Rommelmarkt der Begijnhoven te Mechelen

Rommelmarkt op zijn best in Begijnhof

42 Shares

Rommelmarkt der Begijnhoven 2017

Reeds tientallen jaren wordt de Rommelmarkt der Begijnhoven tijdens de tweede zaterdag van september georganiseerd. De standhouders op de rommelmarkt keken er door de talrijke regenbuien somber tegenaan. Gelukkig brak het wolkendek, en verschenen er regelmatig zonnige opklaringen.

Rommelmarkt der Begijnhoven te Mechelen

De organisatie was alvast tevreden met de opkomst van standhouders en publiek. Dat de Rommelmarkt der Begijnhoven blijft groeien, merkt men aan het aantal inschrijvingen. het zijn de laatste jaren niet enkel bewoners die hun tweedehands spullen aan de man brengen, maar ook van ver buiten de Mechelse stadsgrenzen. Zo kon men dit jaar zelfs een familie uit Blankenberge als standhouder verwelkomen.

Er zijn zelfs meer inschrijvingen dan vorig jaar. Midden augustus waren alle standplaatsen al uitverkocht. We hebben zelfs mensen moeten doorverwijzen naar het Klein-Begijnhof. Het is intussen al uitgegroeid tot een groot evenement” zegt Tom Depuydt (mede-organisator).

Ook voor het toerisme in onze stad is deze rommelmarkt een opsteker. Ik hoorde en sprak vandaag Nederlanders, Duitsers, kortom diverse nationaliteiten plannen een dagje uit of zelfs een weekendje weg in onze stad, dankzij initiatieven als dit.

Begijnhof laat toerisme in onze stad mee boemen

Dat het geen kleine rommelmarkt is bewijzen het aantal standhouders waarvan 270 op het Groot-Begijnhof, en 150 op het Klein-Begijnhof. Door een nauwe samenwerking tussen de twee buurtwerkingen, kan deze rommelmarkt gecombineerd worden tot één groot evenement. Zo zie je maar, ‘samen staan we sterk’ zegt Tom

Bij een organisatie als de Rommelmarkt der Begijnhoven, komt uiteraard heel wat bij kijken. Het is dan ook een uitgestrekt gebied waarin alles plaatsvindt. Ook het binnenplein van brouwerij Het Anker leent zich uitstekend voor standhouders. Bovendien krijgen bezoekers de gelegenheid om een brouwerij bezoek te combineren met de rommelmarkt. Om alles in goede banen te leiden zijn vrijwilligers essentieel. Er moet dan ook heel wat gebeuren, standplaatsen voorbereiden, standhouders hun plaats toekennen, de bars en eetstanden bevolken, …

Coverband Jail Break op Begijnhof Mechelen

In de tuin van het Moreelshuis was het ook gezellig druk onder de tent. De coverband Jail Break wist het publiek te bekoren. De drank en eetstanden zijn altijd drukbezochte plaatsen, waar begijnhof bewoners en bezoekers kunnen bijpraten. De lege maag vullen is geen enkel probleem met hamburgers, braadworsten en heerlijke ambachtelijke pizza. Bij Sjarabang kon men dat weer kennismaken met de werking van de organisatie, waarin mensen met of zonder beperking hun kunnen aan het publiek laten zien.

Rommelmarkt gekend tot ver buiten de stadsgrenzen

Intussen is de Rommelmarkt der Begijnhoven in al die jaren bekend geraakt in heel Vlaanderen. De kosten als huur van materialen, bekendmaking van het evenement, en andere benodigdheden worden betaald met de opbrengst van de drank- en eetstanden.

Een eventuele meeropbrengst van onze initiatieven gebruiken we door bijvoorbeeld een paasbloemstuk aan de deuren te hangen, en de kinderen van de bewoners paaseitjes te schenken bij onze paasactie. Als er mensen ziek zijn gaan we daar ook langs om een, bloemetje te geven ter ondersteuning. Maar ook onder andere een tachtig of negentig jarige een attentie brengen, kortom we organiseren zeer veel in het Begijnhof” vertelt Tom

Levende Kerststal blijft populair

Eén van die andere mooie initiatieven op het Groot-Begijnhof is ongetwijfeld de ‘Levende Kerststal’ aan Het Anker. Dit kerstgebeuren trekt ieder jaar een massa volk. Bewoners van het Begijnhof stellen zich dan twee dagen vrijwillig ter beschikking om samen met de boerderijdieren de kerststal tot leven te brengen. “wij proberen ieder jaar een ander thema te brengen. De voorbije jaren hebben wij teruggeblikt naar de voorbije oorlog van honderd jaar terug. Zo proberen we ieder jaar een ander thema te belichten” besluit Depuydt. Dit jaar kan u de Levende Kerststal inclusief drank, eetstanden en aangepaste sfeervolle muziek bezoeken op 16 en 17 december.

Het Groot en Klein-Begijnhof, het leeft als een dorp in een stad als Mechelen. Het gros van de buurtbewoners voelt zich hier goed, en dat horen we graag. Ik werd er trouwens zoals steeds hartelijk ontvangen, en dat siert hen allemaal.

Meer info Groot Begijnhof op hun website

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

#rommelmarkt #vlooienmarkt #curiosa #flea market @2800Love

42 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.