Bewoner woonzorgcentrum De Lisdodde te Mechelen fietst virtueel

Bewoners woonzorgcentra fietsen virtueel

0 Shares

Virtueel fietsen in Mechelse Woonzorgcentra

Virtueel fietsen, nieuw is het niet, maar dankzij Sociaal Huis en ICT afdeling Mechelen is het nu ook mogelijk in Mechelse Woonzorgcentra. Koen Anciaux (schepen van Welzijn) en Stefaan Deleus (schepen ICT) toonden in De Lisdodde hoe het virtueel fietsen in zijn werk gaat.

Virtueel fietsen dankzij schepenen Koen Anciaux en Stefaan Deleus

Ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven, voelen zich soms wel is eenzaam, en hebben op zo’n momenten nood aan een gesprek. Vaak vertellen ze verhalen over hun jeugdjaren en de buurt waarin ze opgegroeid zijn. Bovendien kunnen ze niet of nauwelijks terug naar hun vroegere woonplaats. Daarbij is het noodzakelijk dat ouderen voor hun gezondheid blijven bewegen  Het Sociaal Huis en de dienst ICT Mechelen hebben om aan deze behoeften tegemoet te komen de handen in elkaar geslagen, en het virtueel fietsen ingevoerd.

Technologie en digitalisering zorgt voor meer beweging
Dit is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe technologie en digitalisering op een innovatieve manier kan omgaan met ouderenzorg door middel van virtuele fietsen. Hier koppelen we een beeldscherm, tablet en hometrainer aan elkaar.

De afstemming van het trappen en de vooruitgang op het scherm vergroot sterk het fietsgevoel van de gebruiker.  Op deze manier worden de bewoners gemotiveerd om een meer actieve periode uit hun leven te herbeleven en om aan hun eigen fysieke en mentale gezondheid te werken,” geeft schepen Stefaan Deleus (CD&V) aan.

Het gaat hierbij om mensen actief te houden in een motiverende, prettige en een persoonlijke omgeving.  Via het ‘Activ84Health’-platform (?)krijgt men het gevoel van buiten te fietsen in een veilige en herkenbare omgeving. In het woonzorgcentrum nam ik voor u een kijkje waar één van de bewoners het virtueel fietsen demonstreerde.

Virtueel fietsen op de hometrainer in woonzorgcentrum De Lisdodde

De bewoner neemt plaats op een hometrainer, selecteert een stad, gemeente en straat op een digitale kaart, begint met trappen en kan als het ware fietsen doorheen de herinneringen uit zijn verleden. Aan elk kruispunt kan men zelf kiezen welke richting men uit wil, maar bij deze start zijn er al bepaalde routes vooraf geprogrammeerd. Dit is zeer interessant, want zo krijgen deze mensen prikkels omdat ze beelden zullen zien waar ze naar school of de winkel geweest zijn, en merken hoezeer Mechelen veranderd is. Ze praten daar dan ook graag over met medebewoners” vertelt Koen Anciaux (Open Vld).

Enkel wanneer men trapt gaat men vooruit omdat de trapfrequentie draadloos wordt doorgestuurd naar de tablet en die wordt daar verwerkt.

Bewoners fietsen virtueel door de binnenstad

Het is zeer fijn dat onze bewoners gebruik maken van dit virtuele netwerk dat werkt via Google Earth. Ze hebben het gevoel dat ze door de binnenstad rijden, en hopelijk doet dit ze teruggaan naar mooie herinneringen en tegelijkertijd blijven ze werken aan hun conditie wat hun fysiek en mentaal alleen maar ten goede komt”, zegt schepen Koen Anciaux (voorzitter Sociaal Huis)

Bewoner woonzorgcentrum De Lisdodde te Mechelen fietst virtueel

De woonzorgcentra in Mechelen maken deel uit van het Zorgbedrijf Rivierenland. De eerste proeftesten van dit virtueel fietsen zijn in Mechelen eerst uitgevoerd geweest in Hof van Egmont. Na De Lisdodde vandaag volgt nog woonzorgcentrum Sint-Elisabeth uit Sint Katelijne Waver.

Dit hometrainer fietsen voor senioren is alvast een mooie nieuwe toepassing, waarbij de digitalisering in Mechelen weer een stukje verder staat. Het virtueel fietsen dient ook niet door één persoon te gebeuren, men kan er zelfs een ware fietstocht met zijn allen mee ondernemen. De totale investering van dit virtuele project, rekening houdende met de loonkosten van het ICT team, en de aankoop van het programma, bedragen om en bij 27.000 euro.

Hebt u een reactie op dit artikel ? Pen het hieronder neer, u bent bedankt

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.