Start van 10 km op De Nekker te Mechelen

Dwars door Mechelen trekt 3700 deelnemers

23 Shares

Dwars door Mechelen onder een zwoele zon

Zondag namiddag was het alle hens aan dek voor de 12de editie van Dwars door Mechelen. We mogen dan ook met een sportief hart spreken van een ‘klassieker’. Aan Dwars door Mechelen namen dit jaar iets minder sportievelingen deel. Toch kon de organisatie afklokken op 3700 deelnemers, wat zeker niet slecht is.

Dwars door Mechelen op de Grote Markt

Onder een blakende zon vertrokken kort na de middag de 265 kinderen die zich hadden ingeschreven voor de Chiquita Kids Run. Ook deze jonge lopertjes ontvingen na hun inspanningen een medaille en hoe kan het ook anders een Chiquita banaan.

Binnen de Running Tour, een verzameling van grote stadslopen in België, staat Mechelen zeker in de top vijf van de grote loopwedstrijden” zegt Thomas, persverantwoordelijke bij Running Tour..

Sportpark De Nekker verzamelplaats voor de grote tocht
Daarna was het de beurt aan de volwassenen, waar zowel vrouwen als mannen, maar ook gezinnen met de kinderwagen, richting De Nekker trokken. Daar was het verzamelen geblazen voor het afhalen van het deelnemersnummer. Velen onder hen maakten een praatje onder elkaar, veeleer om herinneringen uit het vorige jaar op te rakelen.

Maar ook nieuwkomers moeten ondersteund worden, want sommigen hadden toch al een beetje twijfels of ze het wel zouden aankunnen. Honderden deelnemers maakten de spieren warm, bij enkele rondjes op de piste.

Eind goed al goed, de eerste lichting vertrok tijdig voor een afstand van 5 km. Een uurtje later was het de beurt aan de durvers en de topsporters, die de 10 km omloop voor zich namen. Net als andere jaren liep het parcours langs de Dijle, de Kruidtuin en de binnenstad tot aan de Grote Markt.

Lopen voor het goede doel, ook dat is Dwars door Mechelen

De Running Tour waarvan Dwars door Mechelen een onderdeel is, lokt niet alleen particulieren, maar ook groepen die zich inzetten voor het goede doel als vzw Prinses Harte, waar tweehonderd enthousiastelingen hun loopschoenen hadden aangetrokken. Op het parcours ook heel wat lopers voor vzw Bart’s Weg, Rondpunt waar scholieren en onderwijzers van Ursulinen Mechelen hun beste beentje voorzetten voor hun verongelukte medeleerlinge Sofie. Het algemene goede doel tijdens deze Dwars door Mechelen was de wereldwijde organisatie UNICEF. Ongetwijfeld waren er nog veel meer mensen die zich hebben ingezet met het oog op steun van een goed doel.

Ieder jaar zien we een groot aantal deelnemers die terugkomen om deel te nemen. Maar we merken ook ieder jaar dat er meer bedrijvengroepen met collega’s onder elkaar komen lopen. Zo is Continental één van de vaste waarden die al jaren op de inschrijvingslijst staan” aldus de Running Tour organisatie. Nieuwkomer dit jaar was de Retail Partners Colruyt Group waarvan 80 mensen meeliepen door de Mechelse straten.

Iedereen ontvangt medaille en verfrissing bij aankomst

Tot slot kon ik nog even polsen bij de winnaar van de 10 km, De Hondt Kjell afkomstig uit Hombeek. “De omstandigheden waren super voor een nazomerse wedstrijd. Het was ook een zeer spannende wedstrijd voor het publiek zelf. We hebben tot de laatste meter moeten doorduwen.” aldus Kjell (29)

Winnaars van 10 km Dwars door Mechelen op het podium

Het is nu de vijfde maal dat deze topsporter en sportkinesitherapeut meedoet aan Dwars door Mechelen. We mogen dus spreken van een loper in hart en nieren, zeker als we weten dat hij al een aardig palmares heeft opgebouwd met marathons. Dit jaar klokte hij op de Grote Markt af met een tijd van 00.32.07 na een korte sprint met Hamdi Ali (28). Eerste Mechelaar die de streep voor het podium passeerde was Van Looy Diego (26) gevolgd door Van Loon Timothy (28) en net binnen de top vijf De Maeyer Maarten (37).

Bij de vrouwen was het Cnops Vanja (23) die de streep na 10 km passeerde met een tijd van 00.38.13. Zij werd op de voet gevolgd door De Winter Murielle (45) en Champion Juliet (38).

Mechelen profileert zich ook als sportieve stad

Het blijft een enorme belangrijke loopwedstrijd in Mechelen. De deelnemers komen van heel ver om deel te nemen aan de wedstrijd, en zo kunnen ze onze mooie binnenstad ook ontdekken. We zien dat ook aan de terrasjes die vandaag overvol zitten, we kunnen gerust spreken van een win-win situatie” zegt Walter Schroons (schepen van Sport) (CD&V)

Dwars door Mechelen Running Tour 2017

We kunnen het niet ontkennen, Mechelen is niet alleen een historische stad waar toeristen zich thuis voelen, maar ook sporters waarderen de sportieve initiatieven. Bij een rondgang door de massa op het mooiste plein van Vlaanderen, hoorde ik overal hetzelfde, “het was zweten, geen zuchtje wind, maar het was de moeite waard”. En net dat is de spirit die velen volgend jaar terug naar de stad zal brengen voor de 13de editie van Dwars door Mechelen.

Alle verdere info en uitslagen je lezen op de website van Running Tour

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

23 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.