Wandelclub Opsinjoorke Mechelen organiseert 11de Gouden Carolus Tivolitocht

11de editie van de Gouden Carolus Tivolitocht

0 Shares

Weergoden spelbreker voor Gouden Carolus Tivolitocht

Zondag organiseerde de Mechelse Wandelclub 0psinjoorke vzw zijn 11de editie van de Gouden Caroluswandeling Tivolitocht. Bij de start vroeg in de ochtend zat het de wandelaars niet mee, het regende ‘pijpestelen. Gelukkig werd de namiddag heel wat zonniger, en mocht de organisatie 800 inschrijvingen noteren. De wandeltocht wordt dankzij de ondersteuning van Brouwerij Het Anker en de stad Mechelen en uiteraard door de talrijke bereidwillige vrijwilligers mogelijk gemaakt.

De Gouden Carolus Tivolitocht dwars door Tivolipark te Mechelen

Wandelclub Opsinjoorke Mechelen is gesticht in 1983 door huidig voorzitter Rik Wesemael. Wandelen zit volgens de voorzitter in de lift. “Dat is zo, bijna bij alle clubs en ook bij ons mogen we steeds meer leden inschrijven. Wandelen is dan ook een gezonde sport. ‘Wandelen moet, wandelen doet goed’”. Volgens statistieken beginnen mensen zich vanaf hun dertigste bij een wandelclub aan te sluiten. “De jeugd is wat moeilijker, daarvoor zouden we graag in scholen het wandelen in clubverband willen promoten en stimuleren.

Tivolitocht wandelaars uit alle windstreken van België

Ook dit jaar mocht wandelclub Opsinjoorke Mechelen vzw onder andere 52 sportievelingen uit Luik en 35 De Burchtstappers uit Herzele (Oost-Vlaanderen) ontvangen. “Wij zijn allemaal tevreden. We hebben er bijna 20 km opzitten, en hebben een zeer schone wandeling gehad midden de natuur.” zegt Albert Hermie als secretaris van de wandelclub De Burchstappers…

De Burchtstappers Gouden Carolus Tivolitocht 2018

Het waren niet alleen clubs die deelnamen, maar ook individueel namen mensen deel zoals Lydia uit Berchem “Het weer valt mee, en het was zeer leuk. Ik wandel al 15 jaar en vandaag heb ik gekozen voor de 12 km.”.

Ook Katrijn en Dirk zijn als fervente wandelaars tevreden over de deelname aan de Tivolitocht “Ja inderdaad, we hadden zeer veel geluk met het weer. De wandeling op zichzelf was ook mooi, we hebben een paar mooie stukjes natuur gezien”. Voor dit vriendelijke koppel uit Boom was het hun eerste keer dat ze zich hadden ingeschreven voor de Tivolitocht.

Gouden Carolus Tivolitocht Katrijn en Dirk uit Boom

De sportievelingen hadden de keuze uit diverse afstanden. De korte afstanden 4 en 8 km baanden zich een weg via de Vrouwvliet richting Ziekebeemden, de Goede Herder, de Zavelberg en Kauwendaalbos. Wie de keuze had gemaakt om de benen en voeten wat harder te laten werken koos onder andere voor de grotere afstanden. Zo passeerde men dan langs het Fort van Walem, domein Roosendael, kasteel Rozenhout, Hoge Velden naar Clemenceaustraat, waar een rustpost was voorzien in Ons Parochiehuis.

Ook Jaak Michiels (Wandelclub Houtheimstappers Steenokkerzeel) had gekozen om de 12 km te wandelen “De wandeling is goed meegevallen, en gelukkig was er niet te veel modder onderweg. Ik vind het wel een toffe tocht omdat het afwisselend is, niet altijd door bos en veld. Als je zo nu en dan door een dorp of stad kan wandelen, dan kan je ook genieten van mooie gebouwen.

Wandelaars op Gouden Carolus Tivolitocht door Wandelclub Opsinjoorke Mechelen georganiseerd

Tivolipark gedroomde locatie voor wandelclubs

Een Tivolitocht betekent ook dat een verkenning door het Tivolipark op de wandelkaart genoteerd stond. Het voormalige 19de eeuwse kasteel park biedt tal van mogelijkheden om even uit de stadsdrukte te ontsnappen. In alle jaargetijden is het er heerlijk wandelen en kuieren. Wandelaars, joggers en natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Het Tivolipark is dan ook een bekende publiekstrekker in de stad Mechelen.
Je wandelt er door majestueuze dreven, over kronkelende paadjes langs romantische hoekjes en imposante bomen. Voor kinderen is dit park een gedroomd speelterrein. In het park is ook een kinderboerderij waar allerlei dieren hun verblijfplaats vinden. Twee vrouwtjes, een everzwijn (Suzie) en een Mangalicavarken (Blondie) zijn sinds de eerste week van januari in het Tivolipark. Het everzwijn is geboren in juli 2017 en het varken in oktober 2017.

Nabij de vijver staat het monument ‘klokken in de wind’, opgericht ter nagedachtenis aan de Mechelse zanger en gemeenteraadslid Louis Neefs. De zanger kwam in december 1980 om het leven bij een verkeersongeval. Het monument bestaat uit 9 windklokken en is door hemzelf ontworpen. De klokken met wapenschild staan voor de toen nog 9 Belgische provincies.

Voorzitter Rik toe aan zijn 153ste wandeltocht organisatie

Rik Wesemael voorzitter van Wandelclub Opsinjoorke Mechelen is ondanks een regenachtige start toch tevreden van het verloop. Helaas zegt de voorzitter is er even een klein incident geweest wanneer een plaatselijke bewoonster langs het parcours, de richtingbordjes/pijlen van richting had veranderd. “Inderdaad, en dat is iets wat we bijna ieder jaar meemaken. Dat is pure sabotage!”. de volgende wandeling die Rik organiseert is de ‘Groene Lus’, zijn 153ste wandeltocht die hij organiseert. Deze wandeltocht valt ook onder de noemer Gouden Carolus en zal in juni plaatsvinden in de regio Rijmenam/Keerbergen.

Wandelclub Opsinjoorke Mechelen organiseert 11de Gouden Carolus Tivolitocht

Na de kilometervreter wandeling waren toch wel alle wandelaars blij om in Dienstencentrum De Schijf te genieten van een Gouden Carolus of andere dranken. Om terug op krachten te komen had de organisatie broodjes voorzien.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Binnenkort hier meer foto’s.

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.