Toerisme in Mechelen doet het uitstekend

Mechelaars kijken positief naar toerisme

15 Shares

Mechelen zit als toeristische bestemming in de lift

De toekomst van Mechelen als toeristische stad ziet er goed uit, Mechelaars zijn fier op hun stad en zien de toeristen graag komen. Toerisme Vlaanderen deed een grootschalig onderzoek in Vlaamse Kunststeden. Beïnvloedt het stijgend aantal toeristen de draagkracht van de stad en de houding van de bewoners ? Die vraag stelde Toerisme Vlaanderen in een grootschalig onderzoek bij 5000 mensen. Dit leverde voor Mechelen zeer positieve resultaten op. Toerisme draagt bij tot fierheid over de stad.

Toerisme in Mechelen doet het uitstekend

Inderdaad, uit onze grootschalige studie vanuit Toerisme Vlaanderen blijkt dat meer dan driekwart van de Mechelse bevolking het toerisme in hun stad steunt. Heel wat mensen willen trouwens ook dat het zo blijft. Minder dan vijf procent ziet de toeristen liever niet komen. Het is dus eigenlijk wel een positief verhaal” stelt Vincent Nijs (Project Manager Research)

Massatoerisme in Mechelen is nog niet voor morgen
De laatste weken hebt ook u het ongetwijfeld op de media kunnen volgen dat heel wat steden als Brugge, Venetië, Londen, Parijs, Barcelona kreunen onder het massatoerisme. Heel wat van deze toeristische trekpleisters hebben hun verzadigingspunt bereikt, of zelfs overschreden. Mechelen is daar nog ver van, toch zal men hier toekomstgericht ook rekening moeten mee houden. Vincent Nijs zegt dat dit fenomeen moeilijk tegen te houden is.

Er is alsmaar een stijgende interesse van mensen om steden te bezoeken. Wat wij kunnen doen als beleidsmakers, Toerisme Vlaanderen en de Stedelijke Toeristische diensten in Vlaanderen is goed samenwerken. We polsen en bevragen mensen uit die steden of het voor hun nog allemaal ok is. Daarnaast is het ook belangrijk om als beleidsmensen en stadsmarqeteers te proberen de juiste doelgroep te bereiken. Mensen die een stad als Mechelen willen bezoeken, moeten daar ook voldoende tijd voor kunnen nemen. Toeristen die overnachten kunnen rustig de tijd nemen, zonder in de ‘hotspots’ voor een te grote drukte te zorgen

Hoe meet men het aantal toeristen op stedentrip gaat ?

Het meten van toeristen die een stad bezoeken als stedentrip of zeg maar citytrip, wordt al decennia lang gemeten via bepaalde kanalen. “Inderdaad, alle logiesuitbaters als hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, campings, …op maandbasis het volume aan overnachtingen bezorgen. Alzo kan het verblijfstoerisme gemonitord worden. Het enige wat moeilijker kan gemeten worden is het dagtoerisme omdat deze mensen nergens officieel geregistreerd kunnen worden, en is een exact cijfer hierop plakken moeilijker” besluit Vincent Nijs.

Mechelen als toeristisch centrum en winkelstad

Deeleconomie Platformen zoals AirBnB of gelijkaardige initiatieven lokken voorlopig weinig negatieve reacties uit bij de bewoners. In Mechelen kijkt men neutraal aan tegen deze nieuwe manier van huren en verhuren. Slechts 0,5% van de Mechelaars verhuurt zélf en 16% heeft zelf gebruik gemaakt van AirBNB. Gezien dit lage cijfer wordt er evenmin overlast gemeld.

Mechelen Kinderstad een belangrijke schakel in het Toerisme

Mechelen draagt een groot hart voor kinderen, dat is geweten. Ook toeristen weten dat, want heel wat families bezoeken onze prachtige stad.

Kinderen spelen met water op nieuwe speeltuin in Vrijbroekpark

We vinden het inderdaad belangrijk om toerisme te koppelen aan Mechelen Kinderstad. Er is één centrale boodschap, als de mensen komen citytrippen in Mechelen, laat dan vooral de kinderen niet thuis” zegt Siffer.

In Mechelen hebben we dan ook heel wat aan belevenissen voor kinderen. Denk maar aan Planckendael, het Speelgoedmuseum, Technopolis en Beeldsmederij De Maan. Maar ook in het openlucht stadscentrum worden kinderen niet vergeten. Her en der staan speeltuigen, en zijn er speeltuinen te ontdekken.

De herwonnen fierheid van de Mechelaars

Via een online bevraging met representatieve bewonerspanels voerde Toerisme Vlaanderen dit voorjaar een grootschalig onderzoek in nauwe samenwerking met alle Kunststeden. Een eerste conclusie voor Mechelen is dat de bewoners het toerisme steunen (78%) en willen dat dit belangrijk blijft in hun stad (86%). Een overgrote meerderheid van 83 % van de Mechelaars vindt ook dat toerisme actief moet aangemoedigd worden en dat de stad de promotie van toerisme moet ondersteunen.

Vincent Nijs en Bjorn Siffer Toerisme in Mechelen

In toespraken spreek ik vaak over de herwonnen fierheid van de Mechelaar. Dat buikgevoel wordt met deze studie knalhard bewezen. De gastvrije Mechelaars dragen de bezoekers op handen en zijn fiere ambassadeurs.” zegt Björn Siffer (schepen van Toerisme)

Steun hangt voor een groot deel af van “fierheid” en daar heeft Mechelen een hele weg afgelegd. “Als we vergelijken met de cijfers van de stadsmonitor van bijna 10 jaar geleden, mogen we zeker spreken van de ‘herwonnen fierheid van Mechelen’. In 2008 gaf slechts 64% aan om een fiere Mechelaar te zijn. Nu komt Mechelen uit op 77% fiere inwoners door toerisme” zegt Björn Siffer.

Warm en humaan, de waarden van de Maneblussers

Een tweede opvallende conclusie is dat Mechelaars overtuigend meer akkoord zijn met stellingen zoals ‘toerisme zorgt dat we in onze stad meer verbonden zijn met elkaar’ (39%), ‘toerisme bevordert een gevoel van gemeenschapszin’ (44%) en ‘toerisme biedt mogelijkheden om betrokken te zijn in mijn gemeenschap’ (39%). “We In 2016 werd door het stadsbestuur geopteerd om onze te profileren als ‘warme en humane’ stad. Vandaag werpt dit zijn vruchten af.

Het onderzoek dat Toerisme Vlaanderen in opdracht van de Vlaamse kunststeden gedaan heeft, toont aan dat er een heel groot draagvlak is voor toerisme in onze stad. Dat betekent dat het toerisme ook nog wel kan groeien. We merken dat aan de hotelsector in onze stad die groeit, de attracties, ik denk dan ook dat we daar zeker op een groeipad zitten” verduidelijkt de Mechels schepen.

Winkelen op de braderie of koopzondagen te Mechelen

Maar dat kan enkel zo blijven duren als dit geleidelijke zal gebeuren, en dat die geleidelijkheid is zeer belangrijk. Als er één ding is dat die studie aantoont, dan is het dat de Mechelaar de toeristen omarmd.”.

Economische kansen in het toerisme

In een kleinere bestemming als Mechelen haalt momenteel 6% van de bevolking zijn inkomen uit toerisme. Maar het potentieel van toerisme op economisch vlak ontgaat de bewoners zeker niet. 13% van de Mechelse respondenten geeft aan dat hij/zij er economisch op vooruit zou gaan moest toerisme in de stad nog groeien.

Fiesta Europa op Grote Markt te Mechelen

Ook de handelaars in het kernwinkelgebied van Mechelen zullen uiteraard mee de vruchten plukken van het stijgende toerisme. Vooral nu onze stad onlangs als toeristische centrum erkend is, kan er verder gewerkt worden aan het promoten als winkelstad.

Toeristische ontwikkelingen zorgen voor mooier Mechelen

Deelnemers aan dit onderzoek schatten de positieve impact van toerisme hoog in. Maar liefst 77 procent van de respondenten vindt dat Mechelen er beter uitziet door toeristische ontwikkelingen. Dat is tien procent hoger dan de eerstvolgende kunststad. Inwoners zien toerisme als een stimulans voor de park ontwikkelingen en de recreatieve mogelijkheden. Andere positieve evoluties die bewoners opmerken zijn publieke investeringen in de stad (73%), verbeterde levenskwaliteit (54%) en behoud van de natuurlijke omgeving (62%).
Negatieve impact wordt daarentegen weinig of niet ervaren. Mechelaars willen nog steeds in het stadscentrum wonen en hebben niet het gevoel dat een verdere groei van het toerisme zal zorgen dat het leven duurder wordt, het centrum overvol raakt of zal leiden tot wrijving tussen bewoners en toeristen. Ook last van afval, criminaliteit of overlast wordt niet gerapporteerd. Meer dan 8 op 10 van de Mechelaars geeft aan totaal geen overlast te ervaren door toeristen.

Het onderzoek toont een relatief sterke betrokkenheid van de Mechelaar bij de beleidsontwikkelingen op het vlak van Toerisme in Mechelen. Belangrijk is dat iedere Mechelaar betrokken blijft bij het toekomstig toeristisch beleid in onze stad. “Als inclusieve stad waar iedereen meetelt willen we in het toekomstig beleid die betrokkenheid nog verder vergroten, zodat het draagvlak van de Mechelaar, onze belangrijkste ambassadeur, verder positief blijft evolueren”, besluit Björn Siffer. 

Uw reactie op dit artikel is hieronder welkom

Meer info op de website van Toerisme Vlaanderen en Visit Mechelen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn best en Radio Opsinjoor

15 Shares

One comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.