Warm Welkom Weekend met koopzondag te Mechelen

Mechelen bruist op Warm Welkom Weekend

111 Shares

Warm Welkom Weekend op zijn Best

Het Warm Welkom Weekend van voorbije weekend was helemaal niet herfstig, het leek wel putteke zomer. “In Mechelen is altijd wel iets te doen” hoor je meer en meer wanneer je in onze stad rondwandeld. Zelfs toeristen weten de feestelijkheden en het warme gevoel in Mechelen te ontdekken. “Dit is een zeer mooie stad, we zijn hier ooit nog is geweest, maar dan was het helemaal anders. In Mechelen doet me echt zijn best om het gezellig te maken voor iedereen” zijn maar enkele woorden die ik te horen kreeg van vriendelijke mensen uit Maldegem.

Warm Welkom Weekend met koopzondag te Mechelen

Voor een hobby reporter als ik was het keuzes maken waar naartoe gaan. Ik zou graag alles meepakken, maar dat was onmogelijk. Gelukkig heb ik zo nu en dan hulp van bevriende reporters. Volg me in mijn tocht door onze stad, waar ik om het luchtig te houden, gekozen heb voor een combinatie shopping en erfgoed.

Mechelen MeeMaken plaatst handelaars in de kijker

Mijn weekend dat startte op zaterdag en eindigde op zondag, was er ééntje om nooit te vergeten. Veel zon, veel lachende gezichten, mensen die genoten van het stukje nazomer. Zaterdag was een mooie combinatie met de wekelijkse markt en de activiteiten rond het Warm Welkom Weekend, georganiseerd door vzw Mechelen MeeMaken.

Belle Epoque actors delen rozen uit
In de winkelstraten was het drummen tussen de wandelaars en shoppers. Bijna alle handelaars verwenden hun klanten met extra shopping kortingen. Alsof het nog niet genoeg was overhandigde de acteurs van Studio Belle Époque heerlijk geurende rozen aan de voorbijgangers.

Ik volgde deze prachtig geklede mensen op hun tocht door het historische centrum. De voorraad rozen slinkte al snel. We begaven ons richting Guldenstraat, waar Studio Belle Époque afspraak had bij de bloemenzaak Vincent Moens Flowers & Decorations. Hier werd het bloemenmandje aangevuld, zodat de twaalf acteurs hun weg konden verder zetten.

Wij zijn inderdaad voor de tweede keer gevraagd om een historische opluistering te doen tijdens dit Warm Welkom Weekend. Wij proberen de voorbijgangers te tonen hoe de bourgeoisie destijds leefde en flaneerde door de winkelstraten. Deze keer gaan we terug naar de herfstperiode 1898, waar we in herfstkledij de straat opgaan” vertelt Gustave Min (Studio Belle Epoque)

Studio Belle Epoque bij Vincent Moens Flowers & Decorations te Mechelen

In totaal zijn er op het Warm Welkom Weekend maar liefst 600 rozen uitgedeeld geweest. De verschijning in het straatbeeld met Belle Epoque kleding doet de voorbijgangers steeds weer stilstaan, en verbazend kijken naar al dat moois uit vervlogen tijden. In het kader van de modeshows, kunnen we stellen dat ook in de Belle Epoque periode, deze onderhevig was aan seizoensmode.

Herfst mode uit de Belle Epoque en vandaag

Ja inderdaad, bij de heren was minder sprake van mode, maar het was des te meer bij de vrouwen opmerkelijk. In 1895 bijvoorbeeld hadden de vrouwen overdreven pofmouwen, maar deze verdwenen al weer even snel in 1905. Bij de heren zijn het net zoals vandaag, de stoffen en motieven die aangepast werden.” vertelt Gustave die samen met zijn moeder de passie uitdragen uit vervlogen tijden.

Fashionshow en thee degustaties te Mechelen

Het oog van het gezelschap viel op een fashionshow die lopende was aan de overkant van de straat. Vier professionele modellen Rachel, Amy, Melanie en Charmayne wisten voor het uitstalraam van de kleding en accessoires winkel, de voorbijgangers staande te houden..Ik dacht een praatje te maken met Annick, maar het was een drukte van jewelste, ik besloot dan maar wijselijk om deze vriendelijke dame haar ding te laten doen. Terwijl de roosjes hun weg vonden naar de winkelende dames en heren, werd me een proevertje thee en koffie aangeboden in de gespecialiseerde zaak op de hoek van de Guldenstraat en Zoutwerf.

Mechelaars zetten in op goede doelen voor kinderen

We verlaten de vriendelijke handelaars van de Guldenstraat, en zetten onze weg verder richting Ijzerenleen. Zoals verwacht ook hier regelmatig oponthoud om een selfie of andere foto te maken van de Belle Epoque liefhebbers. Heel wat kilometers hadden we afgelegd, een werkmens krijgt er vermoeide voeten en honger van. Met zijn allen trokken we richting Sint-Katelijnestraat waar Oswald Vansintjan en zijn echtgenote een lekkere lunch hadden voorzien. De vraag die ik me stelde, wat is de link tussen Oswald en Studio Belle Époque ?

Oswald Vansintjan voor het goede doel

Wij richten als handelsvereniging Kontich al een vijftiental jaren een oldtimers rally in. Zelf ben ik in de Lions Minerva Zoersel, een club van oldtimers, die zich inzet voor goede doelen. In het domein van het kasteel in Halle-Zoersel hadden wij het plan om oldtimers en grand tourisme wagens samen te brengen. Bij een evenement als dit vond ik dat er een bepaalde entourage bijhoorde. Op facebook was ik bevriend met Gustave, en zag op hun pagina de prachtige stijl en kleding die ze droegen. Toevallig ontmoette ik in onze stad Gustave, en heb hem direct aangeklampt over onze plannen“ aldus Oswald Vansintjan (New Mispelters)

Alles draaide rond twee goede doelen gericht op kinderen. Het eerste goede doel spitste zich toe naar kansarme kinderen die nog nooit thuis of op school een verjaardagsfeestje hadden gehad..

Dat is een speciale organisatie die dat allemaal doet, waar wij ten volle in geloven. Zij bezorgen die kansarme kinderen, rekening houdende met de leeftijd, de geschenken waar ze recht op hebben, om ook hun verjaardag zowel thuis als op school te kunnen vieren” zegt Oswald.

Studio Belle Epoque te gast bij New Mispelters

Het tweede project waar Lions Minerva Zoersel zich achter geschaard heeft, is het mogelijk maken van sportbeoefening voor mindervalide kinderen.

Alles liep als een trein. Gustave heeft snel geantwoord om met Studio Belle Époque zijn medewerking te verlenen aan onze goede doelen. Op een bijeenkomst van het Warm Welkom Weekend hebben wij deze mensen in Belle Epoque stijl uitgenodigd voor een korte lunch. Voor ons als Mechelaars is het een levenslange samenwerking, en dat doet me plezier” besluit Oswald

Bloemen en erfgoed matchen uitstekend

Na ons half uurtje gezellig samenzijn, en het super mooie gebaar van deze Mechelse handelaar, vervolgden we onze weg richting Stassart11. Nog enkele toeristen aan het Groen Waterke een roos overhandigen, tot we belanden in de bloemenzaak, die uiteraard niet mocht ontbreken in het Warm Welkom Weekend. We werden door de uitbaters en personeel ‘warm’ ontvangen in dit kleurrijke interieur. Voor mij de ideale locatie om wat foto’s te schieten.

Studio Belle Epoque te gast bij bloemenzaak De Borght

Ik kwam helemaal in de stemming, en nam iedereen bij de arm voor een groepsfoto in het voormalige Klooster van Bethanie in de Schoutetstraat. Met deze unieke locatie, in 1810 omgebouwd tot Brouwerij De Posthoorn, kunnen we teruglinken naar onze lunch locatie, die als opslagplaats van de brouwerij dienst deed. Het gebouw en de tuin, waar zich vandaag een interieurzaak gevestigd heeft, had echt alles om op beeld vast te leggen. Vanaf hier heb ik afscheid genomen van Gustave en zijn gezelschap.

 

Koopzondag en mobiele fashion shows in de binnenstad

Na een korte lunchpauze had ik afspraak achteraan de Bruul. Intussen draaide de koopzondag in het kernwinkelgebied op volle toeren. Tot spijt van vele shoppers, hadden niet alle handelszaken hun deuren geopend. Spijtig, want de winkels die wel geopend waren, draaiden goed.

Topper van de dag was ongetwijfeld de rijdende catwalk, een nieuw initiatief waar tal van handelszaken aan deelnamen. Klokslag 13 uur startte de vrachtwagen, speciaal versierd en ingericht voor de modeshows, zijn tocht door de bekende winkelstraten. Ik stapte op de dubbeldekkerbus van vzw Mechelen Meemaken, en maakte in de hoogte en de laagte, impressies van dit gebeuren.

Mobiele catwalk op Warm Welkom Weekend te Mechelen

Nu we toch in de mode, fashion en shopping wereld terecht gekomen zijn, kunnen we ons misschien de vraag stellen of er dingen te vergelijken zijn betreffende winkelen in de Belle Epoque en vandaag.

Destijds ging men ook al winkelen in een Grand Magasin als Inno (1897) en Gran Bazar, waar men kleding kon kopen of bestellen. Je had gespecialiseerde kleermakers, maar ook hoedenwinkels, wandelstokken, kantwinkels, …De adel deed meestal alles op bestelling, waar de butler of dienstmeiden dit voor hun rekening moesten nemen. De bourgeoise ging dan meestal zelf winkelen, of bestelde uit een catalogus, die toen ook al bestonden” verduidelijkt Gustave

Mode is van alle tijden

Een verschijnsel dat vandaag zowel bij de ouderen als jongeren terug de kop op steekt, zijn hoeden of laten we zeggen hoofddeksels. In de Sint-Katelijnestraat alleen al kom ik te weten waren er eind vorige eeuw iets meer dan tien hoedenmakers gevestigd. Ook in de Adegemstraat konden onder andere heren terecht in de winkel ‘In den Hoed’ waar de gekende ‘hogen hoed’ gemaakt werd. In Les Grands Magasins Tietz (1905), waar nu H&M gevestigd is, werden in het Belle Epoque tijdperk strooien hoeden gemaakt, beter gekend als ‘Carotiers’ of in de volksmond ‘nen tietz’.

Ja kijk, als we naar de periode 1898 kijken, de periode die we vandaag uitbeelden, dan was het vooral de bourgeoisie die tijd had om te gaan winkelen. Het was een tijd vol gratie en elegantie, maar ook een tijd waar alles rustig verliep, niet snel snel zoals vandaag.” besluit Gustave.
Wat mode vandaag en gisteren betreft, zijn we weeral iets wijzer geworden. Intussen hebben zich rond de mobiele catwalk al heel wat mensen verzameld. Het was Ben Roelants, presentator Vlaanderen Vakantieland, die alles netjes aan elkaar praatte.

De truck gevolgd door de VIP-bus hield op zes plaatsen telkens voor een kwartiertje halt. In de Bruul showden mannequins van S.Oliver, Buffalini, MB 120, Brax, Gentry, WE, LA LOOK, Coton, Tamaris, Pandora en Bijou Brigitte hun producten. Helemaal in het kielzog van de Sint-Romboutstoren, werd de catwalk op de Grote Markt opengesteld. Hier waren het de kledingwinkels Calla Lilla, Alibi enTess die het talrijk opgekomen publiek wisten te boeien.

Mobiele catwalk op Grote Markt te Mechelen

De volgende stop op de Ijzerenleen was voorbehouden aan Steps, Ambers, Pure, Chantal en A. Gooyvaerts waar onze bekende Mechelse vishandelaar zijn strategische plaats had ingenomen. Een netjes in elkaar gestoken show was te zien op de hoek van de Korenmarkt. Geprint, Domus, Broodnodig, Awardt, Milis shoes, Blossomhouse en EcoCrea, wisten het publiek te boeien met enkele speciallekes. De Vijfhoek / Onze-Lieve-Vrouwestraat was het slot van de rijdende catwalk met Lily, Supergoods, Goldfisch, en UMA als hekkensluiters. Napraten over de modeshows gebeurde aan de stopplaatsen bij de opgestelde drankstanden.

Binnenkort hier de foto’s van het Warm Welkom Weekend

Het tweede Warm Welkom Weekend, was mede dankzij drie zonovergoten dagen, een voltreffer. Was u erbij, laat uw reactie na onder dit artikel.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

111 Shares

One comment

  1. Holala een heel boeiende reportage, overzichtelijke samenvatting Eddy ! Hoedje af & fijn dat we mekaar nog is gezien hadden in de rapte xxx GRTS

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.