Pleinmakers en Alexander Vandersmissen Woonpunt

Pleinmakers maken gezellige wijk Oud Oefenplein

0 Shares

Woonpunt Mechelen schakelt Pleinmakers in

Vier speciale gezinnen gaan binnen twee weken in hun vrije tijd als Pleinmakers aan de slag op het Oud Oefenplein. De woonwijk in Mechelen-Noord is recent vernieuwd door de Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt.

Pleinmakers en Alexander Vandersmissen Woonpunt

Met 467 woongelegenheden is het Oud oefenplein één van de grootste in onze stad. Met de volledige metamorfose kwamen ook heel wat nieuwkomers zich vestigen in de wijk. Met een verhuis van maar liefst 170 gezinnen in één keer, was het een ware volksverhuis. Dit had tot gevolg dat het sociaal weefsel in een groot deel van de woonwijk volledig verdwenen is.
Bewoners kennen elkaar nauwelijks, wat gezien de diverse culturen, resulteert in samenlevingsproblemen. Bij Woonpunt willen ze dit probleem trachten in te dijken met Pleinmakers.

Inderdaad, in juni van dit jaar lanceerden wij hiervoor een oproep. Er kwamen heel wat reacties. Zesentwintig geïnteresseerden stelden zich kandidaat. We organiseerden dan een infomoment, gevolgd door twee selectierondes.

Zo verwachten we dat de Pleinmakers naast het engagement dat zij opnamen ook op vlak van onderhoud van de woning het goede voorbeeld geven” vertelt  Alexander Vandersmissen als voorzitter van Woonpunt Mechelen.

Wie zijn de mensen achter de Pleinmakers ?

Na heel wat uitgebreide gesprekken en kennismakingen koos Woonpunt als Pleinmakers voor Jenny, Erika, Jochen en Mustapha. Dit viertal is een groepje mensen van verschillende leeftijden, en dragen heel wat vaardigheden met zich mee.

Jochem Pleinmaker Oud Oefenplein Woonpunt

Jochen (24) is in het dagelijkse leven leerkracht nederlands te Vilvoorde, maar woonachtig in Mechelen. Ook voor hem is het tasten in het duister als Pleinmaker.

Dit zal vooral in het begin een verkennende periode zijn, en daarna ga ik mijn eigen initiatieven uit de grond stampen. Zelf ben ik ook actief in het theater, en dat is iets wat ik hier ook wel zou willen in praktijk brengen. Maar ook anderstaligen nederlands bijbrengen, of helpen bij het huiswerk ligt me wel. Mijn leerlingen in Vilvoorde spreken nauwelijks thuis nederlands, op dit vlak heb ik dus wel ervaring. Maar we gaan hier op het Oud Oefenplein vooral mee bewoner zijn, en mee de wijk maken. In het begin gaan we bestaande initiatieven sterker maken, onze schouders hier mee onder zetten.”.

Erika Pleinmaker Oud Oefenplein Woonpunt te Mechelen

Pleinmaker Erika (42) heeft als dagelijkse job een taak als werkleidster in een beschutte werkplaats te Rumst, waar ze mensen met beperking begeleidt. Ook zij kijkt er naar uit om het ‘luisterend oor’ te zijn als Pleinmaker.

Ieder heeft zijn eigen expertise, maar ik sta open voor alle uitdagingen. Als ik zelf ook dingen kan bijleren, dat kan gewoon een verrijking zijn. Door mijn job heb ik ervaring met mensen die het in onze samenleving wat moeilijker hebben. Wanneer er bepaalde invalshoeken zijn waardoor de negativiteit niet hoeft, kan ik bijvoorbeeld met een spel, bij kinderen dan, de negativiteit laten omdraaien  Ook onder andere nederlandse les geven aan anderstaligen kan negativiteit doen omkeren. Als we dingen organiseren waar we bepaalde mensen bij betrekken, gaan mensen dingen ook op een andere manier gaan bekijken, en zich beter in hun vel voelen. We gaan als Pleinmakers vooral het positieve belichten” zegt Erika

Pleinmakers werken samen met bestaande projecten

Mustapha (44) heeft al een jarenlange passie voor boksen, een sport die hij deelt met kinderen en volwassen. Mustapha heeft in zijn sportclub al enkele kampioenen, en daar is hij bijzonder fier op. Bij dit gesprek ben ik er van overtuigd dat Mustapha, als ex-bewoner van het begijnhof, zonder twijfel een ‘bruggenbouwer’ mag genoemd worden.

Mustapha Pleinmaker Oud Oefenplein Woonpunt Mechelen

Dit project is voor ons helemaal nieuw. We gaan alles observeren, en nauw samenwerken met de bestaande werkingen, en versterken. In mijn club werk ik met diverse nationaliteiten, gelovigen, ongelovigen, het maakt allemaal niet uit, wat in mijn club telt is discipline en respect. Jongeren van vandaag tasten graag de grenzen af, en hebben nood aan begeleiding en ondersteuning. Deze mensen wil ik als Pleinmaker graag op het goede pad sturen. Wat ik ook wil doen is mensen terug samen naar buiten laten komen.” vertelt een gedreven Mustapha.

Jenny (59) heeft 11 jaar in het onderwijs gewerkt, en werkt momenteel op interim basis. Ook zij ziet voor haar een mooie taak weggelegd bij de Pleinmakers.

“Ik ben blij dat ik hier mag aan deelnemen. Het is ook voor mij een nieuwe uitdaging, een keerpunt in mijn leven. We gaan mekaar als team ondersteunen, waar mensen altijd bij terecht kunnen. We gaan ook nauw in contact staan met onze coach, en uiteindelijk is het de bedoeling dat we elkaar aanvullen. Als Pleinmaker zie ik me samen met de andere collega’s het positieve in de mensen terug naar boven halen. Veel mensen willen het misschien wel doen, en durven die stap niet te zetten. Ook dat is één van onze taken.” vertelt Jenny.

Jenny Pleinmakers Oud Oefenplein Woonpunt te Mechelen

De Pleinmakers kunnen dan ook rekenen op een degelijke ondersteuning, en zullen tweewekelijks samen komen om alles te evalueren. Zij kijken er alvast reikhalzend naar uit, en hopen dat ze het Oud-Oefenplein als voorbeeldwijk kunnen maken voor de rest van het land. Wie weet verdient dit vierkoppige team binnen zes jaar wel een standbeeld ? Als het van hun afhangt wel, want bij hun taken behoort ook andere mensen motiveren om Pleinmaker te worden.

Wat is de taak van de Pleinmakers ?

De Pleinmakers gaan in eerste instantie contacten moeten leggen in hun ook voor hen nieuwe buurt. Ze gaan nieuwe initiatieven nemen, activiteiten organiseren, en ook andere wijkbewoners motiveren.

Oud Oefenplein vernieuwd te Mechelen

Ze doen dit niet alleen. Er zijn momenteel al andere professionele actoren op het Oud Oefenplein aan de gang. Denk maar aan het Dienstencentrum De Schijf, de opbouwwerkers of de jongeren van J@M. Ze zullen samenwerken met de Pleinmakers en andere bewoners die zich op een positieve manier willen inzetten voor de toekomst van de wijk” aldus de voorzitter.
De Pleinmakers huren op het Oud-Oefenplein een sociale woning, en betalen hiervoor net als andere huurders een huurprijs die gekoppeld is aan het inkomen. Voor hun inzet als Pleinmakers ontvangen deze mensen wel een toelage van de stad Mechelen. Deze vier mensen zetten zich vrijwillig in voor deze taak, en zullen deze uitvoeren voor een maximumtermijn van zes jaar.

Woonpunt bevestigt dat gezien het speciale karakter van dit project, deze mensen niet op een wachtlijst staan bij Woonpunt, maar dit wettelijk mag zolang het een percentage van 1% niet overschrijdt, en het past in een sociaal of ander project.

Het project van de Pleinmakers heeft ook de steun van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en de stad Mechelen. Als dit project lukt, dan zal met het verder uitrollen in andere woonwijken als Gandhi en Otterbeek.

Hebt u een reactie op dit artikel ? Schrijf het dan onderaan dit artikel

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.