Overdekte petanquebaan in Tivolipark te Mechelen

Petanquebaan in beschermde Mechelse serre

16 Shares

Petanquebaan brengt zuiderse sfeer in Tivolipark te Mechelen

Het Tivolipark is een attractie rijker met een overdekte petanquebaan. De vroegere bloemkool serre in ons toch al aantrekkelijke openbare domein is opgeknapt en doet ons nu dagdromen van zuiderse sferen met een petanquebaan. Bij nieuwe realisaties in het park is het ook altijd zoeken naar een evenwicht tussen de monumentale waarde van het park en functionaliteit voor de bezoekers. Met de renovatie van de serres worden deze monumenten in hun vroegere glorie hersteld en voegen ze nieuwe activiteiten toe aan het park.

Monumentale petanquebaan in Tivolipark te Mechelen

Vakantie in eigen land en stad komt steeds dichterbij. Petanquen kennen we maar al te goed van bij onze zuiderburen. De Fransen petanquen al sinds mensenheugenis op dorpen, pleinen en in parken.

De Mechelse serre, een uniek monument

Vanaf 1880 kende de groenteteelt in onze streek een enorme groei. De typische ‘Mechelse serre’ of bloemkool serre speelde hierbij een belangrijke rol. De serres werden voornamelijk gebruikt om bloemkolen te laten overwinteren, die nadien buiten in volle grond konden verder groeien.

De serres werden warm gehouden met een op steenkool werkende thermosifon-ketel. Buiten de winterperiodes werden de serres voor andere teelten gebruikt, zoals komkommer, spinazie, radijzen, … tot zelfs druiven.

Een nieuw leven voor beschermde serres

De twee historische serres in het Tivolipark werden in de jaren 1920 gebouwd. Ze werden intensief gebruikt tot in 1978, waarna ze lange tijd leeg stonden en verkommerden. Het was eerlijk gezegd en geschreven een doorn in het oog in het toch wel mooie park naast de woonwijk Otterbeek..

Gezien hun historische waarde zijn de serres beschermd en was het altijd de bedoeling ze een nieuw leven gegeven, zij het met een andere functie.

Nu zijn de geraamtes van de serres helemaal in de oorspronkelijke staat hersteld. Het bestaande houten geraamte was niet meer te redden en werd daarom volledig vernieuwd en op exact dezelfde manier teruggeplaatst. Voor het bouwen van de constructie werd Afzelia gebruikt, een duurzame houtsoort met FSC label. Ook de betonnen sokkels waarop de constructie rust, werden hersteld.

Overdekte petanquebaan in Tivolipark te Mechelen

De serres kregen niet alleen een nieuw ‘skelet’, maar ook een nieuwe functie. Onder de constructie werden 2 petanque veldjes aangelegd, die op korte termijn al goed gebruikt werden: Enkele bezoekers van eetcafé t’ASS en van de hondenweide hebben elk een petanqueclub opgericht.

Petanque en volksspelen in Tivolipark
De veldjes kunnen bovendien nog voor een heleboel andere volksspelen gebruikt worden, zoals kegelspel, trou-madame, stopschieten, uilebolling, vloerbol, platte bol, pierbol en Viking kubb. Het spelmateriaal dat je daarvoor nodig hebt, is op te halen aan eetcafé t’ASS of op de kinderboerderij.

Met renovatie van de serres tot petanquebanen houden we niet alleen de monumentale waarde van de serres in stand, maar het park krijgt er extra activiteiten bij. De petanque liefhebbers uit de buurt kunnen er nu terecht en iedereen die dat wil kan er kennismaken met een reeks aan typische volksspelen. Ik ben blij dat het Tivolipark er weer wat mooier en diverser is door geworden”, aldus Marina De Bie, schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.

Tekst en foto’s Stad Mechelen / Hebt u mijn blog/website al beoordeeld of aanbevolen ?

16 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.