WOI herdacht aan oorlogsmonument Walem

58 Shares

Leerlingen eren oorlogsslachtoffers te Walem

Vrijdag in de voormiddag kwamen zesenzestig leerlingen van basisschool De Zonnebergen en een achttal oud-strijders samen te Walem. Zij hielden gezamenlijk aan het oorlogsmonument in het dorp een herdenkingsmonument voor de gesneuvelde Walemse soldaten in WO I.

Leerlingen en oud-strijders herdenken oorlogsslachtoffers te Walem

Het monument van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, situeert zich voor het kerkhof van Walem. Voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Zonnebergen was het verzamelen geblazen. Dit is een traditie die door de school al jaren in ere wordt gehouden. De jongeren werden er verwelkomd door een achttal oud-strijders en de Mechelse schepenen Walter Schroons, Koen Anciaux en Kris Backx.

Eerbetoon aan gesneuvelden mag nooit verdwijnen

Leraar Raoul De Vos, trekker van de herdenkingsplechtigheid, herinnerde aan de verschrikkelijke oorlogsgeschiedenis van 103 jaar geleden. Onder andere Het Fort van Walem kreeg om de strijd om Antwerpen het zwaar te verduren. Twee munitie opslagplaatsen werden zwaar getroffen bij bombardementen. Door de zware beschadiging van het gebouw, is het nooit gelukt om de gesneuvelden vanonder het puin te halen.

Dit eerbetoon mag nooit verdwijnen en dat zal ook niet gebeuren zolang ik hier leraar ben bij De Zonnebergen. De school heeft deze herdenking in de jaren zeventig op haar schouders genomen en dat gaan we blijven doen”, zegt de leraar.

De namen van tientallen slachtoffers werden door een leerling van de school voorgelezen. Bij het spelen van de last post werden kransen neergelegd, waarna alle kinderen de Brabançonne meezongen.

Fort van Walem moet in ere hersteld worden

Het oorlogsmonument in Walem dat bij Open Monumentendag nog te bezoeken was, is dringend aan een opkuisbeurt toe. “We gaan dit binnen het schepencollege bespreken en er voor zorgen dat dit monument, ook al moet je dit voorzichtig aanpakken, wordt opgekuist en in ere hersteld”, zegt Walter Schroons ( schepen van Financiën )

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

58 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.