Cargofietsen strijden om Belgisch Kampioenschap

0 Shares

Belgisch Kampioenschap Cargofietsen in Mechelen

Op zaterdag 15 september werd het Belgisch Kampioenschap Cargofietsen georganiseerd aan Transit M (Douaneplein). Op het programma, snelheidswedstrijden voor cargofietsen met twee en met drie wielen, een aflossingsrace met 35 deelnemers en een wedstrijd met kinderen in de bakfiets.

Belgisch Kampioenschap Cargofietsen 2018 te Mechelen

Bakfietsen en cargofietsen, we zien ze steeds meer in het straatbeeld. Het is dan ook een succesvol vervoermiddel waarmee je een gros aan mogelijkheden hebt, denk maar aan De Soeper en De Krokfiets in onze stad . Dat er ook een Belgisch Kampioenschap bestond voor Cargofietsen, daar was ik helemaal niet van op de hoogte. Ik trok dus gepakt met camera en microfoon richting Transit-M

Ontstaan uit fietskoeriers

Het is nu de 5de editie van BK Cargofietsen, waarvan vorig jaar in Brussel, tweemaal in Kortrijk en één maal in Gent. We zijn dan ook zeer blij om het nu in Mechelen te kunnen organiseren” zegt Jasper Truyens die de organisatie voor onze stad Mechelen op zich nam.
Het is ontstaan vanuit de stedelijke fietskoeriers, die op een gegeven moment samenkwamen en op het idee kwamen om een nationaal kampioenschap te organiseren zoals reeds in Denemarken was gebeurd.” gaat Jasper verder..

Cargofietsen, bakfietsen en fietskarren namen het tegen elkaar op, in een wedstrijd van drie ronden, op een grotendeels grinderig parcours. Na de eerste ronde nemen de deelnemers in hun bakfiets materiaal mee, vandaag bierbakken, autobanden en pompoenen. Na de drie ronden kan dan de Belgisch Kampioen Cargofietsen gekroond worden.

Cargofiets vereist kracht en stuurkunst

Cargofietsen lijkt eenvoudig, maar dat is het echt niet. Het vergt heel wat kracht en stuurkunst. Een cargofiets kan om en bij de 150 kg meezeulen. Gelukkig hebben elektrische en andere type cargofietsen hun intrede gedaan, wat resulteert in meer gebruikers.

BK Cargofietsen 2018 aan Transit M te Mechelen

Ik vind het super sympathiek mensen die met een cargofiets rondrijden, ik wou dan ook meedoen met dit BK” zegt Patrick Princen als deelnemer. “Ik heb zelf geen cargofiets, maar een fietskar, maar ik vind het heel straf dat ze het naar Mechelen gehaald hebben. ik wou het is meemaken, en ik was in mijn reeks niet als laatste, en daar was ik al heel content mee (lacht)” aldus deelnemer Claas Delrue.

De twee mannelijke cargofietsers, want er zijn ook vrouwelijke deelneemsters, geven toe dat het verraderlijk moeilijk is, vooral door het vele gravel. “Het is een andere manier van fietsen, vooral in de bochten.” besluiten beide fietsfanaten.   

Belgisch Kampioenschap Cargofietsen in de stad Mechelen

Na de wedstrijd worden er net als in andere kampioenschappen truitjes uitgedeeld aan de winnaars op het podium. Officieel is het BK Cargofietsen nog niet erkend, maar wie weet wat de toekomst voor positief nieuws zal brengen. In ieder geval mogen de winnaars de kampioenentrui voor een jaar dragen tot het volgend Belgisch kampioenschap.

BK Cargofietsen brengt mensen samen op een leuke manier

Een massa publiek is nog niet weggelegd voor dit evenement, maar zegt Jasper,”er komen steeds meer families met kinderen en particulieren die meefietsen, en dat is zeer fijn” Of je nu kwam fietsen of niet, een sportwedstrijd vraagt ook supporters, en die waren met een honderdtal. Iedereen maakte er een leuke dag van waar gepicknickt & gedronken werd. kortom een gezellig sfeertje aan de achterzijde van het skatepark vlakbij de Dijle. Zal een cargo- of bakfiets ooit de auto uit het stadscentrum verdringen ?

Uw reactie is welkom onderaan dit artikel

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.