Internationale Jumping Nekkerhal Mechelen

Internationale Jumping Memorial Eric Wauters

0 Shares

37ste Jumping Mechelen overdonderend succes

De 37ste editie van Jumping – Memorial Eric Wauters was ongetwijfeld een succes. Als Mechelaars kennen wij het als de Kerstjumping die al 35 jaar plaatsheeft te Mechelen. De Nekkerhal was vooral zaterdag met het Wereldbeker tot de nok gevuld. Met intussen jaarlijks zo’n 80.000 bezoekers verdeeld over vijf dagen, mogen we toch wel schrijven dat het een top-evenement is geworden. Toegegeven ik ben nog nooit naar een jumping geweest, maar op een uitnodiging ging ik graag in.

Internationale Jumping Nekkerhal Mechelen

Ga ik hier met namen en cijfers komen aandraven ? Neen, het is zeker niet de bedoeling om er een sportverslag van te maken. Ik had me geparkeerd op parking Planckendael, vanwaar gratis pendelbussen heen en weer reden richting Nekkerhal. Ik had niet verwacht dat paardensport zo populair was, met lange rijen stonden mensen aan te schuiven om de hal binnen te gaan.

Veel belangstelling voor Expo en catering op Kerstjumping

Eéns de Nekkerhal binnengestapt maakte ik kennis met de Expo van Vlaanderens Kerstjumping. Heel wat standhouders toonden hun producten, voornamelijk gericht op paardenliefhebbers. Maar zelfs als niet sportieveling kon je hier toch wel mooie dingen ontdekken. Dekens voor paarden, kledij voor ruiters, maar ook decoratieve elementen rond paarden, het was er allemaal.

Expo op Kerstjumping te Mechelen

Uiteraard op een internationaal evenement als dit is ook gedacht aan de innerlijke mens. Voldoende catering is dan ook een must. En dat was echt wel nodig als ik u vertel dat er vrijdag zo’n 7000 bezoekers waren, die allemaal zo snel mogelijk bediend willen worden. Ik moet toegeven dat alles vlotjes verliep. Of je nu een simpele hamburger, braadworst of luxueus uitgebreid wou tafelen, alles was voorzien. Over prijzen kunnen we discussiëren, maar intussen heb ik al geleerd dat grootste evenementen, niet altijd de goedkoopste zijn. Toch kon je hier eten en drinken naar ieders budget.

Van jumping in de achtertuin tot wereldtop evenement
Om meer te weten te komen over het ontstaan van Jumping Mechelen ontmoette ik Caroline Wauters dochter van de bezielers achter dit intussen tot de wereldtop behorend paarden evenement.

Alles is begonnen ergens in 1980 in gemeente Peulis-Putte. Mijn ouders zijn toen samen met een kleine vriendengroep in hun achtertuin gestart met een kleinschalige jumping. De eerste twee jaren hadden ze zeer slecht weer, en toen zeiden ze “nooit meer buiten”. Ze zijn dan op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Toen in 1983 de ‘groentehal’ in Mechelen opende hebben ze met de steun van wijlen Wout Van De Walle gekozen voor de Nekkerhal. Intussen is het uitgegroeid tot een internationaal evenement met paarden in verschillende disciplines. We zijn daar zeer trots op.” vertelt Caroline.

Wout Van De Walle (64) was Mechelaar in hart en nieren, en heeft destijds de zware taak als voorzitter overgenomen van Eric Wauters, stichter van de jumping.

GP Sport Vlaanderen met Integraal Belgisch podium

Ok, dan toch een beetje sportverslaggeving. Vijf dagen lang waren er wedstrijden en demonstraties die plaatsvonden op twee arena’s. Al naargelang de wedstrijd en leeftijden varieerden de spronghoogtes tussen 1 en 1.75 meter. Midden de expo bevond zich Arena B, waar prille jonge ruiters op ponies hun jumping prestaties toonden. Op Kids Day werden de jonge bezoekers uitgenodigd voor ponyritjes met tussendoor muzikale- dans en show optredens.

Kerstjumping in Nekkerhal te Mechelen

Vrijdagavond was ik getuige van de 5de Grand Prix Sport Vlaanderen. Het was vernieuwend, spannend en soms een kippenvelmoment. Ijzig stil wordt het wanneer paard en ruiter als één team aan hun spring sessie beginnen. Iedereen kijkt vol spanning naar het tweetal, waar de adrenaline zo af te lezen valt. “Oh!”, “Ai!” is al wat je zachtjes hoort wanneer het paard een balk raakt. Duizenden applaudiserende,  joelende mensen en loeiharde muziek doorbreken de stilte op het einde van de sessie. Telkens gaat ‘het dak eraf’, alweer een bevestiging dat mens en dier voor elkaar gemaakt zijn. Zo mooi om te zien, dat zelfs de paarden zich goed voelen bij het applaus, kop en staart omhoog, perfect !.

Bonheidenaar Bruynseels wint vijf sterren grote prijs

Ik heb me laten vertellen dat in het 37 jarig bestaan van Jumping Mechelen er in deze GP Sport Vlaanderen voor de eerste keer een integraal Belgisch podium was. De laatste starter was Niels Bruynseels, die met 31 seconden sneller was en eindigde als winnaar. Als leek in de paardensport jeukten mijn vingers om een interview te versieren met de winnaar, en dat is gelukt.

Niels Bruynseels op Gancia De Muze op Kerstjumping Mechelen

Winnen is altijd heel fijn, zeker op deze vijf sterren grote prijs, het hoogste niveau. En dan nog is winnen op e Kerstjumping Mechelen maakt het nog leuker. Het paard is al twee seizoenen in fantastische vorm, en ik hoop dat het nog lang mag duren.“ vertelt Niels Bruynseels, Bonheidenaar maar toch een beetje Mechelaar..
Niels won de wedstrijd met de 11 jarige merrie, Gancia de Muze, een Belgisch warmbloedpaard. Niels is als kind opgegroeid in de manege van zijn grootouders, en neemt sinds zijn 16de levensjaar deel aan de Mechelse Jumping. Als vader van drie jonge kinderen weet hij nog niet of ze dezelfde weg in de paardensport gaan volgen

Inderdaad, maar ze zijn nog heel jong, en moeten doen wat ze graag doen”. Dat het deze vriendelijke man voor de wind gaat, toont ook zijn bedrijvigheid in Stal Bruynseels. Een Sport- en handelsstal waar gemiddeld 25 springpaarden in training staan. “Er zijn vandaag veel buitenlanders die interesse tonen om op stage te komen. ik probeer dit wel te beperken zodat ik me kan concentreren op mijn eigen topsport.”.,  

Als afsluiter polste ik bij Niels naar de vooruitzichten voor 2018. “Eerst en vooral hoop ik dat ik en mijn paarden, maar ook mijn team gezond blijven. En ik hoop dat deze resultaten mogen blijven duren” besluit Niels. Meer info kan je lezen op de website van Stal Bruynseels.

Ruiter Niels Bruynseels wint GP Sport Vlaanderen te Mechelen

Ook mede organisator Carolien Wauters was in haar nopjes nu er vier Belgische winnaars vooraan in de rangschikking staan. “Voor de jumping Mechelen is Niels een heel leuke winnaar. Het is niet alleen een deelnemer die ieder jaar aanwezig is, maar ook iemand uit het Mechelse. Wij zijn super tevreden met de overwinning van Niels. Daarbij waren de vier eerste allemaal Belgen, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.” zegt Caroline.

Internationale pers op Wereldbeker Jumping Mechelen

De vrijdagavond van de Jumping werd afgesloten met een hilarische Fancy Dress, waar acht teams verkleed in de arena een mooi showspektakel toonden. De kerstman op zijn arreslee, John Travolta en Olivia Newton John parodie, Pink Lady’s, … Ook hier werden prijzen uitgedeeld aan de beste showteams..

Fancy Dress op Internationale Kerstjumping Mechelen

Zaterdag de laatste dag van de Kerstjumping was totaal uitverkocht. Buiten Maanrock heb ik nog nooit zoveel enthousiaste mensen bij elkaar gezien. De sfeer was ook enigszins gespannen, want vandaag vond de Longines FEI Wereldbeker Jumping plaats. Voor mij was dit een unieke gelegenheid om het nu is niet op tv te bekijken, maar live in de arena. Niet zomaar een wedstrijd dus, maar iets wat ruime aandacht genoot bij de internationale pers. Rechtstreekse uitzendingen op radio en tv, en tussen deze menigte kreeg ik een plaatsje op de perstribune.

37ste editie van Internationale Jumping Mechelen

Stel je voor een blogger uit Mechelen tussen immens grote camera’s, radio en tv sportverslaggevers in alle mogelijke talen. Ik voelde me vereerd maar ook zeer onwennig. Het was een beetje aanpassen, hoe moest ik me gedragen,met een Nederlandse radioverslaggever live in de ether, aan de andere zijde de jury en commentatoren van het evenement, …. Maar beste lezers, het waren allemaal stuk voor stuk toffe mensen, bereid voor een babbel.

In deze 9de kwalificatie van de Wereldbeker stonden 40 combinaties klaar om te starten, waaronder 11 Belgen. De sfeer bij het publiek zat er goed in, dit beloofde enkele spannende uren te worden. Helaas was er ook een valincident door Ludger Beerbaum. De Duitser kwam lelijk ten val en moest met een pijnlijke linkerschouder door de hulpdiensten weggedragen worden. Het publiek toonde respect met een oorverdovend applaus tot de ongelukkige ruiter uit de arena was, en zo moet dat. Ook dit behoort wellicht tot topsport.

Daniel Deusser op Jumping Mechelen

Daniel Deusser, Duitser en woonachtig in jawel, Mechelen, won onlangs nog de Grand Prix Jumping in Parijs.  Deze 36-jarige ruiter won deze wedstrijd met de 14-jarige ruin Cornet D’Amour. Deusser eindigde vierde voor de Belgische stal Stephex Stables, en houdt aan de zege 99.000 euro over. De volledige uitslag hier te lezen.

Nederlander Harrie Smolders wint met Zinius

Na een adembenemende barrage slaagde Nederlander Harrie Smolders (37) erin om met het 13-jarige paard Zinius de snelste tijd neer te zetten in een foutloze barrage. Hij prijkte dan ook als winnaar bovenaan de uitslag van deze Wereldbekerproef. Na de prijsuitreiking maakte de winnaar nog de traditionele ereronde langs het publiek. De winnaar van deze Longines FEI World Cup kreeg ook een fonkelnieuwe Discovery Sport aangeboden door Land Rover, waarmee hij enkele snelle rondjes draaide in de arena.

Harrie Smolders wint FEI World Cup op Kerstjumping Mechelen

De Kerstjumping liep nu stilaan op zijn einde, met de Grote Prijs Stad Mechelen en als afsluiter de FEI Wereldbeker Vierspan.

Wij zijn heel tevreden. We hebben iedere dag veel bezoekers gehad. We proberen er ieder jaar iets speciaals en bijzonders van te maken. We moeten ook stilaan aan de 40ste editie gaan denken, want dat zal nog specialer worden.“ zegt een superblije Caroline.

Paardensport en Toerisme Mechelen, een mooie combinatie

Voor mij was deze Jumping bijwonen een ontdekking. Heb ik genoten ? Jazeker. Ik had er geen flauw idee van dat paardensport zo populair is. De sfeer, het gejoel, het applaus, de soms adembenemende sprongen van deze mooie dieren, de strijdvaardigheid van de ruiters, …

Ben ik iets of iemand vergeten ? Wellicht wel, sorry maar iedereen was uitmuntend goed in wat hij of zij deed. Ik wil hierbij ook alle mensen van de organisatie en de stad Mechelen bedanken voor de kansen die ze me geboden hebben om dit als blogger te mogen meemaken. Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij, en ik hoop u ook daar te mogen ontmoeten. Uw reactie op dit artikel mag u hieronder neerpennen.

#horses  #tourism #sports

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

Ik ben op zoek naar sponsor voor professioneel fotomateriaal. Hebt u interesse ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.