse monumenten. Ongeveer de helft daarvan is afkomstig van subsidies. Deze investeringen waren meer dan nodig” : “Om het gebouw voor iedere bezoeker toegankelijk te maken werd een nieuw inkom volume tegen het oudste deel van het Schepenhuis aangebouwd aan de zijde van de Vleeshouwersstraat. Met enerzijds de restauratie en anderzijds de herbestemming geven we het gebouw opnieuw een volwaardige functie in onze stad”, aldus schepen Greet Geypen (Open-Vld)

Ook binnen werden grondige wijzigingen aangebracht om de toegankelijkheid te verbeteren: de vloerniveaus werden waar mogelijk gelijk gelegd en de trappen gegroepeerd in de zone naast de huidige lift. Op deze manier komen de indrukkende interieurs meer tot hun recht.

De restauratie en de verbouwingswerken gingen op 1 juni 2017 van start. De restauratie en de herbestemming bestaat uit drie luiken. De eerste twee luiken zijn afgerond en omvatten de restauratie, de verbouwing en de inrichting van het gebouw in functie van  de herbestemming. Als tweede werd de inrichting van de onthaalbalie en ontvangstruimte aangepakt. Beide luiken werden op elkaar afgestemd en zijn nu klaar voor oplevering. De restauratie van de muurschilderingen in de voormalige raadzaal op de eerste verdieping vormt het derde luik. De restauratie van de schildering Het Laatste Oordeel is nu in uitvoering. Begin volgend jaar start de restauratie van De Calvarie”, aldus Greet Geypen.

Beeldrijke inkom en selfservice

Buiten de sluitingsuren van Visit Mechelen, zal de bezoeker in de nieuwe inkom in de Vleeshouwersstraat, een digitale infokiosk vinden, zoals in het portaal van de Sint-Romboutskathedraal, die een samenvatting geeft van de bezienswaardigheden en activiteiten in de Mechelse binnenstad en een verticaal scherm dat de verschillende evenementen afficheert in Mechelen en omgeving. Via een touchscreen kan allerlei info opgezocht worden.

Om de dienstverlening aan de balie nog optimaler te laten verlopen werd een nieuwe nog meer klantgerichte ergonomie ontworpen. In het eerste vertrek van het Schepenhuis is een sta- en zitbalie ontwikkeld voor snelle dienstverlening. Hier kan men terecht voor het reserveren en/of afhalen van tickets of een stadsplan. Een duidelijke signalisatie ter plekke wijst bezoekers de weg. Alle inspanningen werden gedaan om het A+ label voor toegankelijkheid te halen”, aldus de burgemeester.

Belevings- en thema eilanden leiden bezoeker rond

Voor de grote zaal De Vierschaar werd een passende inrichting uitgetekend om het verhaal van de stad Mechelen te vertellen vanuit meerdere invalshoeken. “Er werden drie thema-eilanden opgesteld waarbij de bezoeker verschillende facetten van de stad Mechelen verder kan ontdekken: het Bourgondische en Habsburgse verleden/heden, een stad van vakmanschap en een plek voor mensenrechten”, legt Björn Siffer uit.

Het Schepenhuis maakt ook een bezoek mogelijk op maat van gezinnen. ‘Mechelen Kinderstad’ leidt de kleinere bezoeker langs de Mechelse geschiedenis, de mensenrechten en de stadsactiviteiten via de swelvet boom vlakbij de inkom, een memoryspel tegen de muur naast de boom, een digitale puzzel in het Bourgondische thema-eiland, zoekopdrachten in het ambachteneiland en E-cards omtrent kinderrechten.

Er werden kindvriendelijke elementen geïntegreerd, zoals puzzels, spelletjes, opdrachtjes,… Achterin bevindt zich een extra balie die in gebruik zal worden genomen op de drukste momenten”, aldus Greet Geypen.

Het ambachteneiland heeft de uitstraling van een marktkraam. In een beeldenloop stellen oude en jonge makers zichzelf en hun producten voor. In verwisselbare bakken die op het eiland staan, van verschillende grootte, kunnen bv. producten worden tentoongesteld of kan er goesting worden gekweekt om naar plekken in de stad te trekken om de makers aan het werk te zien of hun product te proeven/kopen. Laat je inspireren door sfeervideo over Mechelse Makers anno 2018.

In het thema-eiland omtrent mensenrechten stapt de bezoeker een meer omsloten en reflectieve ruimte binnen, een ruimte om even stil te staan en na te denken. In deze ruimte komt de bezoeker in contact met de thematiek van Kazerne Dossin en andere mensenrechten thema’s uit de Mechelse geschiedenis. Een E-card module zal worden geïntegreerd zodat de bezoekers, jong en minder jong, een digitale postkaart kunnen versturen die gelinkt is aan de universele rechten van de mens of het kind.

Het Bourgondische thema-eiland informeert over Bourgondische historische plaatsen in de stad en in Vlaanderen. Een multimediale toepassing wijst je de weg naar 40 Bourgondische panden in de stad. Daarnaast krijgt de bezoeker ook een kadering van het Bourgondische rijk aan de hand van een landkaart en stamboom van de Bourgondische vorsten.

De thema-eilanden zijn zo uitgewerkt dat het aanbod regelmatig gewisseld kan worden naargelang de veranderende acties in de stad, zoals nieuwe thematentoonstellingen in het Hof van Busleyden” zegt Björn Siffer. Naast elk thema-eiland is een folder module voorzien om hier extra informatie van gerelateerde attracties aan te bieden van andere Kunststeden en toeristische regio’s  in Vlaanderen.

Schepenhuis in begeleide Bourgondische Stadswandeling

Met de herinrichting van het Schepenhuis wordt onze Bourgondische stad tastbaarder” verklaart Björn Siffer. “Het Schepenhuis is als attractie opgenomen in de  Bourgondische stadswandeling. Op deze manier wordt dit prestigieuze historische pand, waar ooit de Grote Raad zetelde, opnieuw toegankelijk voor nationale en internationale bezoekers.

In 2015 stelde de stad Mechelen architecten Beeck & Hermans bvba aan voor de herbestemming  van het voormalig Schepenhuis tot onthaalbalie, bezoekersruimte en kantoren van Toerisme en UiT. Architecten Beeck & Hermans werkten hiervoor samen met gespecialiseerd ontwerper Paul Bailleul.

De totaliteit van de werken bedraagt 1 737 000 euro. De Vlaamse overheid voorziet een erfgoedpremie van 319 449 euro. Omdat het een hefboomproject betreft met een sterk internationaal toeristisch potentieel, krijgt de stad ook een subsidie toegewezen van 49 781 euro van Toerisme Vlaanderen. Het stadsaandeel bedraagt 1 367 770 euro.

Uw reactie is hieronder welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.