Hotel Montreal te Mechelen

Hotelrapport 2017 geeft Mechelen goede punten

0 Shares

Mechelse hotels scoren goed in Hotelrapport 2017

De resultaten van het Hotelrapport 2017 voor de Vlaamse Kunststeden werd donderdag 28 juni 2018  in Brugge voorgesteld. Daaruit blijkt dat de hotels in Mechelen vooral goed scoorden op het vlak van individueel zakentoerisme, maar liefst 46,30% van de gerealiseerde kamerovernachtingen in 2017. Het marktsegment recreatief toerisme nam bijna 35% van de kamerovernachtingen voor haar rekening en de MICE-markt had een aandeel van ruim 19% in de kamerbezetting. De bruto kamerbezetting steeg met bijna 6 % ten opzichte van 2016. Daarmee zet Mechelen haar stijgende trend verder.

Zotte Zomervoordelen in Mechelse Hotels en Dienst Toerisme

9 jaar Hotelrapport, wat is het ?
Negen jaar geleden startten kunststeden Antwerpen, Brugge en Gent het Hotelrapport op. Sinds vier jaar zijn ook de bevindingen voor kunststeden Mechelen en Leuven opgenomen. De resultaten van het rapport zijn gebaseerd op objectief onderzoeksmateriaal, verzameld met de medewerking van de hotelsector uit de Vlaamse kunststeden.

Het rapport geeft zicht op het aanbod, de kamerbezettingsgraad, de gemiddelde kamerprijs, de REVPAR (omzet per aanwezige kamer), de segment politiek, de distributiekanalen en de werkgelegenheid in de hotelsector.

Nieuw in het hotelrapport is de vergelijking met voorgaande jaren. Daarbij worden enkel de cijfers vergeleken van hotels die ook vorige edities meededen aan de enquête. Voor Mechelen deden 8 van de 15 vergunde hotels sinds 2014 mee. Zij representeren samen 77,80% van het vergunde kameraanbod in de stad.

Aanbod en spreiding hotels in Mechelen

De vijf kunststeden tellen samen 235 vergunde hotels met een totaal van 11.588 vergunde kamers. In Mechelen tellen we vijftien vergunde hotels, evenveel als in 2016. Samen zijn de Mechelse hotels goed voor 608 kamers of 5% van het totaal aantal beschikbare kamers in de Vlaamse Kunststeden.

Hotel Gulden Anker te Mechelen

Een Mechels vergund hotel telt gemiddeld 41 kamers. Het gemiddelde van de Vlaamse Kunststeden komt aan 49 hotelkamers. Brugge, dat ook veel kleinere hotels telt komt aan een gemiddelde van 35 en de stad Antwerpen aan 71. Bijna de helft, namelijk zeven Mechelse hotels, heeft een kamerbestand dat kleiner is dan 24. Het grootste hotel in Mechelen (Novotel) heeft 122 gegunde kamers en neemt daarmee 20% van de beschikbare kamers voor zijn rekening.

In 2017 kwamen er geen extra hotels bij maar we verwachten een verhoging van de capaciteit in 2019”, zegt schepen van Toerisme Björn SifferMet het succes van onze MICE-werking, onze inspanningen om leisure toerisme aan te trekken en de activiteiten van Artexis in de Nekkerhal hebben we ook extra capaciteit nodig. Boutique Hotel Heerenpracht zal zich richten op het luxe-segment en met het Van der Valk hotel aan het Keerdok krijgen we 120 extra hotelkamers en extra conferentiezalen.

Holiday Inn Express te Mechelen

Van de vijftien Mechelse hotels zijn er vijf geïntegreerd in hotelketens die samen 60,86% van de vergunde kamers controleerden. Verder zijn er negen particuliere hotels die 33,55% van de kamers exploiteren en is er één vrije keten die 5,59% kamers in de portefeuille heeft.

Sterrenhotels in Mechelen

Opvallend hierbij is dat er in Mechelen geen eensterrenhotel aanwezig is, terwijl Leuven (verantwoordelijk voor 9% van het vergunde kamerbestand) over zes één sterrenhotels beschikt.  Verder telt Mechelen slechts één tweesterrenhotel, 10 driesterrenhotels en 4 viersterrenhotels. Die laatste twee categorieën maken 93% uit van het vergunde hotels bestand of bijna 99% uit van het totale vergunde kamerbestand.

Novotel te Mechelen

Mechelse hotels richten zich voorlopig niet op de budgetmarkt. 51% van de Mechelse hotelmarkt is in handen van driesterrenhotels, 48% van de vergunde kamers situeert zich bij viersterrenhotels” zegt Björn Siffer.

Elf Mechelse hotels (of 73,33%) zijn gelegen in het stadscentrum, in kamers komt dit neer op 86% van het aanwezige vergunde kamerbestand. Vier hotels liggen in de rand van de stad. Het gemiddelde kamerbestand bedraagt 47 in de stadskern en 22 daarbuiten.

Kamerbezettingsgraad en kamerprijs

De meest rustige maanden van 2017 waren januari, augustus en december (ten opzichte van januari, juli en augustus in 2016), de topmaanden waren april en mei. Er is een mooie stijging van de bruto kamerbezettingsgraad in 2017.

Martin's Patershof Hotel te Mechelen

Met de opening van het nieuwe Museum Hof van Busleyden heeft Mechelen er een grote trekpleister bij”, zegt Björn Siffer. “Als bestemming hebben we een ruim aanbod voor een weekendje weg, met Bourgondische (gezins-)arrangementen en tal van attracties. Meer en meer bezoekers ontdekken onze ‘verborgen parel’. En door onze centrale ligging kan Mechelen ook als uitvalsbasis gekozen worden voor de verdere verkenning van andere Kunststeden en onze verrassende groenblauwe rand.

De gemiddelde kamerprijs in Mechelen bedroeg in 2017 92,93 euro (tov 93,74 euro in 2016) (exclusief ontbijt, btw en eventuele overnachtingstaks). Hiermee is Mechelen gemiddeld de op één na duurste Kunststad om te overnachten. Gent is met gemiddeld 101,36 euro (tov 97,03 euro in 2016) een pak duurder. De gemiddelde overnachting kost bij de Vlaamse Kunststeden bedraagt 92,08 euro (tov 88.62 euro in 2016). Hiermee scoren de Mechelse hotels na hun Gentse collega’s als hoogste van de vijf kunststeden. De opbrengsten per kamer bedragen in Mechelen gemiddeld 65 euro (tov 58 euro in 2016.)

Zakelijk versus recreatief toerisme

Het individueel zakentoerisme had in 2017 een marktaandeel van 46,30% (tov 44,06% in 2016) van de gerealiseerde kamerovernachtingen.  Het MICE-segment vulde 19,11% (17,84%) in en het individueel recreatieve toerisme nam 28,51% (32,69%) van de kamerovernachtingen in. Het recreatieve groepstoerisme vormde 6,08%(5,41%) van het aantal gerealiseerde kamerovernachtingen.

Vismarkt vanaf Haverwerf te Mechelen

Als MICE-bestemming doet onze stad het heel goed en in 2017 konden we weer een stijging van 9.5% optekenen”aldus de schepen van Toerisme “Als je weet dat MICE-toerisme bijna voor één vijfde van de overnachtingen zorgt en weet dat dit in andere Kunststeden maar één tiende (Antwerpen 8,66%, Leuven 10,02 %, Gent 11,53%) of één twintigste (Brugge 3,90%) uitmaakt dan kunnen we zeggen dat de inspanningen van onder meer Congrescentrum Lamot en Meet in Mechelen lonen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.