Senioren spelen petanque op sportnamiddag

Sportnamiddag voor senioren te Mechelen

0 Shares

100 Sportievelingen werken aan hun gezondheid

Sporten en bewegen is belangrijk voor onze senioren. Daarom organiseert Sociaal Huis Mechelen jaarlijks de senioren sportnamiddag. Normaal had deze op 6 juni moeten plaatsvinden, maar door de slechte weersomstandigheden, en om de veiligheid van de fietsers en andere sportieve deelnemers te verzekeren, werd de sport namiddag geannuleerd. Dinsdag 12 september waren de weersverwachtingen optimaal, en konden de Mechelse senioren zich uitleven op de stedelijke sportnamiddag.

Senioren sportnamiddag te Mechelen

Klokslag 13.30 waren maar liefst 100 sportievelingen samengekomen aan dienstencentrum De Schijf op het Oud Oefenplein. Het Sociaal Huis en SARS (Stedelijke Adviesraad voor Senioren) is blij met de opkomst van dit groot aantal deelnemers.De sportdag richt zich tot een zeer ruime groep senioren uit Mechelen en deelgemeenten. “Het gros van de deelnemers is al aangesloten bij een organisatie, vereniging of sportclub, maar ook senioren die op zichzelf voldoende bewegen hebben zich ingeschreven.” zegt Koen Anciaux (voorzitter Sociaal Huis). Ook bewoners van de diverse woonzorgcentra in onze stad zijn ingeschakeld om deel te nemen aan de sportnamiddag.

Ouderen moeten meer bewegen en socialiseren

Het is het Sociaal Huis dat een actief beleid wil voeren voor alle senioren, zowel voor de actieve én de iets minder actieve. Zij hoopt dat, door de drempel te verlagen met een gratis sportnamiddag, er meer senioren weer zin krijgen om wat meer te bewegen en nieuwe sociale contacten te leggen.

Senioren dansen linedance op sportnamiddag

Senioren van vandaag hebben zich grotendeels aangepast aan de huidige levensomstandigheden. Steeds meer senioren werken aan hun conditie, en dat is goed. Een betere conditie betekent een beter uithoudingsvermogen, meer kracht en lenigheid, en komt het ganse lichaam ten goede. En toch zijn het gros van de senioren zich er nog niet van bewust dat bewegen en socialiseren, belangrijk en noodzakelijk is.

En dit is een spijtige zaak want door dit gebrek aan fysieke conditie verhoogt men de kans op verschillende ziekten en aandoeningen. Denk maar aan  hartinfarcten, de veelgehoorde rugklachten, maar ook suikerziekte en overgewicht, zijn boosdoeners. Je hoort het regelmatig van oudere mensen, “ik ben niet goed te been”, “ik ben weeral gevallen”, allemaal oorzaken die juist te wijten zijn aan te weinig lichaamsbeweging.

Terwijl ik dit schrijf denk ik aan mijn moeder, die inmiddels al de leeftijd van 84 bereikt heeft. O wee als zij door één of andere reden, niet dagelijks haar wandeling kan maken. Dan is ze doodongelukkig, en druipt de stress van haar af. Bewegen is volgens haar noodzakelijk om je goed te voelen.

Meer variatie in sport en spel stimuleert senioren

Er stonden veel verschillende sporten op het programma. Ieder jaar komen er nieuwe bij, want ook op gebied van sport en spel gaan de Mechelse senioren mee met hun tijd.

Senioren spelen petanque op sportnamiddag

Het programma bestond uit een rolstoelvriendelijke wandelzoektocht, het Kubb Spel, ook gekend als het Vikingspel, Curling, Petanque, Lijndansen en een 30 km lange fietstocht. Door het groot aantal deelnemers aan de petanque, en er maar vijf banen beschikbaar waren, moest één ploeg wat geduld oefenen. De 30 fietsers die maakten onderweg een tussenstop om wat op adem te komen. Ook heel wat deelnemers, opvallend enkel vrouwen, de heren keken toe bij het dansen, hmm waarom zou dat zijn ?. De deelname aan de sportnamiddag is gratis. Alle deelnemers krijgen voor de moeite nog een drankje en gezond stuk fruit aangeboden.

Deze samenkomsten worden gestimuleerd door het Sociaal Huis om isolement tegen te gaan, om een burn-out te voorkomen en senioren in beweging te houden. Hopelijk zet het ze ook aan om een of meerdere activiteiten als hobby te behouden”, zegt de schepen van Welzijn.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

Uw reactie is onderaan dit bericht welkom

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.