Nieuwe woonzorgcentrum Hof van Egmont aan Zwartzustersvest te Mechelen

Bewoners Hof van Egmont krijgen modern complex

0 Shares

Oud OLV-Vrouwziekenhuis wordt nieuwe Hof van Egmont

Vrijdagmiddag maakte Zorgbedrijf Rivierenland bekend dat woonzorgcentrum Hof van Egmont, zijn nieuwe stek zal vinden in het oude ziekenhuisgebouw aan de Zwartzustersvest.

Nieuwe woonzorgcentrum Hof van Egmont aan Zwartzustersvest te Mechelen

De gemaakte plannen om tegen eind 2021 aan de Speecqvest, voor het woonzorgcentrum Hof van Egmont, een nieuwbouw recht te trekken, verdwijnen definitief van tafel. De raad van beheer van Zorgbedrijf Rivierenland heeft op 16 april 2018 beslist om het nieuwe gebouw toch niet op de huidige site herop te bouwen. In het huidige plan zal men de oude site van het ziekenhuis AZ Sint-Maarten op de Zwartzustersvest renoveren tot een hedendaags modern woonzorgcentrum.

We zijn blij dat we op deze manier het ongemak voor de bewoners maximaal kunnen beperken. Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe locatie iets dichter bij de markt van Mechelen ligt, waardoor het ook makkelijker is voor bewoners om deel te nemen aan activiteiten van de stad die daar plaatsvinden of om bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan de wekelijkse zaterdagmarkt. Zo kunnen we participatie van ouderen stimuleren en voorkomen dat ze zich isoleren”, aldus Koen Anciaux, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland.

Deze vernieuwing is, na het woonzorgcentrum in Sint-Katelijne-Waver en de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld, het derde grote bouwproject van het zorgbedrijf.

Visie op het nieuwe woonzorgcentrum

Het concept van het nieuwe woonzorgcentrum blijft hetzelfde. Er komen drie soorten kamers: kleinschalig wonen voor bewoners met dementie, flats voor zorgbehoevende ouderen en een centrum voor kortverblijf.

Nieuw woonzorgcentrum Hof van Egmont te Mechelen

Ook de dagverzorgingscentra verhuizen naar de nieuwe site aan de Zwartzustersvest. In het nieuwe woonzorgcentrum Hof van Egmont zullen 210 bewoners vast kunnen verblijven en 10 bewoners in kortverblijf. In het woonzorgcentrum zal nog meer op maat van de bewoners kunnen gewerkt worden. Door te werken met zorgflats is er meer eigen ruimte voor de bewoner, meer mogelijkheid om bezoek te ontvangen in alle privacy en comfort maar met behoud van de hulp die hij/zij nodig heeft.

Op de nieuwe locatie zal ook voldoende parking beschikbaar zijn voor bezoekers en ligt het vlakbij de Veemarkt waardoor ook openbaar vervoer vlot bereikbaar is.

Het is een prima initiatief om het oude Dodoensziekenhuis te hergebruiken en zo ook te kunnen besparen. Voor de bewoners van het Hof Van Egmont is dat zeker ook een pluspunt”, zegt ondervoorzitter Detty Vercraeye.

Gewijzigde locatie levert flinke besparing op

Doordat de renovatiewerken begin 2019 allemaal op de nieuwe locatie kunnen plaatsvinden, zullen de huidige bewoners, na afloop van deze werken eind 2021-begin 2022, onmiddellijk hun intrek kunnen nemen. Voor de bewoners van het woonzorgcentrum zal een tussentijdse verhuis, zoals eerder gepland, niet nodig zijn. Bovendien wordt hiermee flink bespaard op kosten.

Nieuwe Hof van Egmont woonzorgcentrum te Mechelen

Het project Hof van Egmont zou hiermee geen 48 miljoen, maar 35 miljoen kosten. Een besparing van 13 miljoen euro. Het totale project van Hof van Egmont en de nieuwbouw van woonzorgcentrum Roosendaelveld, zal 63 miljoen € bedragen.

Wat de plannen zijn voor het oude gebouw Hof van Egmont, is vandaag nog niet duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid zal men dit gebouw te koop stellen.

Nieuw woonzorgcentrum op Roosendaelveld

Voor het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld verwacht men bij Zorgbedrijf Rivierenland dat de eerste steen tegen de zomer van 2018 kan gelegd worden. Met de bouw van dit woonzorgcentrum zal Zorgbedrijf Rivierenland 4 woonzorgcentra, 6 kinderdagverblijven, 5 lokale dienstencentra, 3 dagverzorgingscentra en tal van thuiszorgdiensten omvatten zowel in Mechelen als in Sint-Katelijne-Waver.

Zorgbedrijf Rivierenland heeft op 1 januari alle zorgactiviteiten van het OCMW van Sint-Katelijne Waver en Mechelen overgenomen en blijft inzetten op kwalitatieve en innovatieve zorg met een focus op het unieke van elke persoon.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Zorgbedrijf Rivierenland

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.