Ijzerenleen shoppen Mechelen

Ijzerenleen en Onze-Lieve-Vrouwestraat autoluw ?

160 Shares

Mechelen breidt autoluwe binnenstad verder uit

Mechelen zit in de lift als toeristische trekpleister, maar ook als winkelstad. De stad zal dan ook samen met handelaars en bewoners brainstormen over de uitbreiding van de autoluwe binnenstad. Hierbij denkt men aan de Ijzerenleen en de Onze-Lieve-Vrouwestraat. 

Milkshakebar opent in aubette aan de Bruul te Mechelen
Autoluw winkelen in de Bruul
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Er is nog steeds leegstand maar we kunnen niet ontkennen dat er de laatste weken al een aantal nieuwe winkels in het kernwinkelgebied geopend zijn of kortelings gaan openen. Het stadsbestuur kiest er uitdrukkelijk voor om het handelsgebeuren in de stad maximaal te ondersteunen. Recent werd een actieplan tot aanpak van leegstand goedgekeurd. 

Achter de schermen draait een intensieve samenwerking met vzw Mest rond pop-up’s en de Shopping Shuttle, die vorige maand nog zijn vijfde verjaardag vierde. Deze laatste is een succesverhaal in het gratis aanbieden van vervoer van en naar de binnenstad vanuit de rand van de stad.

Wordt Ijzerenleen en O.L.Vrouwestraat autoluw ?

Een autoluw winkelgebied heeft al bewezen dat het aangenamer shoppen is. Voorbeelden zijn de Bruul, de Lange Schipstraat en zijstraten als Geitestraat en Borzestraat. Daarom wordt werk gemaakt van de uitbreiding  van de autoluwe binnenstad. Het is de ambitie om ook de IJzerenleen en de Onze-Lieve-Vrouwestraat eenzelfde aangenaam autoluw karakter te geven.

Deze uitbreiding werd al een aantal keren besproken op het Mechels Ondernemersplatform Binnenstad (MOB), waar de handelaars van de binnenstad en UNIZO vertegenwoordigd zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat het in autoluwe winkelstraten veel aangenamer winkelen is. We moeten hier op korte termijn verdere stappen zetten door ook de IJzerenleen en de Onze-Lieve-Vrouwestraat op te nemen in deze zone. Ik ben er echter ook van overtuigd dat we dit maximaal in overleg met de handelaars moeten doen.  Ons doel is hetzelfde: van Mechelen een nog aangenamere winkelstad maken”, aldus Greet Geypen als schepen van Economie.

Handelaarsorganisatie neemt voortouw in werkgroep

Op de Mechels Ondernemersplatform werd afgesproken om een werkgroep op te richten met vertegenwoordigers van het handelsapparaat en het stadsbestuur om deze transitie zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Onze-Lieve-Vrouwestraat te Mechelen wordt autoluw winkelgebied
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

vzw Mechelen Meemaken neemt daarom binnen de MOB het voortouw om met een delegatie van handelaars en samen met de stad een werkgroep op te starten waarin de randvoorwaarden, de fasering en het plan van aanpak voor de uitbreiding van het autoluwe gebied zal worden besproken. Het is belangrijk om met deze delegatie van handelaars in dialoog te gaan, want we willen uiteraard dat Mechelen op elk moment een bereikbare stad is. Het hart van Mechelen is dan wel autoluw, maar met de shopping shuttle, de randparkings en de beschikbare parkings in de binnenstad is de binnenstad op elk moment perfect bereikbaar”, voegt schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen eraan toe.

Er wordt in grote transparantie en vertrouwen samenwerkt, waardoor wij als Mechelen Meemaken heel blij mee zijn. Wij verdedigen maximaal onze handelaars en voelen hiervoor veel begrip bij de schepenen van economie en mobiliteit. De bedoeling is met het handelsapparaat sterker uit dit verhaal te komen en op deze manier geloven wij hier maximaal in”, besluit Geert Milis als voorzitter van Mechelen MeeMaken.

Ook met de bewoners zal uiteraard nog worden teruggekoppeld over de uitbreiding van het autoluwe gebied richting IJzerenleen en de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

160 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.