Kinderen ontdekken deze zomer Bourgondisch Mechelen

0 Shares

Kinderen wandelen langs Bourgondisch Mechelen

Ontdekkingstocht door Bourgondisch Mechelen, is een nieuwe stadswandeling die tijdens deze zomervakantie is gelanceerd in Kinderstad. Deze wandeling legt de focus deze keer op kinderen en niet op de grote mensen. Zelf was ik er niet bij maar goede vrienden zijn er om je bij te staan !

Kinderen wandelen door Bourgondisch Mechelen

Elke zaterdag tot en met 18 augustus zijn er rondleidingen voor gezinnen met kinderen. “We doen het dus in de eerste plaats voor de Mechelaars zelf om hun kinderen op een leuke manier in het verleden te dompelen van de stad waarin de meeste kinderen ook wonen”, zegt stadsgids Annik Vleminckx.
Annik Vleminckx is al elf jaar stadsgids en ze vindt deze wandeling leuk om te doen. “Met deze wandeling laten we een beetje de Bourgondische zijde van Mechelen zien. Kinderen hebben het nodig om ondergedompeld te worden in hun eigen stad.

Op die manier leren ze wat over het verleden van hun stad en een beetje gecombineerd met het heden. Dat gieten we dan in een Bourgondisch sausje. Even weg van de televisie, games en de tablets. Voetbal mag hé, zeker nu met de euforie rond de nationale ploeg, maar buiten komen in je eigen stad en die leren kennen en appreciëren, dat is ook belangrijk.”

Niet Opsinjoor maar Rommy gaat in de lucht

Verzamelpunt voor de Ontdekkingstocht door Bourgondisch Mechelen is het kantoor van de dienst Toerisme in de Hallestraat. Om te beginnen vertelt Annik iets over het stadhuis en het standbeeld van Opsinjoorke. Daarna mogen de deelnemende kinderen mascotte Rommy Rombouts zelf eens opgooien. “Dat was een van de meest plezante dingen van deze superleuke wandeling”, zegt Fiona Van Besien (8).

Rommy zweeft in de lucht op Bourgondische wandeling op maat van kinderen

Vandaar gaat de wandeling naar het mooie binnenpleintje van de Rik Wouterstuin in de Befferstraat, waar Annik over de geschiedenis van de vroegere (soms stinkende) Vlietjes in de binnenstad vertelt. “Ze zijn toen dichtgedaan. Waarom worden ze dan nu weer opengelegd?”, vraagt een van de deelnemer’tjes zich af.

Bourgondische wandeling op maat van kinderen in Mechelen Kinderstad

Kinderen kleuren Hof van Busleyden

De anderhalf uur durende wandeling gaat verder langs de Leegheid waar het smalste huisje uit de binnenstad staat. Aan het gerechtshof, het vroegere paleis van Margaretha Van Oostenrijk, wordt een korte stop ingelast om dan verder langs de Veemarkt, de ‘image-tekening’ van Samuël Vanderveken in de Varkensstraat naar het binnenplein van het Hof van Busleyden te stappen. Daar krijgen de kids een tekening van de mooie museum gevel om in te kleuren.

Kinderen bezoeken Groen Waterke te Mechelen

De wandeling gaat verder langs de Sint-Janskerk naar het Groene Waterke en eindigt op het Sint-Romboutskerkhof waar ze nog even klauteren op de reuze grote gele Opsinjoor. De Bourgondische stadswandeling eindigt met een ijsje voor alle deelnemers.

Kinderen kleuren Hof van Busleyden op Bourgondische stadswandeling
Bart Van Besien, vader van Fiona (8) en Tobias (6), vindt dit een boeiende wandeling door de stad waar ze wonen. “Informatie op kindermaat, dat is mooi meegenomen. Hierdoor kijken ze op een andere manier naar de stad als ze hier rondlopen”, zegt een tevreden papa.

Reservaties: Toerisme Mechelen (Hallestraat 2), 070-22.00.08, www.uitinMechelen.be

Met dank aan Leo De Nijn voor tekst en foto’s

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.