Stadhuis van de Vlaamse Ardenne stad Oudenaarde

Op stap in de stad Oudenaarde

0 Shares

Oudenaarde viert opening vernieuwde Markt

Het voorbije weekend was ik als Mechelaar op bezoek in de stad Oudenaarde. Het gebeurt niet snel dat ik iets ‘win’, maar dankzij de toeristische stand van de stad Oudenaarde op het Mechelse Bierfestival, kon ik de parel van de Vlaamse Ardennen ontdekken.

Nieuwe markt in de stad Oudenaarde

Het herfstweertje zat ons niet mee, buien, een frisse wind, maar ook mooie opklaringen, het was een onvoorspelbaar allegaartje. Na de wagen geparkeerd te hebben op de gratis overdekte randparking, was het slechts tien minuten stappen tot de B&BBeans and Dreams’ in de Hoogstraat. Gastvrouw Katrien ontving ons van harte, en toonde een prachtige verblijfskamer in het geklasseerd Art Nouveau huis (1910). Op het moment van aankomst was het zeer druk. Katrien is iets meer dan twee jaar Barista, en tovert in haar Koffiehuisje op het gelijkvloers, de mooiste koffies op tafel.
Intussen was het middag, er was voor ons tweeën gereserveerd bij het tegenover gelegen restaurantWine and Dine’. Ook hier in een neoclassicistisch rijhuisje werden we hartelijk ontvangen door Leentje. Op de bovenverdieping had de gastvrouw een tafel voor ons voorzien.

De kaart biedt voor ieder wat wils aan vlees, vis- of andere gerechten, en dranken. In het donkere maar hippe en uitnodigende interieur, werden na enige tijd onze vers klaargemaakte gerechten geserveerd.

Na deze aangename culinaire topper, maakten we met Leentje, die intussen al 14 jaar het restaurant uitbaat, een gezellige babbel, en trokken dan verder richting stadhuis.

Restaurant Wine and Dine in de stad Oudenaarde

Daar hadden we afgesproken met Myriam V.P (Toerisme & evenementen Oudenaarde), bij een pré-tentoonstelling van wereldvermaard kunstschilder Adriaen Brouwer. De tentoonstelling is de voorbode van de uitgebreide tentoonstelling in het najaar 2018.

Toerisme Oudenaarde ontvangt ons in het MOU museum

Adriaen Brouwer (1605-1638) is verweven met de Oudenaardse culturele identiteit. Ieder jaar vinden sinds 1954, de Adriaen Brouwer Bierfeesten plaats, en net van dit bruine biertje, mocht ik proeven op de tentoonstelling. Kelly-Joyce, Anneleen en Anne-Lorie, drie freule studenten ‘meertalige communicatie’ aan de Unief Gent, kwamen een handje toesteken. De behulpzame meisjes boden ons het Brouwer biertje aan.

Het natje werd vergezeld van de gelijknamige kaas, brood en de Adriaen Brouwertaart. De meisjes wisten me te vertellen dat sinds 2017 de taart bekroond is met het label ‘Vlaams traditioneel Streekproduct’. Buiten de Bierfeesten en zoon van kartonschilder van Oudenaardse wandtapijten, is er geen noemenswaardige link met Mechelen te bespeuren.

Studentes Universiteit Gent op tentoonstelling Adriaen Brouwer te Oudenaarde

Shoppen in Oudenaarde, net iets anders

Tijd om het winkelgebied van Oudenaarde te verkennen. Van vrijdag tot en met zondag vond namelijk de vijfde editie plaats van ‘Winterwarmte’, enigszins vergelijkbaar met ons ‘Warm Welkom Weekend’..Het ganse weekend stonden de handelaars en andere deelnemers in de kijker. Winkelen in Oudenaarde is niet te vergelijken met onze stad Mechelen, maar al bij al namen er toch een zestigtal handelaars deel.

Winkelen in hartje Oudenaarde, een stad in de Vlaamse Ardennen

Inhuldiging nieuwe markt eindigt met volksfeest

Het hoogtepunt van ‘Winterwarmte’ was ongetwijfeld de inhuldiging van de nieuwe Markt, naar eigen zeggen de derde grootste markt in Vlaanderen. Ook hier hebben de inwoners en handelaars een lange tijd op de tanden moeten bijten tijdens de toch wel zware renovatiewerken. Sinds 2009 was het stadsbestuur op zoek naar ideeën en suggesties, en heeft een ontwerpbureau alles verzameld en uitgewerkt.

Historische gevels aan Markt van stad Oudenaarde

Zo is uit de bus gekomen dat de inwoners van Oudenaarde minder doorgaand verkeer wensten, en meer aandacht voor historische gevels en monumenten. Dus toch een beetje de richting uit van onze stad Mechelen, al vind ik het autoluwe karakter van ons Mechels kernwinkelgebied nog net iets beter. Met de wagen tot voor de winkel rijden, is er bij ons al enkele jaren niet meer bij, en dat was toch even wennen aan deze situatie.

Van mei tot september 2016 zijn archeologen hier gestart met opgravingen, waarna de aannemer aan de slag kon. Dat dit allerminst een klein project was tonnen enkele cijfers aan. Niet minder dan 14.400 m2 kasseien gelegd, het middenplein bestaat uit 19.214 beigekleurige kalksteen tegels, in 9 verschillende formaten en afwerkingen. De natuursteen tegels zijn afkomstig uit Comblanchien, een dorp gelegen in de Bourgondiëstreek.

Stadhuis van de Vlaamse Ardenne stad Oudenaarde

Het was zo’n 55 jaar geleden dat deze markt zo’n metamorfose onderging. Het kloppend hart van deze mooie stad zal een adembenemende indruk nalaten bij iedereen die in onze stad woont of het zal bezoeken” vertelt presentator Frederik De Vos..

Zo voelden we ons als Mechelaars dan toch een beetje betrokken bij de feestelijkheden. Naast de officiële plechtigheden had het stadsbestuur een waar volksfeest op de agenda gezet. De nieuwe markt, moet volgens de burgervader een belevingsplein worden. De houten banken, de nieuwe verlichting,…

Openingsfeest op zijn best in Oudenaarde

Klokslag 18 uur begaven we ons onder de Oudenaardenaren, waar het startschot klonk van het spectaculaire openingsfeest. Oudenaardse Belleman Kurt De Smet en zijn vrouw luidde de bel, en trok de parade op gang. Onze Mechelse Bellemadam Myriam was er niet bij, maar deze van Ninove, Zedelgem, Hasselt, Gent, Geraardsbergen, Ardooie, Lokeren en Bergen-op-Zoom waren wel afgezakt naar Oudenaarde. Ik stond eigenlijk wel verstomd dat er nog zoveel Bellemannen en vrouwen in ons landje deze traditie in ere houden.

Bellemannen, fanfares, majorettes en nog veel meer in Oudenaarde

Historische figuranten en Oudenaardse muziekmaatschappijen als Koninklijke harmonieën De Eendracht uit Mater en Sint-Cecilia uit Eine passeerden op de Markt de duizenden toeschouwers. Zij werden gevolgd door Einse majorettes, en als ik het goed verstaan heb klinkt het in Oudenaards dialect “De majoretsies, zen hunder billekies ant opwarmen”. Reuzen horen ook hier thuis in een feestelijke folkloristische optocht. Zo genoot reus Adriaen Brouwer, de reuzen uit Eine, Leupegem, Mater en Volkegem uit de hoogte van de nieuwe markt.

Net voor de officiële toespraken van de burgemeester en schepenen, klonk beiaardmuziek uit de toren van de Sint-Walburgakerk, dat door de duizenden toegestroomde inwoners en toeristen, live op groot scherm gevolgd kon worden. Hier heb ik bij het barokaltaar in de Sint-Walburgkerk een link gevonden met Mechelen. Het schilderij van ‘Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans‘ is van de hand van Mechels beeldhouwer en architect Lucas Fayd’herbe (1617-1697).

Reuzen dansen op vernieuwde markt Oudenaarde

Na deze optocht zong, het voltallige schepencollege live hun ludieke online hit ‘Buuneklaakers’. Dit muzieknummer gemaakt om de nieuwe markt in de kijker te stellen, zou een knaller op youtube zijn. Het is gebaseerd op de megahit ‘In The Navy’ van The Village People, en in het Oudenaards dialect omgezet door auteurs uit Ronse.

Fontein brengt kleur in het kloppend hart van Oudenaarde

Blikvanger op de vernieuwde Markt is de historische fontein, een beschermd zeventiende-eeuwse monument gebouwd met steun van Lodewijk XIV tussen 1675 en 1677. De fontein was de eerste openbare watervoorziening voor de stad. Volgens de omroeper werd de fontein volledig gezandstraald, en werden de bronzen vissen gereinigd.

Historische fontein op markt in de stad Oudenaarde

De fontein kreeg een vernieuwde pompinstallatie, extra waterpartijen met 16 spuiters en 48 vernevelaars, die in wisselende kleuren verlicht worden. Uniek is wel het bassin rond de fontein dat met regenwater van de stadhuis daken tot 6 cm diep kan gaan. Bij warme zomerdagen zal dit ongetwijfeld een mooi en verfrissend speelhoekje worden voor de kinderen. Meer info hier over de markt.

Openlucht Theater Tol fietst boven de vernieuwde markt

De avond werd nog beter, de regenbuien buiten beschouwing gelaten, met een Cirque Du Soleil achtig luchtspektakel, ‘Pedaleando’ of ‘Fietsen in de Hemel’ door Theater Tol.  Ik had dit gezelschap in de namiddag zien repeteren, en wist dat het prachtig zou worden. Bij de duizenden toeschouwers en dus ook bij mij en mijn echtgenote, klonk één en al lof over dit optreden. Toch nog snel meegeven voor de Oudenaardenaren dat Theater Tol op 23 december eveneens te gast zal zijn in Mechelen tijdens ‘Mechelen In Vuur en Vlam’.

Theater Tol toont Pedaleando op vernieuwd markt te Oudenaarde

De burgemeester had het beloofd, na het spektakel werd iedereen getrakteerd om het glas te heffen bij een biertje van Adriaen Brouwer.

Van dromenland tot de morgendstond

Verkleumd van de kou en de regen, trokken we richting B&B, na eerst een lekker warm pak friet verorberd te hebben bij Frietshop Sabine. man, man … wat deed dit deugd. Voldaan kropen we na een hete douche onder de lakens, al dromend naar de volgende morgen.

Ontbijt bij Beans and Dreams te Oudenaarde

Zondagmorgen, wakker worden met een zalig gevoel, de verduistering omhoog halen, de zonnestralen binnenlaten. Heerlijk geurende koffiekoeken, diverse soorten brood en het aroma van verse koffie drong onze kamer binnen. Het ontbijt dat Katrien had klaargezet was meer dan voldoende, en sterkte ons om de tweede dag in te zetten.

Op het programma een korte wandeling door de stad, richting Schelde. Alleen waren we op deze vroege morgen niet, want honderden gezinnen trokken naar de overkant van het water. Aan de Pamelekerk trippelden honderden kinderen vol ongeduld om Sinterklaas die per boot aanmeerde te verwelkomen. Na de plechtige momenten met de brave Sint en zijn Zwarte Pieten, trok Sinterklaas en zijn gezelschap per koets naar de Stadhuis. Vanaf het balkon sprak de Heilige man uit het grote boek, de kinderen toe, waarna trompettenschallers Sinterklaas liedjes ten gehore brachten..

Sinterklaas begroet vanop balkon stadhuis Oudenaarde alle kinderen op de vernieuwde markt

MOU museum maakt je wegwijs doorheen Oudenaarde
Wij trokken intussen verder om het weekend af te sluiten met een bezoek aan het MOU. Dit museum heeft heel wat in petto. Aan de balie hadden we de keuze tussen duidelijke papieren routewijzers, die ook digitaal beschikbaar zijn. ‘Het Verhaal van de Stad’ is wat je bij het binnenkomen te wachten staat. De gehele 1000-jarige geschiedenis van Oudenaarde wordt aan de hand van video en interactieve schermen vertelt.

Op de Bovenlakenhalle ontdekten we prachtig en uniek bewaarde wandtapijten uit de 16de en 17de eeuw. In Mechelen kennen we uiteraard Manufacture De Wit, waar men antieke tapijten reinigt, conserveert en restaureert. Ook voor Oudenaarde Verdures restaureert en verkoopt De Wit tapijten. Oudenaarde daarentegen stond bekend als één van de belangrijkste wandtapijten centra in Vlaanderen. Oude archieven vermelden tapijtweefkunst in Oudenaarde reeds in het jaar 1368. Zeker niet onbelangrijk is de tweede en derde verdieping waar in de Kapellekamer, Oppervoogdenkamer en Grote Zilverzaal, een rijk en gavrieerd aanbod zilver collecties bezichtigt kunnen worden.

MOU museum in de stad Oudenaarde

Oudenaarde ontdek je niet op één dagBooking.com

Je zal je wellicht afvragen waarom ik niet schrijf over het centrum van De Ronde van Vlaanderen, de Parken en Recreatiedomein De Donk, de Kerken en Fietsroutes. Klopt, maar net als onze stad Mechelen is Oudenaarde niet op één dag te bezichtigen.

Geloof me, je denkt misschien Oudenaarde is een dorp, maar niets is minder waar. Bij mooi weer ga ik zeker terug, want ook buiten het stadscentrum valt er heel wat te beleven. Te voet of met de fiets, en dan heerlijk genieten op de vele terrasjes, jawel, ik kan het je ten zeerste aanbevelen.

Bedankt mensen van Toerisme Oudenaarde, jullie hebben ons een mooi weekendje weg bezorgd. Ik heb na Mechelen, in mijn hart alvast een plaatsje vrijgemaakt voor Oudenaarde. Bij deze nodig ik graag alle Oudenaardenaren uit om ook Mechelen met uw bezoek te vereren. Abonneer u gratis op mijn blog en volg mijn facebook pagina, zo blijft u op de hoogte van belangrijke evenementen en weetjes ui onze stad.

Bekijk alle foto’s via Facebook / Flickr / Google Foto Uw reactie is onderaan dit artikel welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.