Internet ook uw zaak van start bij Lenaerts Mechelen

Mechelse handelaars doen aan e-commerce op internet

0 Shares

Actie na campagne Het internet, ook uw zaak

Maandag werd in bijzijn van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters, de tweede fase van de campagne Het internet, ook uw zaak, officieel gelanceerd. Deze campagne bereikt alle handelaars in Vlaanderen, maar werd voorgesteld bij handelszaak Lenaerts aan de Bruul in Mechelen. Met deze campagne wil men de lokale detailhandelaars erop wijzen dat online shoppen, naast hun fysieke winkels, extra kansen kan bieden.

Internet ook uw zaak van start bij Lenaerts Mechelen

De eerste campagne Het Internet. ook uw zaak legde de nadruk op sensibiliseren en de noodzaak voor lokale handelaars om ook online aanwezig te zijn. Met succes, want het aantal handelaars in Vlaanderen dat aan e-commerce doet, steeg van 18 % naar 32 %. Nu gaat het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met zelfstandigenorganisatie Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) aan de hand van onder meer cursussen, infosessies, online video en een e-learning module van de VDAB de handelaars op een praktische manier ook effectief helpen bij de uitbouw van hun e-commerce.

Mechelse handelaars bouwen mee aan e-commerce
De stad Mechelen ondersteunt deze campagne mee voluit. “Zowel via Mechelen Meemaken vzw als via de dienst Economie zullen Mechelse handelaars in 2018 de kans krijgen om kennis op te doen over webshops en verkopen via het internet. Het beleid van de stad Mechelen speelt reeds in op het fenomeen van internet shoppen.

Handelaars hebben de kans om zowel hun fysieke winkel als webwinkel te promoten via www.shoppeninmechelen.be. Ook de slimme boxen aanwezig op de parkings van Zandpoortvest en Veemarkt zijn een ondersteuning van zowel de fysieke winkel als de webwinkel. Klanten kunnen er immers 24 op 24 uur hun bestelling afhalen”, zegt schepen van Economie Katleen Den Roover (N-VA).

E-commerce zal de gewone retail niet vervangen, het vormt er een aanvulling op. E-commerce werd nogal eens beschouwd als een bedreiging voor de lokale handel, maar webverkoop is nu eenmaal een duidelijke behoefte van de consument geworden en daarom is het van belang onze lokale retailers de juiste opleiding te geven, zodat ze klantgericht met een ruimer marktgebied hun bereik kunnen uitbreiden naar het internet”, aldus Philippe Muyters..

Lokale handelaars maken meer omzet met webshop

Een webwinkel laat toe om ook een ander publiek te bereiken en is sowieso onontbeerlijk in de huidige haastige maatschappij. Een online investering vertaalt zich trouwens in gunstige cijfers. Winkeliers die online actief zijn, zien hun omzet met gemiddeld 15 % stijgen. Daarom willen we handelaars praktisch begeleiden om hun online aanwezigheid te versterken”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Christine Mattheeuws NSZ voorzitter

De afgelopen jaren zetten we al volop in op het informeren, inspireren en begeleiden van ondernemers. Zo onder meer focusten we eerst op het bewust maken van de kansen die het online ondernemen via het internet biedt. In onze nieuwe reeks van 20 infosessies, die morgen doorheen heel Vlaanderen van start gaat, besteden we extra aandacht aan de optimale koppeling tussen de online kanalen en de fysieke winkel en aan het verbeteren van efficiëntie en rendabiliteit. Het Mechelse familiebedrijf Lenaerts Bagage & Lederwaren vormt een sprekend voorbeeld van hoe je als handelaar online en offline verkopen combineert en daar sterker uitkomt”, voegt Unizo-gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche toe.

Keuze op internet, maar klanten blijven fysieke winkel trouw

Onze webshop wordt niet alleen gebruikt om online aankopen te doen. Klanten gebruiken onze webshop ook als online etalage en informeren zich vooraf over ons aanbod. De effectieve aankoop wordt dan bij ons in de winkel zelf gedaan”, besluit Leo Lenaerts, zaakvoerder van Lenaerts Bagage & Lederwaren.

Leo Lenaerts zaakvoeder van Lenaerts Bagage en Lederwaren winkel te Mechelen

Producten aanbieden op het internet is een meerwaarde, ook voor onze lokale middenstand. Toch brengt dit voor de handelaar heel wat meer extra werk met zich mee. Ook onderneemster Annick Room heeft in 2013 de stap genomen om een webshop te openen.

Annick Room van Room for Style

Voor mij brengt het heel veel extra werk mee. Ik doe al wat met de webshop te maken heeft voor en na de openingsuren en zelfs op zondag. Er moeten foto’s gemaakt worden van nieuwe artikelen, bestellingen klaarmaken en verzendklaar maken, … Maar zelfs als kleine winkel kun je de dag van vandaag het niet meer los van elkaar plaatsen. Naast een fysieke winkel moet je aanwezig zijn op het web.“ aldus Annick Room van Room for Style

Haar cliënteel dat besteld via de webwinkel komt grotendeels uit andere landen dan België. De klanten die de winkel binnenstappen weten door hun keuze thuis, reeds zeer goed wat ze willen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.