Stad Mechelen in de strijd op 10000 stappenclash

Mechelen gaat mee in 10.000 stappenclash

0 Shares

Mechelen stapt mee voor Gezonde Gemeente

In het kader van het engagement ‘Gezonde Gemeente’ en in samenwerking met LOGO Mechelen vzw organiseert Stad Mechelen de 10.000-Stappenclash. Hiermee gaat onze stad een maand de strijd aan met andere Vlaamse steden. Vorig jaar was Beveren de winnaar van de 10.000-Stappenclash en kon zich een jaar lang profileren als ‘Gezonde Gemeente’. Schepenen Koen Anciaux (schepen van Welzijn) en Walter Schroons (Schepen van Sport) helpen de Mechelaars om hun stappen te verzamelen. Peter en meter van de actie in Mechelen zijn de Bellemadam (Myriam Sips) en Opsinjoor (Rik Wesemael).

Stad Mechelen in de strijd op 10000 stappenclash

De gehele maand Mei wil Mechelen zo veel mogelijk stappen verzamelen, het gaat daarmee de strijd aan met andere Vlaamse steden. Het is het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s die voor de derde keer de ’Vlaamse 10 000-stappenclash’ organiseren. Maar liefst 200 deelnemende steden en gemeenten strijden tegen elkaar en stappen ook virtueel rond de wereld.

Maak Mechelen de ‘Actiefste stad van Vlaanderen’

Als stad kan je dit uiteraard niet alleen bereiken, daarom wordt er een oproep gedaan naar de Mechelaars. Hoe doe je dat ? Wel registreer je op 10000stappen.be en sluit je aan bij de groep ‘Mechelen’. Geef vanaf 1 mei 30 dagen lang je stappen in via de website of automatisch via de 10 000 stappen-app. Uiteraard kan je ook live volgen welke gemeente of stad aan de leiding staat, en kan je zien wie als eerste de wereld rond stapt.

Schepen van WelzijnKoen Anciaux met Opsinjoorke en Bellemadam

Heel veel mensen komen niet aan 10.000 stappen per dag, daarom gaan wij aan alle Mechelaars vragen om mee te doen aan de stappenclash en daar in de maand mei extra aandacht aan te besteden. We dagen onze omliggende gemeenten uit, en maken ons sterk dat de Mechelaars heel veel stappen gaan zetten.” aldus Koen Anciaux als schepen van Welzijn (Open Vld)

De gemeente of stad die na één maand de meeste stappen zette per categorie, is de grote winnaar en mag zich de ‘Actiefste gemeente/stad van Vlaanderen’ noemen.

Je gezondheid vaart er wel bij én je maakt ook als individu kans op leuke prijzen. Elke woensdag is er een prijzenpot voor deelnemers, en in het weekend volgen speciale acties, ook goed voor enkele extra prijzen. Populair radio dj Sven Ornelis (Joe) is op Vlaams niveau het gezicht van deze campagne.

Mechelen mee naar de overwinning met stappenclash

Rik Wesemael voorzitter van Wandelclub Opsinjoorke is ongetwijfeld een verwoed wandelaar, maar zo nu en dan is hij te spotten als ‘Opsinjoorke’. Rik ondersteunt 10.000 stappenclash als Peter.

Wandelen voor de 10000 stappenclash te Mechelen

Als peter wil ik deze actie ondersteunen, en uiteraard zelf ook zoveel mogelijk stappen. Ik raad de mensen en zeker de Mechelaars aan om mee de 10.000 stappen te doen. 10.000 stappen moet je eigenlijk dagelijks doen wat overeenkomt met ongeveer een afstand van 7 km. Veel stappen komt de gezondheid ten goede zoals bloedsomloop maar ook om gewicht te verliezen.“ aldus Rik Wesemael.

Je hoort ze van ver, zelfs op de Skywalk als de Bellemadam, of stadsomroeper,het nieuws met haar luide stem verkondigt op de zaterdagmarkt. Ook zij ondersteunt net als Rik, als bekende Maneblusser de 10.000-stappenclash.

Als Bellemadam wil ik de mensenwarm maken om goed te stappen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen mee stappen om Mechelen te doen winnen in Vlaanderen. Zelf werd het mij van thuis uit met de paplepel ingeprent om veel te stappen. Ik en mijn zus stapten toen in de Ardennen van jeugdherberg naar jeugdherberg. Het zit in het bloed en op zijn Mechels gezegd ‘ge moet het geire doon’ maar je moet het niet alleen doen. Maak er een gezellig samenzijn van met familie en vrienden. Het doet deugd, het doet je bloed stromen, en als je bloed stroomt, dan zijn we goed bezig.“ roept de alom geliefde Bellemadam.

Doe mee, maak Mechelen een ‘Gezonde Gemeente’

Het stadsbestuur organiseert tal van promo momenten en acties om het doel van de 10.000 stappen te behalen. Op 7/04 is er al een promo op de zaterdagmarkt tussen 11 en 13 uur met Myriam Sips als Bellemadam. U zal zich ter plaatse kunnen inschrijven voor de 10.000-stappenwandeling op 20 mei met Rik Wesemael.

Mee doen voor Mechelen als Gezonde Gemeente

Online is er een registratiemogelijkheid op www.10000stappen.be. Op woensdag 2 mei is er een belangrijkste kick-off moment met een:1e avondwandeling wzc Hof Van Egmont. Andere avondwandelingen waar iedereen welkom is zijn 2, 8, 17, 25 en 31 mei met vertrek om 19 uur te wzc Hof Van Egmont  

Een andere belangrijke actie is de 7 km 10.000-stappen wandeling met Rik Wesemael op zondag 20 mei. Deze start aan Wijk- en Dienstencentrum De Schijf (Lijsterstraat 2) tussen 9 en 15 uur. Je betaalt 1,5 euro voor deelname, en u kan zich ter plaatse inschrijven.

Per themaweek wordt een wandeling in de kijker gezet op www.mechelen.be/stappenclash. Ook het activiteitenoverzicht vind je hier terug met de wandelingen van Natuurpunt (1, 10 en 20 mei), wandelclubs (bvb. 29e Slakkengang 9 mei,…)

Vlaanderen werkt met wekelijkse thema’s

Vanuit Vlaanderen zal er gewerkt worden met wekelijkse thema’s: Het eerste thema is Week van het gezin, gevolgd door Week van de trap. De derde week wordt ingezet met een Week van de vriendschap. Daaropvolgend volgt Week van de gezonde voeding met als afsluiter Week van de natuur.

Wandelen is goed voor de gezondheid

Per themaweek wordt een wandeling van bijvoorbeeld UiT in Mechelen in de kijker gezet. Bepaalde wandelingen zullen aan een verlaagd tarief kunnen worden aangeboden door UiT in Mechelen en Visit Mechelen.

In het laatste weekend volgt op een locatie waar bewegingsactiviteit doorgaat, een prijsuitreiking voor de Mechelaar met de origineelste foto.

Groep Mechelen en Zorgbedrijf Rivierenland organiseren een interne stappen wedstrijd. Woonzorgcentra Hof Van Egmont en De Lisdodde organiseren op hun beurt ’10.000-stappen activiteiten’ voor hun bewoners, vrijwilligers, medewerkers, bezoekers en buurtbewoners. Zo zijn er de wekelijkse avondwandelingen van een uurtje en een aperitiefwandeling naar het Vrijbroekpark waarbij ook honden mee kunnen,…. Andere woonzorgcentra, (senioren)verenigingen, sportverenigingen, wandelclubs, bedrijven, ziekenhuizen, hogescholen, wijkagenten,… worden hierbij uitgedaagd.

Op het einde van de maand wint de Mechelaar met de meest verzamelde stappen, de 1e 60-+ er en de oudste deelnemer een prijs. Er volgt ook een prijs voor de 1e sportvereniging.

Schepen van Sport Walter Schroons met Bellemadam en Opsinjoorke

Het is vooral belangrijk dat mensen veel bewegen. Wandelen en stappen is laagdrempelig, je moet er geen lidgeld voor betalen of speciale outfit kopen. Het is leuk om te doen en zeker als je het in groep kan doen. Daarmee willen wij graag als stad de uitdaging met andere gemeenten aangaan. Het is de eerste keer dat we als stad meedoen, en zijn er van overtuigd dat heel wat Mechelaars komen wandelen in hun mooie stad” besluit Walter Schroons als schepen van Sport (CD&V)

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.