Mechelen volgt de Tour ploegentijdrit in Brussel

46 Shares

Tour de France in het teken van Eddy !

Mechelen bruist van energie tijdens deze zomervakantie. Kermis, overvolle terrasjes, evenementen, … kortom een waaier aan ontspanning om de dagen door te komen. Voorbije zondag liet ik mijn mooie stad voor wat het was, en trokken naar ‘De Tour’. Geen Mechels nieuws, maar misschien zijn er wel wielerliefhebbers in onze stad, die een blogbericht als dit wel leuk vinden. T’is is wat anders.!

Brussel Centraal op weg naar ploegentijdrit Tour de France
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Doodnormaal toch dat je zo nu en dan buiten de stadsgrenzen trekt en andere oorden gaat verkennen. Gepakt met fototoestel en veel goesting stapten we op de trein richting de hoofdstad.

‘Volg de Koers’ naar Brussel

De Ronde van Frankrijk of ‘De Tour’ blijft voor sportliefhebbers iets speciaals. Niet dat ik zo’n sportfanaat ben, zeker niet, maar het zware werk voor iedereen die hier drie weken aan deelneemt, en de mooie locaties die dit wielerspektakel aandoet, doet me toch wel iets.

Alleen waren we zeker niet, vele honderden stadsgenoten deelden onze passie voor de wielersport. In het Brusselse Centraal Station was het even schrikken. Op het perron stonden tientallen politieagenten opgesteld, en hielden de aankomende trein nauwlettend in het oog. Welkom in de hoofdzetel van Europa !

In het treinstation was alles netjes geregeld om de weg te vinden naar de vertrekplaats van de 2de rit, een ploegentijdrit. Infostanden, animatie en vooral ‘gele pijlen’ met zwart opschrift ‘Volg de Koers’ leiden ons zonder kennis van Brussel naar het evenement.

Zondag 500.000 bezoekers op koersfestival

Aan het Koningsplein, daar waar alle touringcars van de wielerploegen opgesteld stonden, hadden honderden supporters postgevat in de hoop een glimp van hun favoriet op te vangen. Dit was een maat voor niets, alle renners bleven in de bussen tot het moment van opwarming. We maakten de keuze hierop niet te wachten en een uitgelezen staanplaats te zoeken aan het Paleizenplein, de startplaats van de ploegentijdrit. 

Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Hier was het drummen voor een plaatsje. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om voor ons beiden een gratis Senseo koffie te halen. Intussen maakten de renners zich klaar om een ere-ronde te rijden langs de rijen uitgelaten mensen massa, gehuld in gele truitjes, petjes, wimpels, … Degelijke foto’s maken, dat was andere koek. Met uitgestrekte armen proberen boven de hoofden te kijken, klauteren op een betonblok, … het hielp allemaal weinig.

Na een uurtje kozen we het hazepad en trokken Warandepark. Hier werd heel wat randanimatie op poten gezet, en was het snel duidelijk dat ik hier post ging vatten voor de rest van de namiddag. En ja, ‘de koers’ elders gaan bekijken, dat was plots geen optie meer. Ze zijn in een zucht voorbij, en wat heb je er dan aan gehad ? Hier viel heel wat meer te beleven, en er was een zee aan plaats om alles te aanschouwen. 

Wielerfans op zoek naar ‘Tour’ verzamelobjecten

Afwachtend op ‘le moment suprème’ ben ik poolshoogte gaan nemen bij de publiciteitskaravaan. Dit is waar vooral kinderen en wielerfans naar uitkijken. Hoofddoel, het bemachtigen van allerlei gadgets, als petjes waaronder het gele petje met opschrift Eddy, ik heb mijn voornaam dan ook duizenden keren gezien. Uiteraard draait deze 106de Tour volledig rond het Belgisch fenomeen Eddy Merckx waar men de 50ste verjaardag viert van zijn eerste tourzege in 1969. 

Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De publiciteitskaravaan is een vaste waarde in dit immens grote circus, want dat is het ook. Fel gekleurde wagens, volgepropt met reclame en luide muziek, razen langs het publiek. Zelfs de Franse Gendarmerie en veiligheidsdiensten vervoegen de kolonne. Een organisatie als de Tour is begrijpelijk onmogelijk te organiseren zonder deze sponsors. 

Wielrennen is teamwork

Personeel en techniekers brachten ‘de fietsen’ tot aan gele tenten waar ze aan een technische controle onderworpen werden. We zien ze zo nu en dan in beeld, maar wielrenners beschikken over een uitgebreid team aan werkkrachten die hun dagdagelijks bijstaan. Zo kom ik te weten dat o.a in team CCC waar Greg Van Avermaet kopman is, 20% van de prijzenpot schenken aan hun personeel. Top initiatief !

Greg Van Avermaet team CCC voorbereiding ploegntijdrit Brussel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Intussen bereiden de teams zich voor op de start van de ploegentijdrit om 14.30 uur. Afwachtend op hun moment van vertrek, namen de renners plaats onder de tenten. De spanning was te snijden, nagelbijtend, met de kop tussen de knieën, of mijmerend over wat komen gaat. Mechaniekers maken de fietsbanden vrij van stof en kiezels uit het park, scherp in het oog gehouden door de coureurs. Stipt getimed nemen de teams telkens bestaande uit acht renners plaats aan het licht hellend vlak waar ze richting Paleizenplein tot aan de Eeuwfeestlaan aan het Atomium elkaar zullen bekampen in snelheid.

Journalisten, fotografen, cameraploegen uit alle werelddelen, … het is voor de renners duidelijk een ogenblik waar ze, althans op dat moment, niet naar uitkijken. De anders zo vrolijke Peter Sagan was diep gehuld in stilte, Wout Van Aert en Greg Van Avermaet in ‘bolletjestrui’ liepen ijsberend rond, …. Het leven van een wielrenner, het loopt blijkbaar niet altijd zoals wij het thuis te zien krijgen. (Lees verder onder de foto’s)

Peter Sagan (Bora) in afwachting van 2de etappe ploegentijdrit te Brussel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Wout van Aert in Warandepark Brussel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Techniekers en personeel in warandepark ploegentijdrit aan het voorbereiden
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Team wilerenners maken zich klaar voor de ploegentijdrit te Brussel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het laatste team Jumbo-Visma was vertrokken, en ook de mensenmassa trok zich tevreden terug. Alle bussen waren intussen vertrokken richting Atomium. Eigenlijk een beetje gek dat voor die korte afstand heel het ‘circus’ verplaatst moet worden. 

50 jaar Eddy Merckx op zijn Best

Het was een mooie zomernamiddag in Brussel dankzij de puike organisatie van ‘Tour de France’. Eddy Merckx die hebben we niet ontmoet, maar we dragen hem in ons hart want hij heeft ons land wereldwijd op de kaart gezet. Maar om eerlijk te zijn, waren we toch tevreden dat we terug konden sporen richting Mechelen. We hielden het voor gezien in onze kleurloze, grijze hoofdstad. Eén ding staat als een paal boven water ‘Vlaanderen en wielrennen, het is onafscheidelijk

Veel meer foto’s op facebook en Google foto’s

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

46 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.