Nu ook Spuihuis in Mechelse Dijlewandeling

2 Shares

Mechelse gidsen tonen Spuihuis na restauratie

Mechelen heeft met het Spuihuis er een extra toeristische trekpleister bij. Door deel te nemen aan de Dijlewandeling loodsen stadsgidsen u via de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek naar het Molenhuis en het gerenoveerde Spuihuis.

Spuihuis nu ook opgenomen in Dijlewandeling Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Onder coördinatie van de stad kreeg het spuihuis een in stappen verdeelde restauratie, uitgevoerd door Borg-bouw nv uit Lille, en recent een herinrichting. Zo werd de verlichting, enkele stopcontacten en branddetectie aangepakt om aan de huidige veiligheidsnormen te voldoen. Ook een trapladder en infopanelen werden aangebracht. Een venster, voorzien van luiken aan de buitenkant, geeft een uniek uitzicht op de Dijle.

We kiezen ervoor om onze monumenten maximaal te beschermen en open te stellen voor het publiek. Om het interieur van het spuihuis in de kijker te zetten deden we enkele aanpassingen en plaatsten we infopanelen. Om de link met de Dijle te tonen kwam er zicht van binnen naar buiten”, zegt Koen Anciaux als schepen van Monumentenzorg.

Spuihuis en Molenhuis nieuwe toeristische trekpleister

Bij de overgang van de 13de naar de 14de eeuw kreeg Mechelen een nieuwe, definitieve stadsomwalling, die samenvalt met de huidige ringweg. In diezelfde periode werd de eerste Mechelse watermolen gebouwd op de plek waar de Dijle de nieuwe stadsmuren en stadsgrachten kruiste. Die ene molen groeide in de 15de eeuw uit tot een groots watermolencomplex van zeven molens.

Van de zeven molens zijn nog enkel het houten spuihuis, centraal op de kaaimuren, te zien. In het toenmalige grootscheeps molencomplex was het spuihuis verantwoordelijk voor de ‘grote sluis’ die de waterstand van de molens regelde. Als we voor het spuihuis staan en richting kruidtuin stappen, zien we aan de linkerzijde het Molenhuis.

Schepen Koen Anciaux in Spuihuis
Foto stad Mechelen

Dit molenhuis is met uitzicht op de Botanique, idyllisch gelegen. In traditioneel bak- en zandsteen opgetrokken gebouw deed dienst als volmolen, waarna het omstreeks 1915 omgebouwd werd tot woonhuis. Vandaag kennen we dit prachtig stukje Mechelen als het Via Via Café waar het bij zomerse temperaturen aangenaam vertoeven is op het terras aan de rand van de Binnen-Dijle.

Het totale kostenplaatje van de renovatiewerken bedraagt 31.704 euro. De stad Mechelen betaalt als ontwerper 11.704 euro. De Vlaamse Overheid is tussengekomen met een premie van 20.000 euro.

Wandelen langs de Dijle

Het spuihuis opgenomen in de wandeling Mechelen Dijlestad, brengt ons terug naar de middeleeuwen waar de handel langs de Dijle dankzij stapelrechten op vis, zout en graan tot bloei kwam. Indertijd sprak men al van spitstechnologie waar ambachten gebruik van maakten.

In het spuihuis kun je als bezoeker het oude hefboomsysteem zien dat de sluis op en neer liet bewegen en door het venster uitkijken naar de Dijle en de imposante achtergevel van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek en het klooster van de Dalscholieren. “Het Spuihuis sluit aan op de Botanique en is een mooie extra troef voor de Mechelse gidsen om het oudste industriële erfgoed van onze stad te belichten”, aldus schepen van Toerisme Björn Siffer.

Molenhuis overblijfsel van Watermolencomplex aan de Dijle te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Visit Mechelen organiseert ism de Koninklijke Gidsenbond Mechelen gratis bezoeken aan het spuihuis. Daarbij wordt het spuihuis bezocht tijdens een verkorte wandeling Mechelen Dijlestad. Deze activiteit duurt één uur. De instapmomenten zijn op woe 13/3 en zo 17/3 in de namiddag, telkens om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30. Naargelang de interesse kan dit eventueel uitgebreid worden. Inschrijven voor de instapmomenten kan online iedere dag en dat 24 op 24 op www.tickets.mechelen.be. Wie niet over internet beschikt kan inschrijven bij UiT in Mechelen in het Schepenhuis, Vleeshouwersstraat 6 tijdens de openingstijden (ma-za 10-16u, zo 12.30-16u). Telefonisch of per e-mail kan niet ingeschreven worden.

De volledige wandeling Mechelen Dijlestad waarin het Spuihuis is opgenomen duur 2 uur. Deze wandeling is 2 weken vooraf te reserveren bij Visit Mechelen voor groepen op het gekozen moment. De wandeling kost 75 euro per gids waar tot 15 personen mee kunnen (omwille van de draagkracht van het gebouw)

Ook Cultuurmolen vzw, gezeteld in het VIAVIA Café, zal kleine activiteiten beperkt tot 15 personen, laten doorgaan in het spuihuis.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

2 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.