Sociaal Verhuurkantoor stad Mechelen

Sociaal Verhuurkantoor kijkt uit op Sinte-Mettetuin

0 Shares

Sociaal Verhuurkantoor Mechelen

Maandag hebben de medewerkers van het Sociaal Verhuurkantoor officieel hun nieuwe stek in het Sociaal Huis voorgesteld. De samenwerking met de gemeenten Bonheiden, Duffel en Sint-Katelijne-Waver is daarmee ten einde.

Sociaal Verhuurkantoor Mechelen

Het huidige Sociaal Verhuurkantoor handelt nu op zichzelf in de nieuwe kantoren in Sociaal Huis Mechelen. Deze splitsing met Bodukam is reeds bekend gemaakt geweest in 2016. Het Sociale Verhuurkantoor heeft deze beslissing genomen om zich ten volle toe te spitsen op het Mechelse grondgebied.

De vraag die we ons kunnen stellen is het verschil tussen de Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt en het Sociaal Verhuurkantoor.

Er is zeker een wezenlijk verschil “ zegt Fabienne Blavier als voorzitter van het Sociaal Verhuurkantoor. “Als Sociaal Verhuurkantoor hebben wij geen eigen patrimonium, en zijn dan ook een tussenpersoon tussen eigenaar en huurder. Je kan ons een beetje vergelijken als een immo-kantoor, waarbij ook wij de administratieve rompslomp van het huurcontract op ons nemen. Wij moeten er dan ook voor zorgen dat de huurder tijdig betaalt, en dat iedere maand het huurgeld tijdig bij de eigenaar terecht komt.

Vraag naar sociale woningen blijft toenemen
Nu het Mechels SVK (Sociaal Verhuurkantoor) alleen de weg voortzet, kan men zich ééns te meer specifiek voor Mechelen in te zetten om zoveel mogelijk woningen in de stad in te huren. “Wij hebben de ambitie om 50 woningen per jaar in te huren. Nu we hier in het Sociaal Huis gehuisvest zijn heeft dat ook een aantal voordelen als de werking, de verplaatsing die de mensen moeten maken, maar ook het aanspreekpunt. Tegelijk kunnen we onze dienstverlening beter op punt houden.” aldus Wouter Van Butsel (ondervoorzitter Sociaal Verhuurkantoor).

Ook in Mechelen is er heel wat vraag naar sociale woningen. Als we weten dat ⅓ van de Vlaamse huurders een betaalprobleem heeft, dan is er alleszins een grote taak weggelegd om betaalbare woningen aan te bieden. “Het moet onze ambitie zijn om zoveel mogelijk van die mensen een betaalbare en kwalitatieve woning te kunnen aanbieden, en daar staan we graag garant voor.

Huurprijzen op private markt swingen de pan uit

Ook voorzitter Fabienne Blavier treed het standpunt van Wouter bij dat de huurprijzen op de private markt veel hoger liggen dan sommige mensen kunnen betalen. Gelukkig kunnen die mensen via een huursubsidie vermindering krijgen. Er is trouwens een plafond gehanteerd wordt waar een maximum huurprijs gevraagd kan worden. Voor een nieuwbouwwoning met meerdere slaapkamers is dat bijvoorbeeld 650 euro.

Sociaal Verhuurkantoor stad Mechelen

Om dit alles te kunnen realiseren moet het team van het Sociaal Verhuurkantoor op zoek naar woningen op de privé markt.

Wij willen ons actief inzetten om op de private huurmarkt zelf mensen te contacteren, zowel private eigenaars als privé ontwikkelaars. Zo kunnen we meer woningen aanbieden, wat een verschil is met het zelf bouwen van woningen zoals een sociale huisvestingsmaatschappij. Dit laat ons toe om flexibel in te spelen op een markt die er vandaag al is.” aldus Wouter Van Butsel (CD&V). Met deze ambitie wil men de verhuurders meer zekerheid en garantie bieden, door o.a wanbetaling, leegstand, kwaliteit en dergelijke uit te sluiten.

Wachtlijsten voor huurwoningen blijven aandikken

Een simpele opdracht is het niet als we weten dat het Sociaal Verhuurkantoor nu al 1000 mensen op de wachtlijst ingeschreven heeft. Dit aantal is de afgelopen jaren toegenomen.

“Inderdaad, de wachtlijst is hoog omdat er een bepaalde inkomensgrens is. De afgelopen twee jaar is de wachtlijst gestegen met 150 personen, deels te verklaren door de vluchtelingencrisis. Deze mensen waren of zijn op zoek naar een legale woning, en komen dan terecht bij Woonpunt of bij ons.” aldus Fabienne Blavier (Open Vld).“Voor ons een werkpunt en ambitie om jaarlijks 50 woningen te blijven inhuren.” voegt de ondervoorzitter hier nog aan toe.
Bij het Sociaal Verhuurkantoor maakt men gebruik van contracten met een duurtijd van 9 jaar. Daarbij functioneert men ook als ‘doorgeefluik’ waarbij een huurder die ook op een wachtlijst staat ingeschreven bij Woonpunt, na een aantal jaren kan doorgeschoven worden.

Iedereen die geen sociale woning heeft of huurt via het sociaal verhuurkantoor verwijzen wij door om zich in te schrijven op een wachtlijst. Dit wel te verstaan met uitzondering van de weinige mensen die een leefloon ontvangen en toch een eigen woning hebben. Belangrijk is dat de mensen die in een woning van het sociaal verhuurkantoor zullen wonen, een merkelijke verbetering van hun leefkwaliteit zullen gewaar worden. “ vult Koen Anciaux nog aan.

Heel wat inwoners van onze stad kennen het Sociaal Verhuurkantoor nog niet. Daarom zal men binnen afzienbare tijd een aantal infoavonden organiseren, die via diverse media zullen kenbaar gemaakt worden.

Meer info kan u raadplegen op de website van Sociaal Verhuurkantoor Mechelen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.