Studenten maken toestellen voor demente bewoners Hof van Egmont

Studenten laten bewoners Hof van Egmont wegdromen

0 Shares

Studenten beleven leefwereld van dementerenden

Zestien studenten van Busleyden Atheneum Mechelen en het Technisch Atheneum Keerbergen hebben zich enkele maanden ingeleefd in de leefwereld van bewoners met een dementie in het Hof van Egmont en maakten er enkele toestellen voor.

Studenten maken toestellen voor demente bewoners Hof van Egmont

Het project noemt ‘STEM voor zorg’ (Engineering, Gezondheidszorg, Techniek en Wetenschap), en heeft de bedoeling om jongeren derde graad SO te laten samenwerken over studierichtingen heen.
Ze gingen aankloppen bij het Hof van Egmont voor de uitwerking van hun plannen en daar is voorzitter Koen Anciaux maar al te graag op ingegaan. “Het is voor de leerlingen een unieke ervaring geweest waarbij zij hebben leren samenwerken, overleggen en afspreken. Het resultaat mag gezien worden en onze bewoners gaan er zeker gebruik van maken”, aldus Sociaal Huis voorzitter Koen Anciaux..

We hebben het niet zomaar uit onze mouw geschud”, zegt Alec Fromont (18) uit Hombeek die in september zijn specialisatiejaar Verzorging aanvat in de Campus Busleyden. “We maakten eerst kennis met de bewoners door samen te koken. Hierbij kregen sommigen van de technische richting een aantal beperkingen opgelegd, om zich te kunnen inleven in de wereld van een oudere persoon”.

Sommigen kregen een bril op zodat hun zicht verminderde. Anderen kregen dan weer de opdracht om de groenten te kuisen met een verlamde arm. “De ervaringen werden gedeeld met leerlingen Houtbewerking, die dan de technische kant van het geheel uittekenden”, zegt Dominic Giron (20), student Houtbewerking in het Atheneum Keerbergen.

Toestellen prikkelen zintuigen van bewoners

In overleg met medewerkers van het Hof van Egmont werd gekozen om twee belevingstafels, twee mobiele plantenbakken en een treinwagon te maken.

Studenten maken toestellen voor demente bewoners Hof van Egmont te Mechelen

Die heeft hier een vaste stek in de leefruimte van het rusthuis. Bedoeling van deze wagon is bewoners te laten wegdromen bij herinneringen aan vroegere reizen of toen ze er mee naar school pendelden. We hebben in de wagon echte antieke banken van vroeger in elkaar getimmerd. Er staat ook een oude televisie in met filmpjes uit het oude verleden van Mechelen. Al deze toestellen, ook de sjoelbak bijvoorbeeld, moet de zintuigen van de bewoners stimuleren. Dat hebben we de voorbije weken ook gemerkt, toen we ze met hen hebbe uitgetest. Er is veel gelachen en het heeft de bewoners veel plezier gedaan. Een geslaagd project en wij hebben er héél veel bij opgestoken”, vertelt Dominic.

Tekst en foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.