Ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters

Scholen stellen sportinfrastructuur open

17 Shares

Vlaamse scholen delen hun sportaccomodatie

Scholen hun sportinfrastructuur laten delen is waarom Vlaams minister van Sport Philippe Muyters en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, de handen in augustus vorig jaar in elkaar sloegen. Beide ministers doen een nieuwe subsidie-oproep en voorzien hiervoor 6 miljoen euro. Woensdag ben ik voor u poolshoogte gaan nemen bij Busleyden Atheneum – Campus Caputsteen.

Ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters

Onder het motto ‘Meer en betere sportinfrastructuur voor elke Vlaming’, wil men bestaande sportaccommodatie optimaal benutten.

Het is belangrijk dat sportinfrastructuur die vandaag alleen tijdens de schooluren gebruikt wordt, ook na de schooluren kan opengesteld worden. Als we dat kunnen openen in de weekends, en gebruiken tijdens schoolvakanties, dan zijn er veel meer sporters en clubs die van goede sportaccommodatie gebruik kunnen maken. Ik ben dan ook heel blij dat collega Crevits en ikzelf, vanuit sport en onderwijs, de handen in elkaar slagen. We geven hiermee aan scholen de mogelijkheid om subsidies aan te vragen om die openstelling te realiseren” zegt Philippe Muyters (NV-A)

Vlaamse Regering voorziet 6 miljoen subsidie
De subsidies die de Vlaamse Regering ter beschikking stelt zal de scholen toelaten om verbeteringen en andere nodige zaken te kunnen bekostigen. “Inderdaad, dat kan gaan van lijnen trekken, een extra ingang voorzien, een toezichter, een registratiesysteem,… kortom als men met relatief weinig geld, een aantal aanpassingen kan doen aan bestaande sportinfrastructuur, en alzo deze beter kan gebruiken, dan is dat een goede zaak voor iedereen” aldus Muyters.

Voor plaatselijke sportclubs en verenigingen is de openstelling van de bestaande sporthallen in onder andere de Mechelse scholen zeker welkom. Beide ministers zijn verheugd te vernemen dat er vandaag reeds twee turnclubs met Campus Caputsteen in zee gaan, om hier gymnastiek te kunnen geven. Bijzonder is dan ook dat de materialen gedeeld worden tussen de school en de gymnastiekfederatie. Naar wat ik gehoord heb mogen we dan ook spreken van een win-win situatie voor beide partijen.

In augustus 2016 lanceerde beide ministers een eerste oproep naar de Vlaamse scholen toe. “We hebben toen 159 dossiers ontvangen. We hebben hieruit 53 dossiers kunnen sterk maken, en gaan subsidiëren. Het zijn die scholen die nu uitgerold worden, waaronder dit Atheneum in Mechelen” besluit Vlaams minister Muyters.

Sportinfrastructuur delen in Campus Caputsteen te Mechelen

Scholen die alsnog een beroep willen doen op een subsidie voor openstelling van hun sportinfrastructuur, mogen tot februari 2018 hun aanvraag indienen. Van de voorziene 6 miljoen euro, zal een school tot 230.000 euro kunnen ontvangen, waarmee ze infrastructuurwerken en exploitatiekosten voor hun turnhallen maar ook zwembaden kunnen bekostigen. Belangrijk detail is ook dat iedere school die een subsidie ontvangt ook een AED-toestel buiten zal moeten voorzien. Dit is zeker niet onbelangrijk want in België krijgen jaarlijks 11.000 mensen een hartstilstand.

Veel interesse voor openstelling sporthallen

Het delen van schoolinfrastructuur is een belangrijke doelstelling binnen het Masterplan Scholenbouw. Cijfers bevestigen dat er bij de Vlaamse scholen een grote interesse is rond dit project.

Dit is inderdaad een goede keuze. We bieden mensen en verenigingen de kans om buiten de schooluren gebruik te maken van de sportinfrastructuur in de scholen. Zo brengen we ook mensen samen. Ook het actieplan ‘Hoog tijd voor geZONtijd’ bevat aandacht voor bewegen, gezonde voeding en EHBO op school. We voorzien nu 2 miljoen meer bovenop de bestaande budgetten die er al zijn voor scholenbouw. ” vertelt Hilde Crevits (Vlaams minister van Onderwijs en Viceminister-President van de Vlaamse Regering) (CD&V)

Sportzaal Atheneum Campus Caputsteen Mechelen

Ook Katie Steemans, directrice Busleyden Atheneum – Campus Caputsteen, is blij met deze win-win situatie, en de lancering van de nieuwe oproep die deze woensdagmorgen plaatsvond.

Met deze subsidie van de Vlaamse regering kunnen we onze sportinfrastructuur betaalbaar aanbieden. Door na schooltijd en tijdens vakanties onze infrastructuur open te stellen, wensen we jaarlijks 700 uren extra gebruik te realiseren van onze sportzaal. We hebben zelf ook een sterke richting Sportwetenschappen. Het algemeen belang, school, sportclub, milieu … iedereen wint erbij” aldus Steemans.

Met de huuropbrengsten kunnen de scholen onder andere hun energiekosten verlagen, maar ook investeren in het vernieuwen van sportmateriaal. Voor nieuwe scholen die gebouwd worden is het vandaag al wettelijk verplicht om hun sportzalen open te stellen.

Uw reactie op dit blogartikel is hieronder welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

17 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.