Mechelen schenkt geld aan o.a De Lage Drempel

0 Shares

Opbrengst Benefietconcert De Lage Drempel

Woensdag overhandigde schepen Koen Anciaux in het Sociaal Huis Mechelen, symbolisch drie cheques aan drie Mechelse verenigingen. Een totaal bedrag van 1500 € werd verdeeld onder De Lage Drempel en Sint-Vincentiusvereniging Noord en Zuid.

De opbrengst werd verzameld tijdens een benefietconcert dat in september door Sociaal Huis Mechelen georganiseerd werd. De aanleiding hiervan was organisatie De Lage Drempel, die dit jaar door een zware financiële tegenslag getroffen werd. Daarom besliste Koen Anciaux om tot actie over te gaan, en nam twee andere Mechelse armoedeorganisaties mee in dit warme initiatief.

Koen Anciaux overhandigd 1500 euro aan goede doelen

Met deze schenking vanuit benefiet, doet het Sociaal Huis een extra bijdrage voor de werkingsmiddelen van deze partners. Gezien zij steeds wat extra onkosten hebben tijdens de winter, is deze schenking waardevol en te verantwoorden,” zegt Koen Anciaux (schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Sociaal Huis)

Bij deze warme oproep hadden een zestigtal mensen zich ingeschreven. Voor het muzikale gedeelte had men Résonance met de componist Fabrice Eulry en de Mechelse rockgroep Rockenbach kunnen strikken. Dit sfeervolle benefietconcert bracht uiteindelijk 1500 € op waarvan 1000 € is toebedeeld aan De Lage Drempel vzw, en aan voedselbedeling Sint-Vincentiusvereniging Noord en Sint-Vincentiusvereniging Zuid ieder 250 €.

De Lage Drempel zorgt voor warmte in de winter

De Lage Drempel is één van de verenigingen in Mechelen die enkele mensen in vaste dienst hebben om alles in goede banen te laten lopen. Zij worden bijgestaan door dertig vrijwilligers. Ook hier weer een serieus kostenplaatje om alles draaiende te houden, maar dankzij de stad kunnen ze het hoofd boven water houden. Zij organiseren dan ook heel wat activiteiten maar ook vormingen en feesten, en dat in de mate van het mogelijke gratis..Bij De Lage Drempel krijgen ze dagelijks een vijfentwintigtal kansarmen over de vloer. De vraag die wij ons stellen is wat deze mensen naar De Lage Drempel brengt.
Wij zorgen voor deze mensen zeker nu in de winter voor warmte en gezelligheid. Bij deze koude dagen, waar veel van deze mensen geen verwarming hebben omdat ze het niet kunnen betalen, is hulp welkom. Maar ook een netwerk opbouwen is voor hen zeer belangrijk. Voor ons is dit een normale zaak, maar voor hun is dit zo goed als onmogelijk, behalve bij ons waar ze elkaar kunnen vinden” vertelt Marina Rochtus (secretaris De Lage Drempel).

De Lage Drempel krijgt ook met regelmaat daklozen over de vloer. Deze mensen worden doorgestuurd naar Sociaal Huis Mechelen, omdat De Lage Drempel geen logies kan bieden. Uiteraard kunnen deze daklozen bij de Lage Drempel in afwachting een warme tas soep en eten krijgen. De Lage Drempel is toegankelijk van maandag tot zaterdag. Sinds 10 december tot einde februari neemt men in deze winterperiode ook van 11.00 tot 17.00 uur de zondag erbij, in een tweewekelijkse wisselwerking met vzw De Keeting.

Koen Anciaux overhandigd 1000 euro aan goede doel De Lage Drempel

De secretaris ziet de toekomst van De Lage Drempel alvast rooskleurig in. “Wij blijven doordraaien. Onze bezoekers vinden het fijn dat we verder doen, na onze financiële tegenslag. Zij waren ongerust en bang om in een zwart gat te vallen. Dat zijn van die dingen die ons stimuleren om verder te gaan. Dankzij alle giften en acties die opgezet zijn kunnen we ons jaar toch nog positief eindigen”  besluit een super tevreden Marina.

Sociaal Huis Mechelen organiseert extra geldophalingen

Buiten de jaarlijkse toelage die deze verenigingen ontvangen van de stad Mechelen is dit extraatje zeer welkom. Het Sociaal Huis tracht zo ieder jaar een uitzonderlijke geldophaling te regelen voor het goede doel, zoals dit jaar een benefiet.

Inderdaad, dit jaar was dit gezien de tegenslag grotendeels voor De Lage Drempel, maar in vele gevallen doen we dit voor Sint-Vincentiusvereniging Noord en Zuid. Deze mensen hebben het heel moeilijk, en krijgen bovendien iets minder structurele subsidies, en dat extra geld kunnen ze best gebruiken” aldus de schepen.

Sint-Vincentiusvereniging Noord bestaat 15 jaar

De Sint-Vincentiusverenigingen is niet iets van vandaag, deze bestaan al ettelijke jaren, en hingen destijds vast aan een parochiale gemeenschap. Door de geschiedenis hebben er ook bij deze vereniging heel wat veranderingen plaatsgehad. Vandaag zijn het allemaal onbezoldigde leken, die het initiatief nemen om een vereniging op te richten.

Soms noemen ze dat weleens een conferentie. Onze Sint-Vincentius vereniging Mechelen Noord bestaat nu 15 jaar. Ik mag met fierheid zeggen dat wij met een dertig tal leken of Vincentianen werken, die, en dat mag wel is gezegd worden, zeer gedreven zijn. Zij houden de leuze ‘Oog, oor en hart voor de medemens’ zeer hoog” vertelt Decoster Lieve (voorzitter)

Sint-Vincentius Noord ontvangt 250 euro van Benefietconcert sociaal Huis

Sint-Vincentius-Noord ondersteunt vandaag een honderdtal gezinnen, waarvan samen 115 kinderen deel van uitmaken. De focus op de hulp ligt dan ook grotendeels op de toekomst van deze kinderen. “Wij zouden dolgraag hebben dat deze kinderen uit de armoede spiraal geraken. Wat wij daar voor doen, is de school onkosten ondersteunen, maar ook hen de mogelijkheid geven om op vakantie te gaan of om aan sportactiviteiten te kunnen deelnemen. De babys die helpen wij met pampers en voeding” vertelt Lieve.

Voedselpakketten worden thuis afgeleverd

Kortom het is een lange lijst aan hulp die deze vereniging biedt aan deze kwetsbare mensen. De meeste van de voedselpakketten worden door Vincentius-Noord om de vier weken thuis afgeleverd, maar een twintigtal mensen komt hun pakket zelf afhalen. Voor een Vincentiaan is het normaal dat hij bij de mensen op bezoek gaat, grotendeels om contact te houden met de hulpbehoevende mensen, wat zeer belangrijk is..Dat de kost voor deze vereniging hoog ligt, als we spreken van een bedrag van ruim 32.000 € jaarlijks, dan kunnen we deze mensen alleen maar een dikke opsteker meegeven.

Wij zijn zeer blij dat de stad ons financiert, al kunnen we daar maar drie maanden mee rondkomen. Doorheen de jaren hebben wij contacten opgebouwd met

service clubs, maar ook heel veel mensen die onze werking appreciëren, en ons gelukkig maar financieel ondersteunen. Moesten de stad en deze mensen allemaal ons niet steunen, dan zou het een onmogelijke zaak zijn om verder te bestaan. Het is soms moeilijk als jet het verhaal kent achter die mooie gevel” besluit mevrouw Decoster.

Wat het aantal behoeftigen voor voedselbedeling betreft, bestaan er cijfers, die zeer afhankelijk zijn van bepaalde factoren. Omdat de verenigingen niet de dossiers van alle mensen kennen, heeft het Sociaal huis hiervoor een engagement met de verenigingen aangegaan. De diensten van het Sociaal Huis kunnen alzo met de verenigingen communiceren wie hulp krijgt toegewezen. In Mechelen en deelgemeenten spreken we hier toch van een tweehonderdtal mensen die op regelmatige basis een voedsel pakket mogen ophalen. Daarbovenop is er ook nog de sociale kruidenier waar heel wat meer mensen aan zeer goedkoop tarief voedsel en huishoudproducten kunnen aankopen.

Sint-Vincentiusvereniging-Zuid bedeeld 50 gezinnen

Ook Vincentiusvereniging Zuid zet zich in om voedselpakketten te bedelen, waarbij zij het echter met minder mensen moeten stellen en ook geen thuis leveringen kunnen doen. In totaal werkt Zuid met een tiental vrijwilligers.

Sint-Vincentius vereniging Mechelen Zuid ontvangt 250 euro van Sociaal Huis

Wij hebben echter één minpuntje voor onze vereniging, en dat is onze ligging. Voor mensen die te voet moeten komen is zelf afhalen een probleem, omdat wij hier geen openbaar vervoer in de directe buurt hebben.“ zegt Nicole Van Landuyt (ondervoorzitter Vincentius-Zuid)

Sint-Vincentius-Zuid bedeelt één keer maandelijks, op woensdag, de voedselpakketten. Bij deze vereniging spreken we al snel van gemiddeld honderdvijftig mensen, wat overeenstemt met 50 gezinnen, die langskomen.

Ons voedsel halen wij bij de voedselbank, de Europese Unie maar ook hier bij de lokale Spar en groentenwinkel winkel. Ons brood voor de hulpbehoevenden kunnen we afhalen bij bakkerij Van Eeckhout te Hofstade. We zijn dan ook alle mensen en de stad die ons steunen ontzettend dankbaar“ aldus Suzy Moeyersons (Vincentiusvereniging Zuid)
Sint-Vincentius is 400 jaar terug ontstaan in Parijs, en heeft vandaag wereldwijd verenigingen die zich inzetten voor kansarmen. Sint-Vincentius-Zuid is ontstaan voor Sint-Vincentius-Noord, en is destijds met voedselbedeling gestart in een doodgewone garage die ter beschikking werd gesteld.

Sint-Vincentius draait niet noodzakelijk rond het bedelen van voedsel. Wij zorgen er ook voor dat mensen naar school kunnen, maar ook heel wat andere dagdagelijkse dingen. Iedere vereniging doet een beetje wat in zijn mogelijkheden ligt. Bij ons is het ergens opgericht eind 1800, maar echt van start gegaan na de oorlog.

Het waren toen de welgestelden die samen met de pastoor, hulpbehoevenden gingen helpen. Dat gebeurde toen nog met bonnetjes bijvoorbeeld voor brood, melk maar ook voor steenkool en andere zaken. Ergens vanaf 2000 is er dan beslist dat wij het voedsel in Antwerpen kunnen gaan ophalen. Het is de Europese Unie die dit middels een boekhouding die wij moeten bijhouden, controleert.” besluit Suzy.

Sinds 2016 heeft Sint-Vincentius Sint-Jan Berchmans een nieuwe opslagruimte ter beschikking dankzij distributiebedrijf ODTH.

Zo hebben we in de koude winterdagen toch nog een warme gloed kunnen brengen in ons mooie Mechelen. Vandaag tonen Mechelaars dat ze nog steeds een warm hart dragen voor diegenen die het nodig hebben.

Hebt u een reactie op dit artikel, schrijf het dan hieronder neer

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.