Sint-Vincentius helpt mensen in nood

0 Shares

Sint-Vincentius Mechelen-Noord 15 jaar in de bres

Sint-Vincentius vereniging Mechelen-Noord helpt al vijftien jaar mensen in nood weer op eigen benen te staan. “Ook vandaag is er nog verdoken armoede onder de inwoners van Mechelen. Voor hen doen we’ t allemaal”, zegt secretaris Geert Vullers (77)

Sint-Vincentius vereniging Mechelen Noord bedeeld voedselpaketten

De katholieke vereniging werd in 2002 op initiatief van Yvonne Coremans opgericht. De vereniging telde 11 klanten en startte haar hulpverlening in een garagebox in de Molenbergstraat. Vandaag huurt de vereniging op de Liersesteenweg, in het voetbalstraat tussen KV-Mechelen en Telenet, een aantal leegstaande opslaggebouwen.

De jubilerende vereniging stelt maandelijks gratis voedselpakketten samen.

Dat is kort door de bocht. Het is onze hoofdactiviteit want we doen met onze kern van dertig vrijwilligers nog veel meer. We proberen de getroffenen door gesprekken hun gevoel van eigenwaarde terug te leren ontdekken. Voor héél wat mensen die bij ons komen aankloppen of doorverwezen zijn geworden, is dit misschien wel nog het belangrijkste”, vindt Vullers

Voedselpaketten aan huis geleverd door vrijwilligers

We waren er de voorbije dagen bij toen de vrijwilligers verzameling bliezen om de maandelijkse voedselpakketten samen te stellen. Zo’n tachtig pakketten worden door de helpers aan huis geleverd.

Het aan thuis leveren heeft zijn voordelen. Je hebt met de mensen en hun leefsituatie zelf contact. Onze medewerkers worden op de duur vertrouwensmensen waar ze zaken aan durven vragen die ze op onze verdeellocatie, waar veel meer volk rondloopt, niet zouden doen. Drempelvrees komt zeker nog voor. Niet meer zo erg als vroeger. Er is minder schaamtegevoel, maar het bestaat zeker nog.

De vereniging bedeelt vandaag zo’n honderd gezinnen of alleenstaanden, maar dat aantal gaat nog toenemen.

Eind dit jaar houdt SOS Hulpbetoon er mee op. We gaan in ons werkingsgebied wellicht een veertigtal klanten bijkrijgen. We proberen dat allemaal met onze onbezoldigde medewerkers te runnen. Een dikke pluim voor al deze mensen. We houden op zaterdag 3 juni een Opendeurdag met een hapje en een drankje. Maar we houden het sober. Hopelijk kunnen we er nog jaren mee doorgaan. De soms innerlijke dankwoorden en vreugdevolle blikken van mensen die we verder helpen, zijn voor ons allemaal een stimulans om er voluit mee door te gaan”, besluit Geert Vullers.

Zaterdag 3 juni van 14.00 tot-17.00 is er Opendeur voor 15 jaar Sint-Vincentiusvereniging Conferentie Mechelen-Noord, Liersesteenweg 38C, Mechelen. Info: 0498-57.86.56

 

Tekst en foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.