Thais Vanderheyden Greet Geypen Spiekpietjes Mechelen

Spiekpietjes verstoppen zich in stadhuis en winkelstraten van Mechelen

0 Shares

Spiekpietjes kijken of alle Mechelaars braaf zijn

In afwachting van de komst van Sinterklaas, komen de Spiekpietjes poolshoogte nemen in Mechelen. Tot begin december zijn kinderen extra welkom in Mechelen Sintstad. Ook nu weer komen de Spiekpietjes vanuit Spanje afgezakt naar onze Dijlestad. En alweer palmen deze Spiekpietjes het Mechelse stadhuis en de de hele binnenstad. Donderdag ben ik zelf gaan gluren naar de Spiekpietjes ….maar ze hadden zich te goed verstopt, helaas !

Expo Spiekpietjes stadhuis Mechelen
Sinds een aantal jaren organiseert Mechelen Kinderstad met veel succes het sinterklaasfeest ‘Sintstad’ in het stadhuis, en doet voor de tweede keer een beroep op Thaïs Vanderheyden. Thaïs is internationaal professioneel schrijfster en illustrator van kinderboeken, en Ketnet scenario’s die uit haar hand ontstaan zijn. Dit jaar heeft deze dikke kindervriend in het stadhuis alweer een leuke tentoonstelling in elkaar getimmerd. ‘Spiekpietje in nood’, is het tweede boek in deze boekenreeks.

Voor wie de Spiekpietjes nog niet kent: elk jaar rond de verjaardag van Sinterklaas verstoppen ze zich in huis, in de klas of in de tuin,… om te kijken of alle kleine Mechelaars wel braaf zijn. “Tijdens Sintstad kunnen de kinderen kennismaken met een leuke expo over de Spiekpietjes, aan een zoektocht deelnemen om de Spiekpietjes te vinden en een wandeling maken met Zwarte Piet”, vertelt Jeugdschepen Greet Geypen.

Expo De Spiekpietjes in Mechels stadhuis

Sintstad, dat betekent dat alle kinderen de zalen van het historische stadhuis mogen inpalmen. Speciaal voor de expo werd een audiogids opgenomen met acteur Warre Borgmans, die de kinderen en uiteraard ook mama’s, papa’s en grootouders door het verhaal slingert. De oh! zo mooie zalen zijn extra ingekleed met decorstukken waar heerlijke koekjes geuren en geluidseffecten de bezoekers in verleiding brengen.

Thais Vanderheyden Greet Geypen Spiekpietjes Mechelen

Vorig jaar kon je al kennis maken met de Spiekpietjes. Dit jaar gaan we wat verder in het leven van deze Spiekpietjes. Het gaat over een Spiekpietje die van zijn vogel is gevallen, want deze spiekpietjes worden door vogels naar alle uithoeken van de wereld gebracht” vertelt kinderboekenschrijfster Thaïs Vanderheyden.

De rondleiding wordt niet afgesloten met een bezoek aan Sinterklaas, vermits de Spiekpietjes; zo vertelt het verhaal, voor de komst van Sinterklaas door hem gezonden worden, om hier te komen spieken. Op het einde van de rondleiding kunnen de kinderen dan ook zelf Spiekpietjes zoeken in de Raadzaal op het stadhuis.

Voor of na de rondleiding kunnen kinderen dan ook zelf Spiekpietjes zoeken, Spiekpietjesboeken uit de boekenkast lezen, kleuren of gezelschapsspelletjes spelen in de Keldermanszaal. Dit jaar heeft zal er ook een bar zijn, waar de opbrengst van de drankverkoop gaat naar de vzw Kadee, een goed doel voor kinderen.

Boekenkast in stadhuis Mechelen op expo Spiekpietjes

De expo loopt van 24/11 t.e.m. 2/12 en is te bezoeken door scholen van maandag tot vrijdag en door gezinnen tijdens weekends en op woensdagnamiddag. De expo is open van 10.00 tot 17.00 uur. Op woensdagnamiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de publieksdagen wordt er ook een winkel ingericht waar zowel de boeken van ‘De Spiekpietjes’ kunnen gekocht worden, alsook de Rommy-knuffel. Elk kind krijg een leuk Sintstad-gadget en dit zowel voor de expo, als de zoektocht en de wandeling

Spiekpietjes zoeken in winkeletalages

Tot 6 december, de grote dag van Sinterklaas, verstoppen de Spiekpietjes zich in verschillende winkeletalages in het centrum van de stad. Via een uitgestippelde tocht langsheen 19 handelszaken kunnen kinderen Spiekpietjes zoeken in de etalage. Saai hoeft het zeker niet te zijn want de kinderen passeren ook de intussen vermaarde schommelpaardjes langsheen de winkelstraten.

De tocht start bij UiT, waar het grondplan en het invulformulier opgehaald kan worden. Na afloop kan het formulier daar weer omgeruild worden voor een Sintstad-gadget. Vooraf inschrijven is niet nodig. Het grondplan kan ook gedownload worden op de website van Mechelen Kinderstad.

Op stap met Zwarte Piet door Mechelen

Na het succes van vorig jaar wordt de wandeling met Zwarte Piet ook dit jaar weer aangeboden. Een gids en een Zwarte Piet nemen de kinderen mee langs enkele bijzondere Mechelse locaties en zorgen voor dolle pret en nuttige weetjes tijdens deze wandeling die ongeveer een uur duurt. De wandeling vertrekt aan UiT (Schepenhuis) en  vindt twee keer per dag plaats tijdens de Sintstad-weekends.

Tickets voor de expo en de wandeling zijn te koop via UiT. De wandeling met Zwarte Piet is bijna uitverkocht, dus snel zijn is de boodschap.

Mechelen Sintstad is hét najaarsevenement van Mechelen Kinderstad. Daarom werd er ook dit jaar een zeer gezinsvriendelijke activiteit in de binnenstad georganiseerd. De activiteiten richten zich op deze manier naar een breed publiek, zodat zowel de kinderen als de volwassenen, leuke momenten beleven”, besluit Greet Geypen.

Post je brief voor Sinterklaas aan het stadhuis

Pssst! Wil jij een mooie brief of leuke tekening sturen naar Sinterklaas? Post dan je brief voor 6 december in de brievenbus van Sinterklaas aan het stadhuis. Vergeet je naam en adres niet te vermelden! Misschien krijg je dan wel een berichtje terug…

Na het succes van vorig jaar, vonden wij het belangrijk om de Spiekpietjes terug naar Mechelen te halen. Ze geven een extra insteek aan het Sinterklaasverhaal en dat maakt het nog leuker voor onze kinderen”, aldus Greet Geypen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.