Cultuurcentrum Sint-Romboutstoren Beeldsmederij De Maan

Sint-Romboutstoren topper bij Stedentrips

0 Shares

Toeristen brengen Sint-Romboutstoren naar de top

De Sint-Romboutstoren, je ziet hem van verre, maar je kijkt nog veel verder op de top van ‘onze zot’, zoals de Mechelaars hem noemen. Voor de derde keer op rij kunnen we zeggen dat de ‘toren’ hoge toppen scheert qua bezoekerscijfers. Afgelopen jaar brak deze belangrijke toeristische attractie opnieuw een record met maar liefst 38.044 mensen die de Mechelse reus trotseerden. 538 historische treden moet je overbruggen om te genieten van het uitzicht op de glazen skywalk.

Sint-Romboutstoren vanaf de Grote Markt te Mechelen

Het is een ongelooflijk succes, en ik vind het straf dat wij jaar na jaar meer bezoekers halen. Vorig jaar hebben wij ten opzichte van 2016 maar liefst 11 tot 12% meer bezoekers mogen ontvangen. Daarbij liggen de bezoekerscijfers van 2017 ruim 63% hoger dan in 2014, dat noem ik een spectaculaire stijging. Ik ben uiterst trots op deze uitmuntende cijfers”, zegt Björn Siffer als schepen van Cultuur en Toerisme.

De toren slaat alle records bij een stedentrip in Mechelen

De zomermaanden juli en augustus waren de uitschieters, met respectievelijk 3.998 en 4.687 bezoekers. Deze cijfers bevestigen dat Mechelen het zeer goed doet bij binnenlandse en buitenlandse toeristen.
Wij hebben rond de Sint-Romboutstoren een zomer- en wintercampagne gevoerd. Mensen die een overnachting reserveerden in één van de Mechelse hotels, kregen een korting bij een bezoek aan de toren. Dit alles samen maakt dat dit ertoe heeft bijgedragen dat we kunnen blijven stijgen” aldus Björn Siffer (Groen)

De voorbije maanden en jaren is er ook heel veel geïnvesteerd in deze majestueuze toren. Zo zijn de kamers die je bij je beklimming tegenkomt allemaal heringericht tot bijna een museum. Door de info sokkels is de toren makkelijk te bezoeken als individu, maar nog steeds kiezen veel mensen voor een beklimming met een gids. In 2017 mocht Visit Mechelen 160 groepen ontvangen, goed voor 143 gidsbeurten met 4.619 bezoekers. Maar ook de Skywalk op 97 meter hoogte, is één van die investeringen die zijn nut heeft bewezen.

Sint-Romboutstoren Skywalk met zicht Mechelen-Noord
De Sint Romboutstoren is voor het derde jaar op rij in eigen beheer. Sinds 2015 wordt de toren, die al sinds 1999 prijkt op de lijst van UNESCO werelderfgoed, uitgebaat en gepromoot door Visit Mechelen.

De beklimming is een unieke totaalbeleving

De beklimming van de Sint-Romboutstoren is dé ideale manier om de Dijlestad te ontdekken. Het bezoek van de toren en de verschillende torenkamers biedt de toeristen een totaalbeleving. Bezoekers maken kennis met de rijke geschiedenis, de wereldbefaamde beiaardcultuur en uiteraard ook het mythische verhaal van de Maneblussers. Voor de jongsten is er een aangepaste bezoekersgids en de Torenwachter vertelt de verhalen op maat van de kinderen.

Internationaal op het verlanglijstje om te bezoeken

Bij toeristen staat de toren hoog op het verlanglijstje als te bezoeken als ze op stedentrip komen naar Mechelen. Dat blijkt uit cijfers waar in totaal 66 verschillende nationaliteiten onze toren beklommen.”Een absoluut record” zegt Björn Siffer.

De toren bezoekers komen vooral uit eigen land: België is goed voor 65,2%, gevolgd door Nederland (12%). Ook bezoekers uit Spanje (3,8%), Duitsland (2,5%) en Frankrijk (2,5%) vinden vlot de weg naar de toren. De top 10 wordt verder aangevuld met de VS, Groot-Brittannië, Rusland, Italië en Polen. 

Visit Mechelen maakt jaarlijks een actieplan op waarin ook de Sint-Romboutstoren een vaste plaats heeft. De stad wil dan ook blijven inzetten op de trots van onze stad en hopen dit jaar de kaap van 40.000 bezoekers te halen.

Lees hier meer over de Sint-Romboutstoren.

Uw reactie op dit artikel kan je hieronder neerpennen of typen.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy / Visit Mechelen voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.