Pop-up expo Romeinse nederzetting Hombeek

Kinderen uit Hombeek ontdekken Romeinse nederzetting

0 Shares

Pop-up expo in pastorij toont Romeinse nederzetting

Op de Pop-up tentoonstelling in de pastorij te Hombeek, bezochten bijna tweehonderd leerlingen de Romeinse nederzetting. De leerlingen van de dorpsscholen De Esdoorn en de Sint-Maartenschool stonden oog in oog met Kelten en Romeinen. Er werd getoond hoe de mensen destijds in hun dorp leefden en werkten.

Kinderen uit Hombeek ontdekken Romeinse archeologische opgravingen

De kinderen uit Mechelse deelgemeente Hombeek kregen hiermee de avant-première van de pop-up tentoonstelling ‘Verslingerd aan Hombeek’ die alle inwoners deze maand juni kunnen bezoeken.

Eind 2016 waren de schoolkinderen al eens gaan kijken bij de opgravingen op de gronden aan de Zemstseweg, waar de nieuwe Chirolokalen en jeugdhuis Hoje van Hombeek worden opgetrokken. Tijd dus om nu rond te neuzen in wat daar zoal gevonden is.

Opgravingen in Hombeek geven geheimen prijs

En er is heel wat gevonden op de site waaronder allerlei materialen uit de ijzertijd en de Romeinse tijd. Scherven van verbrand aardewerk zoals potten en kruiken, metaal en een slijpsteen om een zeis en sikkel te slijpen, …

Pop-up expo Romeinse nederzetting Hombeek

Op de expo laten we alleen de topvondsten zien. De ruimte in de pastorij is vrij klein. Zo zijn er sporen van ambachten gevonden, waaronder maalstenen wat er op wijst dat, op de plek waar nu de nieuwe Chiro Gebouwen staan, ooit veel bedrijvigheid moet geweest zijn in een boerderij, waar vooral graan werd geteeld. Er is ook een ringgem uit de midden-Romeinse periode te zien. Dat is een steentje dat in een ring was verwerkt, met daarin een mooi figuurtje van een sater, een typische Romeinse beeltenis die graanhalmen afsnijdt. Dat past dus heel mooi in het agrarisch verhaal dat zich hier in Hombeek heeft afgespeeld”, vertelt de stadsarcheoloog.

Woelige Romeinse periode voor Hombekenaars

Volgens Robberechts werpen de voorwerpen een nieuw licht op de geschiedenis van Hombeek. In Hombeek zijn in een ver verleden een aantal Romeinse vondsten gedaan, maar die situeerden zich allemaal langs de Aalbeek, in de westhoek van de gemeente. Nu vonden we duidelijk sporen van lokale bewoners die er aan het einde van de tweede eeuw na Christus, hebben geleefd. Een woelige periode. Toen kwamen er Germaanse stammen het Romeinse rijk binnen. Eén van de bekendste locaties is de site van Elewijt, niet zover van hier, waarvan we weten dat die is platgebrand door de Gouken, een stam die helemaal vanuit het noordwesten van Duitsland kwam, en wellicht ook langs Hombeek is gepasseerd.

Kinderen uit Hombeekse scholen ontdekken hoe Romeinen leefden

Verslingerd aan Hombeek … is schatten ontdekken

De schoolkinderen van Hombeek kregen tijdens hun bezoek van Romeinen en Kelten info over hoe de lokale bevolking hier toen leefden.

Zeer interessant. We zagen hoe mensen toen sokken haakten, vrouwen met honing op de rimpels hun gezicht in wreven en hun nagels lakten met ossenbloed. Met touwen werden ook netten gemaakt om konijnen te vangen. Heb er veel van opgestoken”, zegt Arne Van Doninck van het 6de b van de Esdoornschool.
De kinderen vonden de demo’s leuk, niet alleen door het te zien, maar ook door het te mogen doen, zoals vuur maken met een vuursteen. “Boeiend voor onze kinderen, al wist ik ook niet dat de vrouwen zich vroeger schminkten met…azijn”, lacht juf Caro.

De expo ‘Verslingerd aan Hombeek’ is te bezoeken op dinsdagavond (18.00 tot 20.00) en woensdagnamiddag (14.00 tot 16.00) in de Pastorij, Sint-Maartensplein 2 te Hombeek.

Met dank aan Leo De Nijn voor tekst en foto’s

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.