Shoppen tussen vuur en spektakel in Mechelen

0 Shares

Handelaars en stad organiseren feestelijk weekend

De eindejaarsperiode is nu echt wel duidelijk zichtbaar in de stad. Duizenden mensen overspoelden drie dagen lang letterlijk de binnenstad. Het was dan ook veruit het drukste weekend voor Kerstmis..De tweede koopzondag van de maand mocht ondanks de regen heel wat kooplustigen verwelkomen.

Kerstshoppen in stad Mechelen

De handelaars organisatie vzw Mechelen MeeMaken had het voorbije weekend heel wat randanimatie op poten gezet, om het de shoppers zo aangenaam mogelijk te maken. Het leek wel of Mechelen overspoeld werd door shoppers, op zoek naar het geschikte kerstcadeau. Het resultaat, drie dagen na elkaar een ongeziene drukte in alle winkelstraten.

Het was inderdaad een super weekend voor de handelaars. Nog nooit zo druk geweest in de binnenstad. Alle handelaars zijn dan ook tevreden. De combinatie van Mechelen MeeMaken en Mechelen Feest werd door de bezoekers aan onze stad zeer geapprecieerd” zegt Geert Milis als voorzitter van Mechelen MeeMaken.

De inzet van de intussen gekende Shopping Shuttle, maar ook nieuwkomers fietstaxi en watertaxi, werden geapprecieerd.

Stad staat in Vuur en Vlam

Mechelen Feest en vzw Mechelen MeeMaken hadden voor de eerste keer samen Mechelen als feest- en winkelstad op de kaart gezet. Dat bleek een goed keuze te zijn met een uitmuntend sterk programma. Met Mechelen in Vuur en Vlam, een totaal spektakel waar vuuracts heel wat toeristen en Mechelaars wisten te bekoren.

Ik kan niet zeggen of een bepaalde vuuract mijn voorkeur genoot. Degenen die ik zelf heb kunnen zien konden me helemaal bekoren. Aan Thomas More Hogeschool toonde Mechelaar Peter Gusta het beste van zich. Twee uur na elkaar mocht het talrijk opgekomen publiek op de treden aan de aanlegsteiger Zandpoortvest, het vuurspel gadeslaan. Na de vuurshow van Peter trok ik door de Kruidtuin (Botanique) waar Vuurmeesters intussen een 120 meter lange boulevard in vuur en vlam aan het zetten waren. De reacties bij de toeschouwers waren alvast zeer positief tot indrukwekkend. Ik hoorde verhalen over ‘Het Poortje’ waar je op bepaalde tijdstippen onderdoor het vuur kon doorlopen. Zelf heb ik het gemist, maar degenen die het hadden gezien, waren vol lof.

Aan de toegangspoort kant Bruul, een act met een blauw verlicht beest, vraag me niet de juiste benaming. Bij de kinderen trok het alvast de aandacht. Men kon het aanraken, maar dat gebeurde met alle voorzichtigheid en wantrouwen. Tegelijkertijd liepen er vuuracts op de ijzerenleen en Bruul. Helaas, gemist !

Garden of Angels acrobatie hoog boven Grote Markt

Omstreeks 18 uur zat de tweede koopzondag erop, en draaiden de handelaars na een succesvol weekend, de deuren dicht. In afwachting van het slot gebeuren op de Grote Markt, zochten duizenden een plekje bij de horeca. Het was dan ook zoeken naar een vrij tafeltje in een café, brasserie of restaurant.

Een half uur voor het klank en acrobatie spektakel van Theater Tol, zocht iedereen een plekje op het mooiste plein van Vlaanderen. Ik ontmoette een hollander die als toerist naar Mechelen was afgezakt om onze feesten aan den lijve mee te maken.

Garden of Angels’ dat was het nieuwe thema dat Theatergezelschap Tol uit Antwerpen, voor ons had voorbereid. Het zijn stuk voor stuk allemaal gedreven mensen, die dit jaar hun 20 jarig bestaan gevierd hebben. Het is artistiek directeur Lot Seuntjens die het in 1998 heeft opgericht. is wereldvermaard en kan in 2018 zijn 20 kaarsjes uitblazen.

We zijn heel tevreden. De opkomst overtrof onze verwachtingen. Het was echt over de koppen lopen in de binnenstad, ook goed voor onze handel en horeca. Mechelen in Vuur en Vlam kan duidelijk op heel wat bijval rekenen. Bedoeling is om dit evenement de komende jaren nog verder uit te bouwen tot het jaarlijks hoogtepunt van Mechelen Houdt Je Warm.” krijg ik te horen van Kristof Calvo als voorzitter van mmMechelen Feest.

Reeds van zaterdagmorgen bouwden ze onder massale belangstelling alle materialen zelf op. De zang die Theater Tol brengt wordt live gezongen, en dat is toch wel indrukwekkend op de hoogte dat ze hun acrobatiek uitvoeren. Het was alweer een prachtig klank en lichtspel, hoog boven onze hoofden. Na het uitstrooien van zilveren papieren hartjes klonk een langdurig luid applaus, en dat was alweer dik verdiend.

Feesten en shoppen à volonté

Ik tork nadien voor een opwarmertje naar Winterbar Mirage, anderen naar de nabijgelegen horeca of de kerstmarkt aan de Dijle. Het was een indrukwekkend weekend met een mix aan winkelen, drinken en eten en vooral genieten. Bedankt Mechelen MeeMaken en Mechelen Feest !

Pssst ! Mechelen Houdt Je Warm wordt volgend jaar nog beter. Tot zolang kunnen we komend weekend nog gezellig genieten van het laatste weekend kerstmarkt en zondagsopening van alle winkels. Het eerste weekend van het 2019 zien we elkaar terug voor de solden.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.