Carmen ontdekt als slechtziende brochure Mechelen, toegankelijk voor iedereen

Nieuwe wandelbrochure is toegankelijk voor iedereen

0 Shares

Mechelen, toegankelijk voor iedereen

Op de Internationale Dag van Personen met een Handicap, stelden Björn Siffer (schepen van Toerisme) samen met Toerisme Vlaanderen de gloednieuwe brochureMechelen, toegankelijk voor iedereenvoor aan pers en publiek. Samen met enkele personen met een beperking is de Mechelse toegankelijke erfgoedroute of stadswandeling langs Bourgondische en hedendaagse toppers ingewandeld.

Wandelbrochure Mechelen, toegankelijk voor iedereen

Enkele weken terug werd ook al ‘Toerisme voor Autisme’ in onze stad gelanceerd. Dit initiatief past binnen het engagement van Mechelen om een inclusieve stad te zijn. “De deelnemers zullen passeren langs kunsthistorische hoogtepunten zoals het Schepenhuis, Museum Hof van Busleyden en de Sint-Romboutstoren. Al deze bezienswaardigheden liggen binnen wandel- en rolbereik.“aldus Björn Siffer als schepen van Toerisme.

‘In de voetsporen van Margareta’

De brochure is een verkorte versie van ‘In de voetsporen van Margareta’. “Hiermee evolueert Mechelen verder naar een leeftijdsvriendelijke stad die toegankelijkheid voor iedereen en voor alle leeftijden hoog in het vaandel draagt”, voegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn er aan toe.
Als toeristische bestemming speelt Mechelen cultuurhistorische en gezinsvriendelijke troeven uit voor elke bezoeker, van elke leeftijd of achtergrond, met of zonder beperking. Mechelen toont zich als stad van warme waarden en mensenrechten waar iedereen welkom is.

Mechelen is niet alleen een gastvrije maar ook een inclusieve stad”, zegt schepen Björn Siffer. “Een reguliere stadswandeling is voor mensen met een tijdelijke of permanente beperking niet overal even makkelijk te bewandelen”. Deze brochure is volledig uitgewerkt op basis van deskundig onderzoek, door mensen die de materie van fysieke beperkingen door en door kennen als ‘Zicht op Cultuur’ en ‘doof.vlaanderen’. Voortaan kunnen dus ook personen met een beperking onbekommerd genieten van het historisch hart van Mechelen.

Carmen ontdekt als slechtziende brochure Mechelen, toegankelijk voor iedereen

Toegankelijke erfgoedroute

Blikvanger van de brochure is de kaart met een toegankelijke erfgoedroute doorheen het historisch centrum. INTER, Vlaams expertisecentrum in toegankelijkheid, heeft daarvoor de Bourgondische stadswandeling nauwkeurig gevolgd met een rolstoelgebruiker, een blinde persoon en iemand op leeftijd, om alle mogelijke obstakels te detecteren. Sommige hindernissen heeft de stad Mechelen weggewerkt op de route, in andere gevallen is de route wat aangepast.

De brochure en het routeplan zijn in het Nederlands en het Engels beschikbaar, zodat ook internationale bezoekers ze kunnen gebruiken. De brochure en toegankelijke erfgoedroute zijn het resultaat van een samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen, Visit Mechelen, Stad en Sociaal Huis Mechelen, Monumentenzorg Mechelen en INTER. Toerisme Vlaanderen die zo’n 20.000 euro in het project investeerden.

Beluister en bekijk de volledige interviews inclusief beelden van de wandeling

Voor Toerisme Vlaanderen is Mechelen, toegankelijk voor iedereen een nieuwe stap in de goede richting. “Toerisme Vlaanderen zet al heel wat jaren in op toegankelijkheid. In Flanders Fields en aan de Kust hebben we al initiatieven genomen. Daarna waren de kunststeden aan de beurt, waar we in Brugge in 2016 een zeer geslaagd project hebben kunnen opstarten. Nadien zijn we dan met de stad Mechelen aan tafel gaan zitten, om te zien of we hier ook een geslaagd project konden van maken” vertelt Katrien Mampaey als Diensthoofd Productmanagement Toerisme Vlaanderen die Karmen D’Heedene begeleide

Brochure ‘Mechelen, toegankelijk voor iedereen’ bevat vele hotspots

Een vakantie in een kunststad is pas geslaagd als je van alle troeven van de stad kan genieten. Personen met een beperking moeten zich immers degelijk kunnen informeren over alle onderdelen van de toeristische keten. “Ook voor de oudere Mechelaars en bezoekers die minder goed te been zijn is deze brochure een interessante bron van informatie”, zegt Koen Anciaux.

De brochure verzamelt naast de erfgoedroute ook informatie over musea en bezienswaardigheden, cafés, restaurants, openbare toiletten en toeristische infokantoren. Ze bevat ook alles over toegankelijke vakantieverblijven, zorg, hulpmiddelen, vervoer en parkeren in Mechelen. De gebruiker kan zo voor zichzelf uitmaken welke adressen goed of minder geschikt zijn of welke voorbereidingen hij of zij kan treffen.

De Wandelbrochure is gratis af te halen bij Visit Mechelen in de Vleeshouwersstraat 6, maar ook te downloaden via de website. Meer vragen ? Dan is Visit Mechelen telefonisch te bereiken op +32 (0)15 297654 of via mail visit@mechelen.be

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.