Belasting op leegstaande handelspanden omhoog

67 Shares

Mechelen voert strijd tegen leegstaande handelspanden

We merken het dagelijks als we door de stad wandelen, leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied van Mechelen. Geen fraai zicht, maar onze Dijlestad is geen alleenstaand geval, maar doet het wel verre van slecht in vergelijking met overige centrumsteden, De stad bevindt zich met een leegstandspercentage van 11 %,op plaats 5 ten opzichte van de overige 12 centrumsteden.

Archieffoto Stad Mechelen gaat leegstand handelspanden streng aanpakken
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best).

Het Mechels stadsbestuur gaat met een plan van aanpak het aantal leegstaande handelspanden terugdringen. Op sociale media is leegstand van winkels een bron van discussie bij de Maneblussers. En niet onterecht want langdurige leegstand heeft een negatieve impact op de leefbaarheid en uitstraling.

Kernwinkelgebied moet terug aantrekkelijk worden

Schepen van Economie Greet Geypen, kent maar al te goed de problematiek en wil dit cijfer omlaag. “Als stad moeten we steeds waakzaam zijn en blijven inzetten op het aantrekkelijk maken van ons kernwinkelgebied. We moeten bescheiden zijn. We beseffen heel goed dat de stad hier niet de touwtjes in handen heeft en er veel mogelijke oorzaken van leegstand kunnen zijn. Maar desondanks moeten we alles wat binnen onze mogelijkheden ligt, doen om leegstand te vermijden. Vandaar dit plan van aanpak

Te hoge huurprijzen = leegstand

Dit plan van aanpak wordt opgebouwd uit zowel stimulerende als repressieve maatregelen. “Enerzijds voorzien we stimulerende maatregelen om leegstaande panden in te vullen. Anderzijds moeten we een stok achter de deur hebben als handelspanden niet ingevuld geraken. De reden tot langdurige leegstand ligt immers al te vaak bij het vragen van veel te hoge huurprijzen”, aldus Greet Geypen.

Een gebouw wordt als leegstaand beschouwd indien meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden. Deze termijn kan niet ingekort worden (Vlaamse wetgeving). Een eerdere inventarisatie is dus niet mogelijk.

Screening leegstaande handelspanden

Vanaf heden wordt er door de dienst economie een wekelijkse screening van het handelscentrum gedaan door middel van een  rondgang. Handelspanden die leeg komen te staan worden op deze manier sneller opgemerkt, waarna onmiddellijk contact opgenomen wordt met de eigenaar. Dit om mee te zoeken naar een oplossing; te helpen om vraag en aanbod te matchen en informatie te verstrekken. Daarnaast willen we ook een signaal geven dat leegstand op de voet opgevolgd wordt. Nadien zullen we periodiek contact blijven opnemen met de eigenaar, om te vragen naar de stand van zaken. Bedoeling is om het pand zo snel mogelijk een nieuwe invulling te geven. Met leegstand is niemand gebaat, ook de eigenaar niet”, besluit Greet Geypen.

Archieffoto : Leegstaande handelspanden door te hoge huurprijzen in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Eigenaars gaan geïnformeerd worden over de stedelijke premie ‘kernversterkend renoveren’ en over de werking van MEST vzw (leegstandsbeheerder in Mechelen).

Leegstandsbelasting sterk verhogen

Het stadsbestuur kent het probleem van zeer hoge verhuurprijzen van bepaalde winkelpanden en horecazaken. Voor handelaars een struikelblok, met als gevolg dat deze het kernwinkelgebied verlaten om elders buiten de stad of in andere gemeenten te herstarten. Om hierop meer impact te hebben, besliste de stad om de leegstandsbelasting te verhogen. Momenteel geldt er maar één tarief voor het hele grondgebied, maar daar komt dus verandering in. In het nieuwe belastingreglement wordt Mechelen opgedeeld in drie zones, met een verschillend aanslagtarief per zone.

Archiebeeld : Stad Mechelen gaat strijd aan tegen leegstaande handelspanden
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Leegstaande panden in Mechelen worden op dit moment belast aan 27,04 € per m². Dit bedrag wordt verhoogd voor panden die zich binnen de vesten bevinden (50 € m²) en fors opgetrokken voor panden in het kernwinkelgebied (70 € m²), met een minimum bedrag van 6.000 euro per gebouw in het kernwinkelgebied. In juni worden deze prijzen voorgelegd aan de gemeenteraad, zodat de nieuwe tarieven reeds voor 2019 van toepassing zijn.

Heb jij een reactie, schrijf het dan onderaan dit artikel op op facebook

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

67 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.