Stad Mechelen bundelt fietsinitiatieven in een folder

0 Shares

Wat kan je laten leveren per fiets, en nog zoveel meer …


Handelaars en ondernemers in Mechelen springen almaar vaker op de fiets, om producten aan huis of op het werk te laten leveren, om toeristen rond te leiden in de stad, om andere tweewielers aan huis te herstellen,

Fietsinitiatieven samen gebundeld in één handige folder te MechelenZe zorgen voor minder auto’s en uitlaatgassen en een extra service voor wie weinig tijd heeft of slecht te been is. De stad bundelt nu een heleboel fietsinitiatieven en –koeriers in een handige folder die vanaf vandaag wordt verspreid.

Fietsen is nog nooit zo hip geweest. Logisch, want behalve gezond, goedkoop en goed voor het milieu, is fietsen ook vaak sneller. Genoeg redenen voor heel wat handelaars en ondernemers om ook met de fiets klanten te bedienen. Een handige folder toont je nu wie die fietsende handelaars en ondernemers zijn. Je vindt de folder vanaf vandaag in het Huis van de Mechelaar, bij de initiatieven uit de folder en bij heel wat hotspots in de stad. Ook online kan je het overzicht raadplegen via www.shoppeninmechelen.be/fietslevering.

Zo bieden al 58 handelaars hun klanten de mogelijkheid om hun aankopen met de fiets aan huis te laten leveren. Ofwel zorgt een fietskoerier voor de bezorging (Green Driver, ECOkoeriers of Bubble Post), ofwel levert de handelaar zelf zijn producten tot bij je thuis (Soeper, Kingslize Pizza, ’t Letterke, Carrefour Bruul, Boeren & Buren en de Broodbroeders). Handig voor wie weinig tijd heeft of slecht te been is, of voor wie na het shoppen handenvrij nog wat van de stad wil genieten.

Buitengewoon Mechelen en de Gidsfiets
Foto Buitengewoon Mechelen en de Gidsfiets

Leveringen en dienstverlening per fiets hebben een mooie toekomst ‘op de korte afstand’”, zegt schepen van Lokale Economie Katleen Den Roover.

Klanten kunnen handenvrij shoppen en zelf ook de fiets of openbaar vervoer gebruiken. Voor startende ondernemers is de investering in een aangepaste fietsmobiel voor de economische activiteit beperkter dan bij een gemotoriseerd voertuig. Zij vullen een nieuwe economische niche in, het peloton van handelaars en dienstverleners die hier op inspelen breidt gestaag uit.

En onze stad telt nog veel meer fiere fietsers. Ondernemers die fietsen om een andere tweewieler op te lappen (Fietsenpech), om toeristen onze mooie stad te doen ontdekken (de Gidsfiets), om er croque-monsieurs mee te verkopen op de markt (de Krokfiets), … Mechelen heeft met Peloton de Paris zelfs een eigen fietsbar waar je je fiets kan laten herstellen bij een kopje koffie. Of wat dacht je van een unieke op maat gemaakte fiets gemaakt van de hand van Cycloop?   Folder met fietsinitiatieven te Mechelen

Om een echte fietsstad te worden, spelen heel wat factoren een rol. De fiets moet een belangrijke en veilige plaats in het straatbeeld krijgen, mensen moeten makkelijk toegang krijgen tot een fiets, bijvoorbeeld via BlueBikes en de Fietsotheek, en fietsen moeten op alle vlakken als een echt alternatief getoond worden. Vooral voor dat laatste zijn de vele fietsondernemers cruciaal: ze tonen dat ondernemen op een andere manier kan en dat het gebruik van de fiets net een belangrijke troef kan zijn. Op die manier zijn ze een cruciale bondgenoot in de omslag naar een alternatieve en duurzame mobiliteitsmix.”

Dit initiatief kwam tot stand vanuit het Europese project Cyclelogistics AheadMet haar deelname aan dit project onderzoekt de stad Mechelen de mogelijkheden voor een meer duurzame en efficiënte stadsdistributie met focus op de fiets.

Meer info: http://www.mechelen.be/cyclelogistics-ahead0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.