Metamorphoses met Bart Ramakers en Hilde De Meyts

Ontdek Metamorphoses op een magische plaats

0 Shares

Tentoonstelling Metamorphoses opent in De Borght

Zaterdag opende fotografisch kunstenaar Bart Ramakers de tentoonstelling Metamorphoses in De Borght aan de Goswin De Stassartstraat te Mechelen. Heel wat bezoekers en genodigden waren aanwezig op de vernissage.

Metamorfoses met Bart Ramakers en Hilde De Meyts

Als fotograaf staat Bart bekend om zijn eigenzinnige versies van vertrouwde verhalen. Het idee om samen met Hilde in De Borght iets op poten zetten, zat al geruime tijd in hun gedachten. Eigenlijk doen ze beiden aan kunst, want als je de fijne zaak aan Stassart 11 binnenstapt, zie je direct dat hier met bloemen en planten kunst gecreëerd wordt. Een goed idee dus om beide kunstvormen samen te brengen tot een goed huwelijk in ware Metamorphoses..

Om de vernissage officieel te openen sprak Bart in de kapel van een ‘hoogmis” waarbij goede vriend en theoloog, Jonas Slaats, in de hoedanigheid van priester, een in der haast geschreven ‘donderpreek’ ten gehore bracht.

Huwelijk tussen Mythes, Mensen en Bloemen

Wie Bart kent als kunstenaar weet dat zijn werken draaien rond verhalen en mythologie. “Inderdaad, ook op Metamorfoses worden mythes van de klassieke Grieken tot de Romeinen samen gebundeld. Wat ons was opgevallen was dat daar heel veel verhalen tussen zitten van mensen die in bloemen veranderen, en daarop hebben we dan samen besloten om daar op te werken” vertelt Bart Ramakers als super enthousiast Limburgs kunstenaar.

Metamorphoses in De Borght te Mechelen

Bij hem is Jezus een vrouw, gaat Mephisto naar de hemel, geeft Roodkapje de borst aan de wolf en krijgt Sneeuwwitje de appel van Paris. Bart is ervan overtuigd dat onze geglobaliseerde wereld ook een geglobaliseerde hemel verdient, met goden uit allerlei windstreken. Gek genoeg gedragen zijn goden zich net als mensen: ze worden verliefd, zijn jaloers op elkaar, proberen elkaar te overtroeven, nemen wraak, maken er een boeltje van.

Het was leuk, het was stressy, maar Bart is een leuk mens om mee samen te werken. Het is is iets anders, maar wel een beetje buiten mijn comfortzone. Maar één van de dingen die ik leuk vindt is aangename, interessante mensen ontmoeten, en Bart is zo iemand. Het fotograferen van bloemen gebeurt wel vaker, maar voor ons was het zoeken naar een combinatie tussen mensen en bloemen.” zegt Hilde De Meyts als zaakvoerder De Borght.

Ook Bart bevestigt dat hij met Metamorfoses uit zijn comfortzone is gestapt. “Voor mij was dit ook een uitdaging als fotograaf, om iets te doen wat nog niet gedaan was. Wij hebben een manier gevonden om een mengeling van stillevens en composities, een eigen taal te maken

Aansluitend aan de vernissage werd het nieuwe boek ‘Revelations’ door Bart Ramakers voorgesteld in de Groene Hond aan de Korenmarkt.

Wie de pracht en praal, met een vleugje mythologie wil ontdekken, kan dit op maandag van 13 tot 18.00 uur. Van dinsdag tot zaterdag van 9 tot 18.00 uur. De tentoonstelling in De Borght loopt tot 31 oktober 2018.

Heb jij mijn YouTube kanaal al ontdekt ?

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.